Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Francija mudina Eiropu ievērot modrību

Francijā un Eiropā pirmdien noturēts klusuma brīdis, lai pieminētu 129 cilvēkus, kuru dzīvību pagājušajā piektdienā Parīzē laupīja islāma ekstrēmisti, kas, visticamāk, saistīti ar Sīrijā un Irākā bāzēto teroristisko grupējumu Islāma valsts (IV). Tikmēr Francijas policija visā valstī veikusi plašas pretterorisma operācijas.

Saistībā ar Parīzes uzbrukumiem apjomīgi policijas reidi notikuši arī kaimiņvalsts Beļģijas galvaspilsētā Briselē, uz kurieni varētu būt devies viens no terora aktu veicējiem. Francijas mediji ziņo, ka Parīzes masu slepkavību galvenais plānotājs varētu būt Sīrijā dzīvojošs Beļģijas pilsonis.

Plāno jaunus uzbrukumus

Francijas iekšlietu ministrs Bernārs Kazenēvs informēja, ka naktī uz pirmdienu notikuši vismaz 168 policijas reidi, to laikā arestētas 23 personas, no kurām daļa esot narkotiku tirgoņi, kas finansējot islāma ekstrēmistus. Viņš arī atklāja, ka pēdējo dienu laikā vismaz 104 personām piemērots mājas arests saistībā ar iespējamo līdzdalību Parīzes uzbrukumu rīkošanā.

Reidu laikā konfiscēti vairāk nekā 30 šaujamieroči, tajā skaitā granātmetējs, kā arī datori un mobilie telefoni. «Tas ir tikai sākums. Šīm operācijām būs turpinājums. Republikas atbilde [uz uzbrukumiem] būs visaptveroša,» ministra teikto citē portāls TheLocal.fr. «Tie, kas apdraud republiku, tiks notverti un nežēlīgi sodīti. Teroristi neiznīcinās republiku, jo republika iznīcinās viņus.»

Francija, kā solīts, pastiprinājusi gaisa triecienus IV pozīcijām Sīrijā, veicot aptuveni divdesmit uzbrukumu teroristiskā grupējuma pašpasludinātajā galvaspilsētā Rakā. IV paziņojusi, ka triecieni bijuši vērsti pret pamestiem objektiem, tādēļ tajos neesot bojāgājušo.

Lai apliecinātu, ka Francijas drošības dienesti aktīvi strādā, B. Kazenēvs atklāja, ka kopš janvārī Parīzē notikušā slaktiņa satīriskā izdevuma Charlie Hebdo redakcijā valstī ir novērsti seši terora akti, iebraukšana Francijas teritorijā liegta 62 personām, bloķētas 80 ekstrēmistu propagandu izplatošas interneta vietnes, sešām personām atņemta Francijas pilsonība, bet vairāki cilvēki izraidīti no valsts.

Francijas premjerministrs Manuels Valss aicinājis Francijas iedzīvotājus turpināt normālu dzīvi, bet piekodinājis ievērot piesardzību. «Mēs zinām, ka joprojām tiek plānoti uzbrukumi ne tikai pret Franciju, bet arī citām Eiropas valstīm,» viņu atreferē raidsabiedrība BBC.

Nesekmīga operācija

M. Valss arī apgalvoja, ka Parīzes uzbrukumi plānoti Sīrijā. Franču laikraksts Liberation, atsaucoties uz izmeklēšanu, vēsta, ka policija par galveno Parīzes uzbrukumu plānotāju uzskata Sīrijā dzīvojošo Beļģijas pilsoni Abdelhamīdu Abaūdu, kurš savulaik esot veicis vairākas bruņotas laupīšanas kopā ar starptautiskā meklēšanā izsludināto Salāhu Abdeslāmu, kurš arī bijis starp Parīzes uzbrukumu veicējiem.

Kāds nesen no Sīrijas atgriezies džihādists Francijas izlūkdienestiem apgalvojis, ka Sīrijā ticies ar A. Abaūdu, kurš viņam piedāvājis veikt uzbrukumu koncertzālei Parīzē. A. Abaūds arī bijis saistīts ar vīrieti, kurš augustā neveiksmīgi mēģināja sarīkot apšaudi ātrvilcienā, kas no Briseles devās uz Parīzi. «Viņu uzskata par smadzenēm, kas plānoja vairākus uzbrukumus Eiropā,» izmeklētājiem tuvs avots izteicies ziņu aģentūrai Reuters. Beļģijas varasiestādes šīs ziņas nodēvējušas par baumām.

A. Abaūds esot dzīvojis Briseles Molenbekas rajonā, kas izpelnījies bēdīgu slavu kā radikālo islāmistu perēklis. Tur vakar norisinājās vairākas stundas ilga policijas operācija, kuras mērķis bija notvert S. Abdeslāmu. Diemžēl tā noslēdzās bez panākumiem.

Izmeklētājiem līdz pirmdienas pēcpusdienai bija izdevies identificēt piecus no septiņiem teroristiem, kas gāja bojā piektdienas uzbrukumos. Četri no viņiem bijuši Francijas pilsoņi, to skaitā S. Abdeslāma brālis Brāhīms, kurš uzspridzinājās pie kāda restorāna. Pie piektā atpazītā atrasta Sīrijas pase, kas, iespējams, ir viltota. Viņš ieradies Eiropā kopā ar migrantiem oktobra sākumā. Vismaz trīs no atpazītajiem slepkavniekiem IV rindās karojuši Sīrijā.

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons, kurš piedalījās G20 valstu sanāksmē Turcijas kūrortpilsētā Antaljā, vakar paziņoja, ka valstu vadītāji vienojušies par «nopietniem soļiem», lai apturētu finansējumu teroristiskajiem grupējumiem, vēsta Radio Brīvā Eiropa.

Pasaules 20 lielāko ekonomiku vadītāji arī apņēmušies «pretoties teroristu propagandai un ekstrēmistu ideoloģijai, kā arī labāk aizstāvēt valstis pret draudiem no ārvalstu kaujiniekiem, daloties ar izlūkinformāciju un neļaujot viņiem ceļot».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Bagāts, mītisks un nesodāms? II daļa

Izveidojis vispopulārāko sociālo tīklu Krievijā, kura novērtējums 2014. gadā svārstījās diapazonā viens līdz trīs miljardi dolāru, Pāvels Durovs izjuta milzīgu spiedienu no miljardieru, vals...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?