Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +4 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 18. novembris
Doloresa, Aleksandrs, Brīve

Gaileņu laiks

Kopš bērnības īpaši neesmu cienījusi sēnes, galvenokārt lipīgā šķidruma dēļ, kas tām piemīt gan ceptā, gan marinētā veidā. Izņēmums ir gailenes, kas ir skaistas kā koši dzeltenas puķes, smaržo pēc riekstiem un nekādas gļotas, tās gatavojot, nerodas. Manuprāt, tās ir arī sēņotājam īpaši draudzīgas - aug saulainos, tīros klajumos, nevis ērču apsēstos drūmos mežos, tajās nemēdz būt tārpi (mazāka ņemšanās ar tīrīšanu) un tās var cept bez iepriekšējas vārīšanas. Vārdu sakot, ideāla sēne slinkiem un/vai aizņemtiem gardēžiem!

Pagājušajā nedēļas nogalē pēc gailenēm smaržoja visa māja, jo gatavoju krājumus ziemai. Abi ar vīru pusi dienas sēdējām dārzā, ar pindzelēm rūpīgi pucējot gružus no milzīga gaileņu kalna. Pērkot sēnes, es parasti cenšos izvēlēties pēc iespējas sausākas, jo tās viegli noslaucīt tīras, tādējādi izvairoties no mazgāšanas - sēnes uzsūc ūdeni kā švamme, cepot pannā būtu daudz lieka šķidruma. Man netīk sēnes smalki sakapāt, vidējās un mazās atstāju veselas, bet lielākās sagriežu prāvos gabalos. Gailenes veikli apcepu sviestā un olīveļļā, salieku mazos plastmasas trauciņos, ko atdzisušus sakrauju saldētavā. Kad ziemā kārojas gaileņu mērces, no rīta izņemu trauciņu no ledusskapja un vakarā pusstundas laikā ir gatavs vienkāršs, vasarīgs ēdiens.

Mana versija tradicionālajai gaileņu mērcei ir sasautēt sīpolus (speķi vai bekonu klāt nelieku), pievienot sēnes un tad nelielu glāzi baltvīna vai sausā vermuta. Šķidrumam ļauj iztvaikot, lai no vīna paliek tikai garša, beigās pieber drusku svaigas timiāna lapiņas, sāli un piparus pēc garšas un pielej saldo krējumu. Otra mīļākā gaileņu recepte ir risoto no Džeimija Olivera pirmās grāmatas, kas iztulkota arī latviski. Citējot autoru, šim ēdienam «jāvelta mīlestība un nedalīta uzmanība vismaz 17 minūšu», tāpēc to parasti gatavoju ciemiņu acu priekšā, kas parasti visiem klātesošajiem ir gana interesanti, jo palīdz izkliedēt mītu par risoto kā sarežģītu un smalku ņemšanos.

Atzīšos, ka pagājšvasar gaileņu gružus un atliekas ierušināju dobēs ar bērnišķīgu cerību, ka zem priežu mizu mulčas micēlijs pamodīsies, iedomāsies, ka ir mežā, un izaugs sēnes! Šis mēģinājums beidzās tāpat kā Karlsonam, kuram persiku kauliņš tā arī nekad neizauga par koku ...

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?