Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Gads ar Jāni Streiču

«Es jūtos, ka esmu iemesls kaut kam labam,» vakar notikušajā preses konferencē atzina ievērojamais latviešu kinorežisors Jānis Štreičs, kurš 26. septembrī svinēs astoņdesmito jubileju. Šis apaļais skaitlis ir kalpojis par ierosmi, lai Rīgas kino muzejs un Nacionālais kino centrs 2016. gadu pasludinātu par Jāņa Streiča kinogadu ar daudziem un dažādiem notikumiem gaviļnieka sumināšanai.

Revolūcija kinostudijā

Jāņa Streiča kinogads iesāksies ar paša kinorežisora vadītajām meistarklasēm kinoteātra Splendid Palace mazajā zālē (uz tām ir aicināti visi interesenti). Trīs aprīļa trešdienu vakarus pēc kārtas viņš stāstīs par savu filmu tapšanas aizkulisēm, demonstrēs dažādus to fragmentus un atbildēs uz auditorijas jautājumiem. Šo pasākumu moderatore būs kinokritiķe Daira Āboliņa, kura patlaban strādā pie grāmatas par tautā iemīļoto mākslinieku (tiks laista klajā jubilejas gada noslēgumā).

13. aprīlī plkst. 19 notiks meistarklase ar nosaukumu Streičs un aktieri. Kinorežisors vienmēr ir spējis izcelt personības spēku un starojumu jau atzītos profesionāļos un atklāt kino gēnu jaunos talantos - vienalga, vai tas būtu bērns, vai arī gadu gadiem Rīgas kinostudijas gaiteņos satikts darbinieks kā, piemēram, slavenās kalpones Īvijas lomas atveidotāja Ilga Vītola filmā Teātris (1978).

20. aprīlī plkst. 19 ieplānota meistarklase Cilvēks, vārds un lietas, kuras uzmanības centrā būs detaļu nozīme Jāņa Streiča darbos - varoņu biogrāfiju un apkārtējās pasaules veidošanā, sākot ar strīdā paplūdušu skropstu tušu un beidzot ar tukšu šķīstošās kafijas bundžiņu. «Viņš radīja īstu revolūciju Rīgas kinostudijas vēsturē,» atklāja Nacionālā kino centra pārstāve kinozinātniece Kristīne Matīsa.

Savukārt 27. aprīlī plkst. 19 norisināsies meistarklase Streičs inscenē literatūru, kurā viņš runās par ekranizācijām. Kinorežisors ne tikai pa jaunam, bet bieži vien līdz nepazīšanai citādi ir izlasījis literatūru un pārvērtis to neatkārtojamās filmās, kuras kļuvušas par hitiem daudzās skatītāju paaudzēs. To vidū var minēt režisora Cilvēka bērnu (1991) pēc Jāņa Klīdzēja romāna, jau iepriekš piesaukto Teātri pēc Somerseta Moema darba motīviem un daudzas citas.

Svešās kaislības

Jāņa Streiča kinogads turpināsies rudenī - gaviļnieka īstajā dzimšanas dienā, 26. septembrī, Pēterbaznīcā durvis vērs gleznu izstāde Jānis Streičs un draugi, kurā varēs iepazīties ar vēl vienu viņa daiļrades šķautni. «Tā ir mana kaislība jau kopš bērnības,» par gleznošanu teica jubilārs. Dienu vēlāk, 27. septembrī, Galerijā Centrs tiks atklāta ceļojošā izstāde par kino meistara dzīvi un radošo darbu Jāņa Streiča kinogads. Filmas, cilvēki, laikmets, kura tālāk dosies uz viņa dzimtajiem Preiļiem, kā arī ārpus Latvijas robežām.

Nākamajā mēnesī, 1. oktobrī, Latgales vēstniecībā Gors notiks īpašs koncerts, kurā Jāņa Streiča aktieri un komponisti dziedās un spēlēs skaņdarbus no viņa filmām. «Tā režisore būs Jāņa Streiča meita, Kauņas Muzikālā teātra aktrise Viktorija Streiča,» akcentēja Rēzeknes koncertzāles pārstāve producente Anete Kalniņa. Savukārt 18. novembrī Preiļos notiks kinorežisora godināšana ar vakarēšanu un dziesmām.

Patlaban Nacionālais kino centrs tur rūpi par to, lai rudenī plašākai sabiedrībai piedāvātu divas digitalizētas un restaurētas Jāņa Streiča filmas. «Es ļoti priecājos, ka viena no tām ir Svešās kaislības,» par 1983. gadā tapušo darbu ar Viju Artmani galvenajā lomā sacīja Nacionālā kino centra vadītāja kinokritiķe Dita Rietuma. «Tas tiešām ir šedevrs, ko maz ir redzējuši pat kinocilvēki.» Otra filma ir Mans draugs - nenopietns cilvēks (1975).

Jubilāra godināšana notiks arī šīgada Nacionālajā filmu festivālā Lielais Kristaps un Rīgas starptautiskajā kinofestivālā (RigaIFF), kura laikā norisināsies starptautiska zinātniskā konference par Jāņa Streiča radošo darbu - par viņa filmām reflektēs gan latviešu, gan arī ārvalstu profesionāļi, pastāstīja Rīgas kino muzeja vadītāja Zane Balčus. Aktuālajai informācijai par Jāņa Streiča kinogadu var sekot līdzi interneta vietnē www.kinomuzejs.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?