Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Finišā gandrīz vai komā

Par galvenajām sacensībām izvirzītajās attaisnoja uz sevi liktās cerības. Latvijas profesionālais riteņbraucējs Aleksejs Saramotins svētdien finišēja augstajā 8. vietā sarežģītākajās un grūtākajās viendienas pavasara klasikas sacensībās Parīze-Rubē.

Riteņbraucēju aprindās augstu kotējas jebkura uzvara. 2008. gadā Saramotins bija pirmais Lombardijas tūrē, taču iekļūšanu labāko astoņniekā svētdienas sacīkstē viņš vērtē augstāk. «Šis viennozīmīgi ir lielākais panākums manā karjerā,» pirmdien telefonsarunā Dienai bez ierunām norādīja Saramotins.

Parīze-Rubē 257,7 kilometrus garā distance ar 27 bruģa sektoriem, kuru kopējais garums ir 52,8 km, tiek dēvēta arī par ziemeļu elli. Tā ir izdzīvošanas skola pat rūdītākajiem profesionāļiem.

«Pieredze nāk ar gadiem. Šoreiz biju izlēmis nebraukt atrāvienā. Pirms sacensībām tā arī pateicu komandai, ka braukšu grupā. Viņi man atļāva darīt tā, kā es vēlos,» taktiskajās iecerēs padalījās Aleksejs. Kā ierasts, Parīze-Rubē bija daudz kritienu. Viens aiz otra nokrita priekšā braucošie Sky komandas pārstāvji. Aleksejs turējās aizmugurē un veiksmīgi izspruka no nepatikšanām. «Dubļu nebija, bet trase tik un tā vietām bija slidena, jo iepriekšējā dienā lija. Priekšā braucošās mašīnas un motocikli grants posmos nedaudz uzara smilti.»

Kad izveidojās desmit braucēju vadošā grupa, kļuva skaidrs, ka tajā brauc uzvarētājs. Līderu pulciņā bija divi IAM Cycling velosportisti - Saramotins un austrālietis Heinrihs Hauslers. «Par kopīgu komandas darbu šādā braucienā runāt ir lieki. Mums katram bija tikai viens mērķis - izdzīvot. Kaut ko mēs arī runājām, bet, ja atklāti, es vairs neatceros, ko viens otram teicām.»

Divdesmit kilometru pirms finiša Saramotins sāka atpalikt no desmitnieka, taču atrada sevī spēkus piebraukt klāt pārējiem, kuri arī neizturēja līderu diktēto tempu. Vienubrīd Aleksejs mēģināja ķert vadošo piecnieku. Eurosport komentētājs izteica pieņēmumu, ka Saramotinam sākusies otrā elpa. «Tā tikai varbūt televizorā izskatījās. Patiesībā «benzīns» jau bija beidzies, tomēr cīnījos līdz galam. Neilgi pirms finiša centos no otrās grupiņas aizbēgt. Velotrekā iebraucu pirmais, taču viņi mani noķēra. Tik un tā esmu gandarīts.»

Pēc finiša nogurums esot bijis pamatīgs. «Kā komā,» skaudru salīdzinājumu piemeklēja Aleksejs. Patlaban par riteņbraukšanu viņam negribas domāt, taču jau svētdien būs jāstartē vēl vienās prestižās viendienas sacīkstēs Amstel Gold Race. «Es negribēju braukt, bet tāds ir komandas lēmums. Biju pirmais rezervists, un mani «uzlika uz starta». Komandas interesēm nedrīkstu nepakļauties. Tāds ir mans darbs. Tajā gonkā uz augstu vietu nepretendēšu. Cik varēšu, palīdzēšu komandas biedriem.»

Kaut arī riteņbraukšanas sezona tikai uzņem apgriezienus, Saramotins galvenos startus jau ir aizvadījis. «Mans laiks ir no Milānas-Sanremo [notika 19. martā] līdz Parīze-Rubē. Viss pārējais ir tā, teiksim, ne tik svarīgi.»

Pirms gada Saramotins Rubē finišēja 13. vietā. Vai pietiks spēka vēl vienam braucienam? «Vecs vēl nejūtos [Aleksejam ir 34 gadi]. Galvenais, lai būtu veselība.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Aleksejs Saramotins

riteņbraucējs
Dzimis: 1982. gada 8. aprīlī Rīgā
Augums/svars: 184 cm/75 kg
Komanda: IAM Cycling (Šveice)
Panākumi: Lombardia Tour 1. v. (2008), Muesterland Giro 1. v. (2009), GP de la Ville de Liller 1. v. (2009), GP d'Isbergues 1. v. (2010), Paris-Roubaix 18. v. (2012), 13. v. (2015), 8. v. (2016), Tour de Doubs 1. v. (2013), pasaules čempionāts, elites grupas brauciens 22. v. (2011), 27. v. (2013)

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?