Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Gadi iet, tēmas paliek

NATO negarantē drošību valstīm, kas nav tās locekles, - tāds bija lielākais virsraksts Dienas pirmajā lapā 1995. gada 23. novembrī, laikraksta piektajā dzimšanas dienā. Ieskatoties, kādas tēmas Latvijā un pasaulē Diena uzskatīja par svarīgām pirms 19 gadiem, skaidri redzams gan tas, cik lielu attīstības ceļu Latvija nogājusi (un cik lielu bija nogājusi jau to piecu gadu laikā kopš Dienas dibināšanas), gan diemžēl arī tas, ka ir tādas problēmas, kuras līdz galam atrisināt nav iespējams.

Tiem, kas ar kaimiņvalsts specdienestu svētību vai bez tās šodien nododas vaimanoloģijai par to, cik Latvijas valstī viss ir slikti, nenāktu par nāvi ieskatīties kaut vai Dienas galvenās redaktores Sarmītes Ēlertes īsajā laikraksta piecu gadu jubilejas slejā, kuras sākumā viņa atgādināja, kādā situācijā 1990. gada 23. novembrī iznāca Dienas pirmais numurs: «Tolaik atjaunota Latvijas valsts varēja jau būt, taču vēl varēja arī nebūt. Tajā dienā rakstījām par Gorbačova nodomu ieviest prezidenta pārvaldi, par «melnajām beretēm», par Tečeres atkāpšanos, Interfronti, baltiešu izraidīšanu no EDSA Parīzē, Ģēģera braucienu uz Somiju pēc graudiem, par to, vai kartīšu vietā ieviest vai neieviest «balto naudu».»

Toties, ieskatoties ASV aizsardzības ministra Viljama Perija Latvijas apmeklējumam veltītajā Dienas ziņā, varam tikai priecāties, ka šodien vairs neesam tajā situācijā, kādā bijām pirms 19 gadiem un kādā šodien ir Ukraina. «Ne NATO, ne Amerikas Savienotās Valstis Eiropas valstīm, kas nav NATO dalībnieces, to skaitā arī Latvijai, nav devušas nekādas drošības garantijas,» preses konferencē Rīgā sacīja Perijs, piebilzdams, ka pašlaik nekas nenorādot uz to, ka Latvijas brīvība un neatkarība būtu apdraudēta. Tomēr ASV aizsardzības ministrs neielaidās minējumos, vai Latvija varētu kļūt par NATO dalībvalsti. Uzskaitījis nosacījumus, kas ļauj kādu valsti uzņemt NATO, viņš sacīja, ka arī tad, ja šie nosacījumi būtu izpildīti, uzņemšanas process ilgtu vairākus gadus.

Turpat Dienas speciālkorespondents Kijevā Juris Tihonovs ziņoja, ka Ukrainas prezidents Leonīds Kučma vēlas savā valstī izmantot Latvijas pieredzi neatkarības atjaunošanā. Tas gan neattiecās uz stāšanos NATO, ko komentēja bijušais Ukrainas prezidents Leonīds Kravčuks: «Krievija izdarīs visu, lai Ukraina nebūtu NATO.» Vai tā ir pieredzes nepārņemšana vai ģeopolitiska nolemtība, bet Ukraina, kas 1917. gadā latviešiem bija paraugs cīņā par neatkarību no Krievijas, 2014. gadā ir ne tikai paraugs cīņā, bet arī sāpīgs reformu vilcināšanas seku piemērs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?