Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Gaļas kūpinātājiem cerība

Ja viss ritēs, kā iecerēts, jau maija beigās varētu būt skaidra Eiropas Komisijas (EK) pozīcija par gaidāmajām izmaiņām, kas pieprasa gaļas kūpinājumos ievērojami samazināt benzpirēna un citu vielu līmeni. Par šīm izmaiņām direktīvā oficiālu lēmumu varētu pieņemt jūlija sākumā.

Dienai norāda Latvijas Zivrūpnieku asociācijas prezidents Didzis Šmits, Latvija EK ir iesniegusi savu pozīciju un datus par aktuālo situāciju nozarē. «Mūsu pozīcija ir, lai jaunā kārtība, kuru paredzēts ieviest no septembra, nestātos spēkā vispār. Esam iesnieguši datus, kas parāda, ka virknē uzņēmumu šī direktīva varētu būt liktenīga,» teic D. Šmits.

Citas vēl pēta

Savu pozīciju ir paudusi Polija, taču datus par aktuālo situāciju tā vēl apkopo. «Lietuva ir teikusi, ka tai šī direktīva sagādās raizes, formāli par to ir izteikusies arī Zviedrija. Vēl virknē valstu arī ir problēmas, bet tās publiski par to vēl nerunā. EK izskatās ieinteresēta, bet, pirms pieņemt lēmumu, viņiem ir jāsaprot, cik plaša šī problēma ir,» norāda asociācijas vadītājs. D. Šmits pirms pāris gadiem izcīnīja, ka jaunās normas neattieksies uz Latvijas šprotēm. Tad cīņa esot bijusi smagāka, tagad jūtams, ka EK ir krietni atvērtāka: «Esmu pārliecināts, ka EK nav nekādas intereses ieviest regulu, kuru neviens nespēj izpildīt.»

To, ka mūsu gaļas kūpinātājiem ir cerības, nesen apstiprināja arī Eiropas Savienības (ES) komisārs Tonio Borgs. Sarunā ar Eiropas Parlamenta deputāti Sandru Kalnieti viņš norādīja, ka vēlas rast risinājumu, jo saprot, ka jaunie noteikumi visvairāk ietekmēs mazos mājražotājus. Komisārs aicināja Latviju meklēt sabiedrotos, jo tikai ar citu valstu atbalstu ir iespējams panākt to, ka tiek pārskatīts ekspertu noteiktais benzpirēna līmenis gaļas kūpinājumos.

D. Šmits Dienai atklāj, ka pie vainas ir pašas dalībvalstis, jo tad, kad norma tika pieņemta, daudzas valstis datus ar šo vielu mērījumiem savā produkcijā neiesniedza vispār. Arī Latvija nebija pārāk aktīva.

Paralēli jau iesniegtajiem datiem informācija nepārtraukti tiek papildināta. Zinātniskajam institūtam Bior ir uzdots veikt papildu pārbaudes. Institūta pārstāvis Vadims Bartkevičs Dienai atklāj, ka vairāku uzņēmumu produkcijā tiek veikti benzpirēna koncentrācijas mērījumi. Tāpat tiek pētīts vielas tehnoloģiskais process, piemēram, vai, mainot dažādus parametrus, ir iespējams samazināt benzpirēna saturu. Detalizētāk V. Bartkevičs gan atteicās skaidrot: «Mēs informāciju nedrīkstam izpaust. Zemkopības ministrija ir mūsu pasūtītāji, un visa informācija nonāk pie viņiem.»

Visvairāk graudos

Dienas rīcībā nonācis arī Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādes pētījums, kas atklāj savdabīgu ainu. Izrādās, visvairāk benzpirēns tiek uzņemts ar graudaugiem un to produktiem. Vēl vairāk nekā gaļā šo vielu var atrast dārzeņos. No pētījuma izriet, ka benzpirēna vismazāk ir saldumos, augļos, sierā un alkoholiskajos dzērienos. Norma paredz samazināt arī benzantrancēna, benzofluorantēna un krizēna daudzumu kūpinājumos. Pētījums atklāj, ka ir produkti, kur šo vielu ir krietni vairāk nekā gaļā. Izteikti līderpozīcijas ieņem dārzeņi, rieksti un pākšaugi, tāpat iespaidīgi rādītāji ir kafijai un tējai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?