Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +18 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Franču grupa. No Sibīrijas lēģera līdz Miterāna rokasspiedienam

Ja cilvēks domā patstāvīgi, viņš ir nobriedis Sibīrijai - šie Andrē Žida vārdi burtiski attiecas uz tā saukto Franču grupu. Šis stāsts, kad brīvība šķiet tik pašsaprotama, laiku pa laikam ir jāizstāsta vēlreiz.

1950., 1951. gadā Latvijas PSR Valsts drošības ministrija apsūdzēja buržuāziskajā nacionālismā un dalībā pretpadomju sanāksmēs inteliģentu grupu - 13 cilvēkus (skat. sarakstu) tajā skaitā studentes ar maziem bērniem. Piesprieda 7-25 gadu ilgu ieslodzījumu.

Kāds bija viņu «noziegums»? Stāsta Ieva Lase, Mazā prinča un neskaitāmu citu pasaules klasikas darbu tulkotāja: «Pēckara dzīve bija tik pelēka, ka mēs, neliels draugu pulciņš, sākām spriest, kā uzmundrināt garu. No universitātes bibliotēkas un visām publiskajām bibliotēkām bija pazuduši visi ārzemju autoru darbi. (..) Mēs, kas interesējāmies par franču literatūru, nolēmām sanākt kopā, lai aprunātos, atcerētos, ko katrs lasījis» (Latvijas Vēstnesis. 17.11.2000).

«Tajā smagajā, nospiestajā laikā, kad doma bija nospiesta pie zemes (..), tas palīdzēja dzīvot,» scenāristes Intas Geiles-Sīpolnieces un režisora Andra Rozenberga 1994. gadā uzņemtajā dokumentālajā filmā par Franču grupu Sods par sapni atminas Dailes teātra aktieris Miervaldis Ozoliņš.

Inteliģentu tikšanās (no 1946. gada) notika jauna aktieru pāra Irīnas un Arnolda Stubavu plašajā dzīvoklī Dzirnavu ielā. Pirmdienās, kad teātrī bija brīvdiena. Interešu loks bija daudz plašāks nekā tikai franču kultūra. Daudzi atmiņā vēl nostalģiski glabāja ārzemju ceļojumu un mākslas iespaidus, sarunas ar domājošām personībām. Agresīvā sociālistiskā reālisma apstākļos tas šķita tāls, neaizsniedzams sapnis. Par politisku grupējumu jeb Franču grupu to padarīja VDK savā lietvedībā.

Par literāro pirmdienu dvēseli kļuva Vakareiropas elpu klātienē uzsūkušais Kurts Fridrihsons, kurš pulcēšanās reizēs ienesa franču salonu garu. Bija grupas kodols, bet katrs varēja ņemt līdzi arī savus domubiedrus. Tā arī izskaidrojama nodevība.

Liktenīga Franču grupai bija Andrē Žida Staļina ideoloģiju atmaskojošā darba Atgriešanās no Padomju Savienības/Retour de l' U.R.S.S (1936) pārspriešana.

«Ik rītu Pravda viņus pamāca, ko pieklājas zināt, domāt, kam ticēt. Un atkāpties no tā nav labi! Tādējādi ikreiz, kad mēs sarunājamies ar kādu krievu, šķiet, ka mēs sarunātos ar visiem,» progresīvais žurnāls Avots 1989. gadā publicēja A. Žida darba fragmentus Ievas Lases tulkojumā (skat. arī www.satori.lv).

«Es zināju par lielajām izvešanām 1941. un 1949. gadā, bet es nevarēju pat iedomāties, ka vēl 1951. gadā cilvēki apcietināti un izsūtīti tikai par to, ka viņi interesējušies par franču kultūru,» Latvijas valsts vizītē 1992. gadā pārsteigumu neslēpa toreizējais Francijas prezidents Fransuā Miterāns. Izrādās, kāds vieslektors bija lūdzis Ievu Lasi uzrakstīt franču žurnālam atmiņas par Sibīriju, un prezidents tās bija izlasījis.

Vizītes laikā viņš Ievu Lasi un Mirdzu Ersu ielūdza tieši uz Francijas valsts nacionālajiem svētkiem 14. jūlijā.

Likteņa kaprīzes dēļ šo rindu autorei iekrita gods un laime Ievas Lases mūža pēdējos gados būt viņas privātskolniecei. Atceros, kā skolotāja ar franciski zumošu «r» un bērnišķīgu sajūsmu vairākas reizes stāstīja, kā toreiz Parīzē «dzirkstīja šampanietis», «lūza galdi no augļiem» un kā Miterāns, ejot cauri Elizejas pils dārzam un spiežot roku dažādu rangu diplomātiem, paspiedis roku arī viņai. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?