Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

EXperimentā uzvar Viesītes skolēni

Zinošākie skolēni fizikā šajā mācību gadā nāk no Zemgales, liecina 8. un 9. klašu skolēnu erudīcijas konkursa eXperiments rezultāti. Konkursu jau 20 gadu (tiesa, ar dažādiem nosaukumiem) rīko koncerns Latvenergo, un šī sacensība ļauj skolēniem pārbaudīt savas zināšanas fizikā un spēju tās praktiski pielietot. Šogad uzvaru izcīnīja Viesītes vidusskolas komanda Golf Boys.

Konkursa pirmsākumos pirms 20 gadiem skolēnu galvenais uzdevums bija apgūt elektrodrošību un prast to praktiski izmantot ikdienā. Gadiem ritot, jauniešu zināšanas ir augušas, un nu pamatskolas skolēni eXperimentā risina uzdevumus par tādiem fizikas tematiem, kurus joprojām pēta zinātnieki visā pasaulē.

Šogad eXperimentā bija pieteikušās 167 skolēnu komandas no visas Latvijas. Konkursa finālā - izšķirošajā posmā, kas notika televīzijā, - spēcīgākajām komandām no dažādiem reģioniem bija jātiek galā ar visai piņķerīgiem uzdevumiem. Dalībniekiem vajadzēja atšķirt, vai internetā populāri fizikas eksperimenti ir patiesi vai safabricēti, piemēram - vai pats ar sevi saslēgts pagarinātājs spēj ražot elektroenerģiju un vai ar ūdeni piepildīta glāze spēj mainīt attēla virzienu. Tāpat jauniešiem bija jāiejūtas inženieru lomā - jāizgatavo metāla detektors, ar kuru iespējams atrast dārgumus, un kopā ar portāla www.fizimix.lv ekspertiem pēc iespējas saudzīgāk jānosēdina kosmiskais lidaparāts, izmantojot pašu konstruētu izpletni. Tāpat finālisti, zinot tikai fizikas principus, varēja precīzi noteikt ceļasomas masu, bet noslēdzošajā uzdevumā ar lāzera, spoguļu un sausā ledus palīdzību izveidoja tādu signalizāciju, kādu ierasts redzēt Holivudas spiegu filmās.

Komandu sniegumu finālā vērtēja ekspertu žūrija, bet komandas atbalstīja to mentori - augstskolu pētnieki un pasniedzēji. Uzvarētāju komanda balvā izcīnīja ceļojumu uz Rodas salu Grieķijā. Otrajā vietā ierindojās Skrundas vidusskolas komanda NOS, bet Līvānu 2. vidusskolas komanda Lūmeni izcīnīja 3. vietu. 4. vietā ierindojās Valkas ģimnāzijas komanda VG BOSS, 5. vietā - Siguldas Valsts ģimnāzijas komanda Elitārais zibsnis, bet 6. vietā - Rīgas Klasiskās ģimnāzijas komanda Natus Venere.

«20 gados eXperimentā piedalījušies aptuveni 20 000 dalībnieku. Jaunieši, kas startējuši konkursā pirms daudziem gadiem, tagad kļuvuši pat par zinātniekiem. Latvijai pietrūkst fiziķu, un mēs ik gadu pārliecināmies par eXperimenta lomu intereses radīšanā par šo jomu un veiksmīgā tās apgūšanā. Konkurss ir spēle, kur daži uzvar, daži iemācās, bet ikvienam ir iespēja turpināt pilnveidot savas zināšanas,» saka AS Sadales tīkls valdes loceklis Signis Rīns.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?