Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Frančesko Vecoli rotaļājas un rotājas

Maskavas laikmetīgās kultūras centrā Garāža līdz 26. septembrim apskatāma itāļu mākslinieka Frančesko Vecoli instalācija - atrakcija Krievu baleti itāļu gaumē. Pārfrāzējot izteiku par kalnu un Muhamedu, - ja tādi postmillēniuma šovbiznesa kalni kā Lēdija Gāga ar Demjenu Hērstu un Miuču Pradu (haute couture dizaina piedeva) nenāk pie Muhameda, proti, Maskavas, tad Maskava, proti, progresīvā galerija Garāža, ko vada ambiciozā Darja Žukova-Abramoviča, iet pie viņiem.

Galerijas vadītāja noorganizējusi saldu vasaras bombongu tiem, kuri, spītējot neprognozējami vasarīgam klimatam un atvaļinājumu sezonas devīzei «prom no metropolēm!», nolēmuši apmeklēt kvalitatīvas izstādes. Garāžā ieperinājies viens no pērnā gada pasaules vizuālo un stila performanču hitiem, kas pirmizrādi piedzīvoja Losandželosas Laikmetīgās mākslas muzeja 30 gadu jubilejā, kad prominentajiem viesiem dulnais itālis Frančesko Vecoli noorganizēja «koncertu» ar Lēdiju Gāgu pie Hērsta apgleznotajām klavierēm un Lielā/Boļšoi teātra baleta solistiem modeļu lomās - Miučas Pradas tērpos uz skatuves (žurnālā SestDiena par šo grezno ekscentriādi rakstīja mans kolēģis Jegors Jerohomovičs - sk. 2009. gada 19. decembra numuru).

Drusku jāpaskaidro, kādēļ gan Frančesko Vecoli ir tik nozīmīga persona mūsdienu mākslas scēnā. Ar izcilību absolvējis Londonas Svētā Mārtina koledžu (tajos laikos - astoņdesmitajos - šajā skolā mācījās Džons Galjāno, Aleksandrs Makvīns, Pollija Džīna Hārvija; Londonas klubu un nakts dzīvē toni noteica Vivjena Vestvuda, Pet Shop Boys, Dereks Džārmens & co), kurš bezgalīgās modes nišā izvēlējās ļoti šauru specializāciju - izšūšanu, sasniegdams tādu virtuozitāti, ka pat mežģīņošanas dzimtenē Francijā Frančesko ieguva slaveno Zelta uzpirksteni - amata augstāko novērtējumu pasaulē. Sekoja dalība Venēcijas biennālē - tā bija akcija, kurā 60.-70. gadu supermodele Veruška visu dienu Itālijas paviljonā sēdēja uz balta beņķīša, aizlienēta no Lukīno Viskonti filmas Ludvigs rekvizītiem, un «brodierēja» savu pašportretu no 1969. gada žurnāla Stern vāka. Tā bija fascinējoša aina - pats redzēju!

F. Vecoli stila smalkums ir tieši šīs neiespējamās kombinācijas - savam diplomdarbam viņš ar zīda diegiem izšuva Marka Rotko gleznas! Par savu virtuozo «izšuvumu» nēsātājiem un videodarbu modeļiem viņš prot pierunāt Gvinetu Paltrovu, Helēnu Mirenu, Natāliju Portmenu, Keitu Blānšetu, Šāronu Stounu un Milu Jovoviču, kā arī Beničo del Toro ar Bredu Pitu. Frančesko ir mediju zvaigzne - savas vorholiskās 15 minūtes slavas viņš pārvērtis atrakcijā, kas ilgst jau 15 gadu.

Maskavā redzamā instalācija ir atsauce uz XX gs. sākuma sensācijas - Les Ballets Russes jeb Krievu baleta sezonu mecenāta Sergeja Djagiļeva projektu Balle, kurā kā teātra mākslinieks piedalījās viens no XX gs. sirreālisma ģēnijiem - gleznotājs Džordžo de Kiriko. 2009. gadā Miuča Prada veidoja kostīmus pēc Kiriko motīviem, Vecoli sarīkoja/režisēja Balli un drusciņ arī… izšuva. Lielā teātra baleta dejotāji tagad izstādē valkā šos tērpus un jūtas kā sapnī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?