Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Gadu pēc sacelšanās Sīrijā pieaug asinsplūdi

Sīrijas autoritārais prezidents Bašārs el Asads 2011. gada sākumā pašpārliecināti paziņoja, ka tā sauktā Arābu pavasara vēsmas neatnāks līdz viņa ar dzelzs tvērienu pārvaldītajai valstij. Tomēr gadu pēc tam, kad Sīrijā izdīga pirmie tautas pretošanās asni, B. el Asads ar brutālu spēku bez lieliem panākumiem cenšas apspiest dumpinieku aktivitātes. Neskatoties uz valstī notiekošajiem asinsplūdiem, B. el Asada pozīcijas nav īpaši apdraudētas, jo lielvaru pretrunu dēļ starptautiskā sabiedrība nevar apturēt viņa režīmu.

Ielenc dumpiniekus

Kaimiņvalstīs Tunisijā, Lībijā un Ēģiptē notikušo tautas sacelšanos iedvesmoti, vairāki desmiti protestētāju pagājušā gada 15. martā izgāja Sīrijas galvaspilsētas Damaskas ielās, lai pieprasītu plašākas pilsoniskās brīvības. Pēc dažām dienām valsts dienvidu pilsētā Derā sākās plaši grautiņi, jo drošībnieki bija spīdzinājuši nepilngadīgus zēnus, kurus pieķēra zīmējam uz māju sienām valdību kritizējošus grafiti. Vēlāk dumpinieki ieguva kontroli pār Deru.

Drīz visu valsti pārņēma miermīlīgu demonstrāciju vilnis, kura apspiešanai valdība izmantoja armiju. Šāds režīma solis pamudināja arī opozicionārus ķerties pie ieročiem. Tā radās Brīvā Sīrijas armija (BSA), kuras dalībnieki pārņēma kontroli daudzās pilsētās un ciematos.

Šonedēļ aptuveni 130 tanku ielenkuši Deru. Pilsēta apšaudīta ar ložmetējiem, daudzos rajonos karavīri iebrukuši mājās. «Viņi sit mūsu revolūcijas šūpuli,» kāds pilsētas iedzīvotājs sacīja aģentūrai Reuters. Intensīvi apšaudīta arī valsts ziemeļu pilsēta Idliba. Cilvēktiesību aktīvisti britu raidsabiedrībai BBC apgalvoja, ka pilsētas ielās šonedēļ atrasti 16 līķi, vairākums no tiem bijuši ar spīdzināšanas pazīmēm. BSA trešdien paziņoja, ka tās kareivji atstājuši Idlibu, jo «visi zina, ka viņi nespēj pretoties armijai».

Jau vairākas nedēļas smagas cīņas turpinās valsts trešajā lielākajā pilsētā Homsā, kur dumpinieki izmisīgi aizstāvas pret milzīgo militāro pārspēku. Pilsētā tikušas slēgtas gandrīz visas slimnīcas, tūkstošiem māju palikušas bez elektrības.

Ķīnas un Krievijas siena

ANO vēsta, ka gada laikā Sīrijā nogalināti 8000 cilvēku, galvenokārt civiliedzīvotāji. Vardarbības dēļ dzīvesvietu atstājuši aptuveni 230 tūkstoši cilvēku. No tiem 30 tūkstoši devušies bēgļu gaitās uz ārvalstīm.

Ik dienu Sīrijā bojāgājušo skaits palielinās par vairākiem desmitiem, bet starptautiskā sabiedrība nespēj apturēt vardarbību, jo Krievija un Ķīna, kas ir lielākās Sīrijas sabiedrotās, ir uzlikušas veto jau divām ANO Drošības padomes rezolūcijām.

Neskatoties uz rietumvalstu apgalvojumiem, ka situācija Sīrijā ir jārisina diplomātiskā ceļā, Krievija uzskata, ka Rietumi rezolūciju izmantotu, lai sāktu militāru ofensīvu līdzīgi kā Lībijā, kur ar koalīcijas spēku palīdzību dumpinieki gāza ilggadējo vadoni Muammaru Kadāfi.

Britu laikraksts The Guardian šonedēļ publiskoja e-pasta saraksti, kas, visticamāk, notikusi starp B. el Asadu un viņa sievu. Tajā Sīrijas vadonis atklājis, ka konsultējies ar Irānu, kā apspiest nemierus, un atzinis sievai, ka publiskie solījumi veikt reformas ir joks. Savukārt sieva jūsmojusi par dārgajām precēm, ko pasūtījusi no ārzemēm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?