Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Etniskā mūzika un senatnes elpa

Zane Vikmane

Folkroks un folkmetāls šaurā cienītāju lokā vienmēr bijis populārs, uzsver Latvijas mūzikas festivālu jaunpienācēja Zobens un lemess rīkotājs Valdis Bērzvads. Tomēr, pateicoties festivāla centrālās grupas Skyforger starptautiskajiem panākumiem, šis žanrs kļūst iecienīts arvien plašākā auditorijā. Mūsdienu etniskajai mūzikai un senajiem amatiem veltītais festivāls, kas 10. un 11. jūlijā notiks pirmo reizi, Saukas dabas parkā pulcēs vadošās Latvijas, Lietuvas, Ukrainas un Baltkrievijas folkroka un folkmetāla grupas - ne tikai Skyforger, bet arī Nokturnal Mortum no Ukrainas, Gods Tower no Baltkrievijas, Obtest no Lietuvas, kā arī pašmāju Frailty, Obscurus Orbis, Green Novice, Sovvaļnīks, Auļi u. c. «Mēs esam izvēlējušies ļoti labas un kvalitatīvas Latvijas un tuvējo ārzemju grupas,» saka V. Bērzvads. Taču, tā kā festivāls notiek pirmo reizi, tā organizatori salīdzinājumā «dārgās» Eiropas grupas pagaidām nevar atļauties.

Latvijā šāda veida mūzika līdz šim ir bijusi pieprasīta nelielā auditorijā, kas sākusi augt vien pēdējos gados, savukārt Lietuvā un citās kaimiņvalstīs līdzīgi festivāli ir ļoti populāri. Festivāla Zobens un lemess sūtība, kā norāda V. Bērzvads, ir ne tikai rūpēties par latviešu kultūras mantojuma saglabāšanu, bet arī padarīt to pieejamāku plašākai publikai. Spilgtākais kultūras mantojuma saglabāšanas un popularizēšanas piemērs V. Bērzvada ieskatā ir grupa Skyforger, kas būs arī viena no galvenajām festivāla grupām. Līdzšinējā grupas darbība ir veicinājusi padziļinātu ļoti daudzu pašmāju pusaudžu un jauniešu interesi par Latvijas vēsturi, stiprinājusi patriotiskās jūtas un nacionālo pašapziņu, kā arī tiem saprotamā un pieņemamā veidā radījusi tiltu starp moderno kultūru un latviešu kultūras mantojumu, padarot to jauniešiem saprotamu, saistošu un interesantu.

Paralēli muzikālajām aktivitātēm festivālā notiks arī seno amatnieku meistarklases, vēstures rekonstrukcijas klubu paraugdemonstrējumi, bruņinieku cīņas un viduslaiku spēles - maisu cīņas, virves vilkšana, baļķa mešana u. c. Apmeklētāji varēs ne tikai vērot, kā notiek senatnīgu rotu gatavošana, bet arī šaut ar loku un piedalīties citās vēsturiskajās atrakcijās. Pievakarē tiks dedzinātas uguns skulptūras. Kopumā paredzēts, ka festivālā uzstāsies vairāk nekā 20 grupu un folkloras kopu, kā arī četri pieci vēstures rekonstrukcijas klubi no Latvijas un Lietuvas. Apmeklētāji varēs apmesties apsargājamā telšu pilsētiņā festivāla teritorijā. Būs pieejami visi nepieciešamie pakalpojumi - labierīcības, medpunkts, bezmaksas dzeramais ūdens, kvalitatīva ēdināšana un atspirdzinoši dzērieni. Vairāk informācijas - www.zobensunlemess.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Labotāja ar lielo sirdi

Mēs esam viņu redzējuši daudzos seriālos un kinodarbos. Viņa ir jauna, spara pilna, pasauli redzoša. Ar ienākumiem, izglītību, dzīvesvietu, mīļoto vīrieti, ar kuru izveidojies attiecību kala...

Sārtie dzērveņu uzlējumi

Tik izcilu dzērveņu ražu kā šogad "savā" purvā – ne dārzā mākslīgi veidotā, bet tuvākajā savvaļas purvā –, līdz kuram no mājas visvieglāk aizbraukt ar mašīnu, sen neesmu redzējis. Ogas bur...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?