Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Gaidāmā ziema var atnest aukstuma viļņus

Pagājušās nedēļas nogalē lielākajā Latvijas daļā uzsniga pirmais sniegs. Tas notika vēlāk nekā parasti, taču agrāk nekā pērn. Saskaņā ar vairākuma ārvalstu meteodienestu ilgtermiņa prognozēm līdzīga būs arī šī ziema - siltāka nekā vidēji, bet aukstāka par pagājušo.

Sarežģīts uzdevums

Ziņās izdzirdot «oktobris bijis aukstāks par normu» vai «diennakts laikā nolijusi puse mēneša normas», daudzi cilvēki jautā, kas ir norma un vai laikapstākļos vispār kaut ko var saukt par normālu, ja reiz pagājušie Ziemassvētki Latvijā bija gandrīz tikpat silti kā šī gada Jāņi. Lai izprastu lietas, cilvēki tās klasificē, apraksta un saliek pa plauktiem. Arī laikapstākļus. Pēc Pasaules Meteoroloģijas organizācijas noteikumiem 30 gadu perioda vidējie rādītāji ir klimatiskā norma. Proti, ja pēdējos 30 gados oktobra vidējā temperatūra ir +6,6 grādi, tā ir norma, un jebkāda novirze no tās arī tiek saukta par novirzi, lai gan zināms, ka ar šādu «normālo» temperatūru bijuši tikai daži no pēdējiem trīsdesmit oktobriem.

Šī gada sākumā publicētajā Kārdifas Universitātes pētījumā pierādīts, ka cilvēki laikapstākļus uztver sevišķi subjektīvi un salīdzina tos daudz īsākā laika griezumā nekā 30 gadu. Jāpiebilst gan, ka aptuveni pusei respondentu pat stihiskos laikapstākļos ir vienalga, vai tas ir «normāli» vai ne, un viņi sevi nenomoka ar domām par to, vai tuvojas klimatisko pārmaiņu izraisīts pasaules gals.

Spilgts piemērs, cik ātri aizmirstam neparastus laikapstākļus, ir 2013. gada pavasaris. Atceraties? Toreiz vēl aprīļa vidū aiz loga valdīja ziema un visās sarunās, tāpat arī tviterī griezās jau miljons reižu dzirdēti joki, ka «vasara mūs ir aizmirsusi» un «Jāņos būs sevišķi prātīgi jālec pār ugunskuru, ka nepaslīd uz ledus». Ar noturīgu un ilgstošu salu izcēlās arī 2009./2010. un 2010./2011. gada ziema, tomēr šoruden jau neskaitāmas reizes esmu dzirdējis apgalvojumus, ka mūsu dienās ziemas vairs nav tik bargas kā senāk.

Pat ja būtu precīzas ziemas prognozes, nebūtu viegli tās izstāstīt. Tieši cilvēku dažādās uztveres un pieredzes dēļ izstāstīt laika prognozi visai ziemai ir sarežģīts uzdevums. Mūsdienu zinātne spēj sniegt tikai aptuvenu un visai maz ticamu prognozi visam gadalaikam. Manuprāt, šādām prognozēm vajadzētu palikt meteodienestu kabinetos, institūtos un laboratorijās, nevis klīst pa medijiem, jo tās piepildās tik reti, ka sabiedriska labuma no tām vēl nav. Ticu, ka pēc dažiem vai dažiem desmitiem gadu būs, taču pašlaik prognozēt laikapstākļus mūsu platuma grādos mēnešiem tālā nākotnē un prognozi uztvert nopietni, ir, teikšu atklāti, - stulbi. Tomēr cilvēku milzīgā interese liek medijiem ražot ziņas ar virsrakstiem «Gaidāma gadsimta aukstākā ziema».

Laika prognoze ziemai

Zinātne ir tikusi tieši tik tālu, lai ar nosacītu iespējamību prognozētu, vai ziema būs siltāka vai aukstāka par klimatisko normu. Pēdējos gados daži meteodienesti izšķir atsevišķus mēnešus un periodus, kad, piemēram, ir lielāka aukstuma viļņu iespējamība, tomēr, ja ziema tiek prognozēta siltāka par normu, tas neizslēdz, ka viens no mēnešiem var būt ar sen nepieredzētu salu.

Vēl rudens sākumā daudzi rietumvalstu meteodienesti paredzēja, ka šī kalendārā ziema (decembris-februāris) Baltijas reģionā būs aukstāka par pagājušo, tomēr siltāka par klimatisko normu, taču jaunākās prognozes ir mainījušās.

ASV privātā meteoroloģijas organizācija AccuWeather prognozē, ka Baltijas valstīs, Polijā, Baltkrievijā, Ukrainā un Krievijā šoziem būs daudzi aukstuma viļņi, tāpēc ziemas vidējā gaisa temperatūra gaidāma zemāka par normu. Arī sniega sega būšot biezāka par ilggadējo vidējo, it īpaši Polijas austrumos, Baltkrievijā, Ukrainā un Krievijas rietumos. Tālāk uz rietumiem būs krietni siltāks, un, piemēram, Skandināvijas valstīs - Zviedrijā un Norvēģijā - ziema būšot siltāka par normu. AccuWeather prognozē, ka šoziem Eiropā būs relatīvi maz vētru. Jau līdz šim rudens bijis neparasti mierīgs. Latvijā šosezon vēja brāzmas nav pārsniegušas 20 metru sekundē.

Arī aģentūras Bloomberg aptaujātie rietumvalstu meteorologi prognozē, ka siltam novembrim Eiropā sekos auksta ziema, kas būs ar ievērojami ilgāku sala periodu nekā pagājusī. Lielākais aukstums prognozēts ziemas otrajā pusē. Zemākā gaisa temperatūra, kā parasti, gaidāma Austrumeiropā, bet arī Rietumeiropu var skart ilgstoši periodi ar sniegu.

Savukārt Krievijas Hidrometeoroloģijas centrs prognozē, ka vidējā gaisa temperatūra būs tuvu normai, bet šai ziemai būs raksturīgas straujas temperatūras svārstības - bargu salu pēkšņi nomainīs atkusnis un otrādi. *LTV laika ziņu redaktoru

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kalendārās ziemas vidējā gaisa temperatūra


Norma -3,9

2013./2014. -1,2
2012./2013. -4,4
2011./2012. -3,4
2010./2011. -6,2
2009./2010. -6,7

Aukstākā ziema
1941./1942. gads -9,8

Siltākā ziema
1924./1925. +1,0

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?