Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Gaismaspilī nestrādās klasiskā tante ar copi

«Te vairs nebūs klasiskās tantes ar copi un grāmatu plauktu aizmugurē. Visā bibliotēkā neko tādu neatradīsiet,» par topošo Gaismaspili, kuras nepieciešamība tikusi plaši apspriesta, saka Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) galvenā arhitekte Nita Apsīte. Iepazīstinot ar ēkas iekšējo plānojumu, viņa uzsver, ka tā būs uz demokrātiskiem noteikumiem balstīta, visiem atvērta iestāde. Novērošanas kameras lasītavās būs retumis, jo LNB darbinieki nolēmuši «neuzdoties par policistiem un neskatīties cilvēkiem uz pirkstiem».

Spāru svētkus milzīgajai būvei, visticamāk, svinēs šogad maijā. Savukārt ēkas būvniecība pilnībā noslēgsies 2012. gada 18. novembrī. «Teorētiski plānots, ka līdz 2013. gada septembrim mēs pilnībā pārvācamies uz jauno ēku,» saka N. Apsīte.

«Mēs apzināmies, ka sākumā nebūs viegli, bet ļoti daudz plānojam un skatāmies citu valstu nacionālo bibliotēku pieredzi,» saka LNB sabiedrisko attiecību vadītāja Ilze Egle. Bibliotekāru ikdiena Gaismaspilī vairs nebūs tik mierīga, kā varbūt bija ierasts līdz šim. «Cilvēkiem jābūt šiverīgiem,» teic N. Apsīte. Darbiniekiem nepārtraukti būs jārūpējas, lai katrs izdevums atgriežas tam paredzētajā vietā. Šo uzdevumu apgrūtinās lasītāju iespēja ar grāmatām pārvietoties pa stāviem un dažādām nodaļām. Tāpēc arī paredzēts stingrs noteikums - lasītās grāmatas drīkstēs atstāt tikai tam speciāli paredzētos ratos, nevis pašrocīgi ielikt atpakaļ plauktā. Noklīdušās grāmatas atlikt vietā palīdzēs arī radiofrekvenču identifikācijas sistēma, kurā būs ietverta informācija par tās «mājvietu».

Ieplānots arī, ka bibliotēkas mezonīna stāvs bez apstājas darbosies visu diennakti septiņas dienas nedēļā. LNB darbinieki par to, protams, nav sajūsmā, atzīst N. Apsīte. «Arī sociālie apstākļi mums ir tādi, kādi ir. Mēs visi saprotam, ko nozīmē gaišas, siltas telpas un mīksti dīvāni, bet par drošību tiks domāts,» saka arhitekte. Nākotnē Gaismaspils varētu kļūt par vietu, ko ģimenes sestdienās izvēlētos kā alternatīvu lielveikaliem, cer I. Egle. «Vecāki varētu klausīties mūziku vai apmeklēt kādus pasākumus, bērnus aizlaistu uz bērnu nodaļu, bet jaunieši aizietu uz multimediju centru,» viņa teic.

No populārā uz retāko

«Ir lifti, slīdošās trepes un lielās parastās trepes,» uzskaita N. Apsīte, vezdama ekskursijā cauri ēkas plānojumam uz vairākām lielformāta lapām. «Uzbūve ir ļoti vienkārša un skaidra. Skatu uz Daugavu mēs esam atdevuši lasītājiem, pret Pārdaugavu ir darbinieku zona. Tas iet cauri visiem stāviem,» viņa saka. Katrā stāvā atrodamā literatūra izvietota atbilstoši lasītāju pieprasījumam. Populārākā literatūra - jaunākā periodika - būs atrodama mezonīna stāvā, stāvu augstāk būs humanitāro un sociālo zinātņu lasītavas, uz ko specializējusies LNB. Dodoties augstāk, literatūra kļūs arvien specifiskāka - mūzika, retie krājumi, kartogrāfiskie izdevumi, tā turpinot, lasītājs nonāks 8. stāvā, kur atrodami bibliotēkzinātnes izdevumi.

Visā ēkā tikšot nodrošināta klimata kontrole un gaiss tajā mainīšoties divas reizes stundā. «Protams, mums nebūs tik smalki kā Britu bibliotēkā, kur glabājas tūkstošiem gadus veci brīnumi un katram dokumentu veidam ir piemērots speciāls klimats. Bet būsim godīgi - mūsu krājumos arī nav tik unikālu materiālu,» stāsta N. Apsīte. Lai nodrošinātos pret sniega kārtām uz lēzenā Gaismaspils jumta, tika veikti testi vēja un sniega tuneļos. Tas palīdzējis noteikt vietas, kur ēkai būs nepieciešama apsildīšana un notekūdeņu renes.

Divi augšējie Gaismaspils stāvi tikšot atvēlēti īpašiem pasākumiem, jo tajos iespējams nokļūt, tikai dodoties cauri visai ēkai. «Iespējams, sākumā laidīsim tur visus apmeklētājus, lai varētu paskatīties uz Rīgu. Bet pēc tam tur varētu rīkot īpašus pasākumus, piemēram, grāmatu atvēršanu,» stāsta I. Egle.

Grāmatas - pēc diviem gadiem

«2010. gadā būvē ir veikti 95% betonēšanas darbu un atlikuši nelieli apjomi pie slīpajam jumta sijām un 10. un 11. stāva pārsegumu betonēšana uz spices metāla konstrukcijām,» stāsta Nacionālās būvkompāniju apvienības pārstāve Marta Krivade. Gaismaspils būvniecībā ir iesaistījušās trīs lielākas Latvijas būvfirmas: RBSSKALS, Skonto būve un Re & Re. Pērn decembrī sāka būvēt metāla spices konstrukciju, kas veidos ēkas augšējos stāvus. Norisinās arī ēkas inženiertīklu izbūve. Šā gada laikā pievērsīsies arī ventilācijas un dzesēšanas sistēmu izbūvei. Vienlaikus turpinās ēkas galvenā vizuālā elementa - stiklotās fasādes, ko veidos caurspīdīgs stikls un necaurredzama stikla paketes, - veidošana.

Līdz pērnā gada nogalei ēkas būvniecībai izmantoti nepilns 12 841 331 lats. «Saskaņā ar 2008. gada 15. maijā noslēgto būvdarbu līgumu Latvijas Nacionālās bibliotēkas būvniecība izmaksās 135,2 miljonus latu,» norāda M. Krivade.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?