Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars

Galdā jaunā raža

Šis ir laiks, kad galvu lauzīt par to, ko gatavosim, nevajadzētu. Dārzeņu dobes, siltumnīcas, arī veikalu plaukti un tirgus plači pilni ar jauno ražu. Mācību centra Viesistaba Kazarmās šefpavārs Normunds Šaiters Latvijā izaugušajiem dārzeņiem un augļiem arvien meklē jaunus gatavošanas risinājumus. Viņš saka: «Neviens ārzemju dārzenis vai auglis negaršo un nesmaržo tā, kā pašu zemē izaudzētais. Turklāt reti kur aiz Baltijas robežām ēdienkartē sastapsim cūku pupas vai baravikas, vai pētersīļu lapas. Tas ir mūsu, tāpēc jāceļ godā!»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Cūku pupu, zaļo zirnīšu un bekona sautējums ar lē

4-6 porcijām vajadzēs: 2 šalotes sīpolus, 200 g zaļo zirnīšu, 400 g cūku pupu, iztīrītas un noblanšētas , 150 g bekona, 1 vidēja lieluma mencu, 250 g skābā krējuma, 200 ml vistas buljona, 2 galviņas mazo romiešu salātu, piparus, sāli, sviestu, eļļu.
Uz pannas liek nedaudz sviesta ar eļļu. Kad sviests sāk putoties, pievieno smalki sagrieztas šalotes. Neļauj brūnināties, tikai viegli apcep. Pieliek rupjos gabalos sagrieztu bekonu. Viegli apcep. Noliek malā.
Mencu sadala porcijās, uzber melnos piparus, liek uz pannas ar ādu uz leju. Cep no abām pusēm vidējā temperatūrā. Pārlej pāri izkausētu sviestu. Noliek malā.
No pākstīm izņemtas cūku pupas sāls ūdenī noblanšē aptuveni 5-10 min, tad strauji noskalo ar aukstu ūdeni, lai saglabātos spilgtā krāsa. Pupām nogriež snīpīti, un pupas izspiež ārā. Pievieno svaigus vai saldētus zirnīšus (tikai ne konservētus).
Šalotes un bekona sautējumu atkal uzkarsē, pievieno vistas buljonu, uzvāra, pieber sagatavotās pupas un zirnīšus. Liek nedaudz pavārīties. Tad pievieno sāli un piparus pēc garšas un skābo krējumu, viegli uzvāra.
Šķīvī liek svaigas saplēstas kraukšķīgās romiešu salātu lapiņas, tad pupu, zirnīšu, šalotes un bekona sautējumu. Virsū kārto izcepto mencu.

Baraviku karpačo

4-6 porcijām vajadzēs: 200 g baraviku, 100 g skābeņu, 1 lielu sarkano tomātu, 50 g lazdu riekstu, 50 g parmezana siera, 2 ķiploka galviņas, 150 g olīveļļas un 50 g pētersīļu lapu, 2 ēd. k. gaišā balzazmiko etiķa.
Ķiploku galviņas saspiež ar visu mizu un novāra olīveļļā apmēram 20 min uz maigas uguns. Ķiplokus izņem no eļļas. Eļļu saglabā.
Kad ķiploki atdzisuši, tos notīra, izspiež ķiploka miesu, pievieno ķiplokiem citrona sulu, gaišo balzamiko etiķi, sāli, piparus un visu sablenderē, kamēr izveidojas pasta. Noliek malā.
Ņem notīrītas smukas, mazas un stingras baravikas. Sagriež tās šķērsām smalkās šķēlītēs.
Paņem 1/2 no ķiploku eļļas, pievieno gaišo balzama etiķi un kārtīgi sablenderē.
Baraviku šķēlītes ar otiņu apziež ar ķiploka/etiķa sablenderēto eļļu, apkaisa ar sāli un pipariem un ļauj iemarinēties (20 min).
Lazdu riekstus sagrauzdē un rupji saspaida.
Pētersīļu ramulādei sakapā pētersīļu lapas ar norīvēto citrona mizu. Pievieno nedaudz ķiploku eļļas un 1/2 citrona sulas.
Skābenēm nogriež kātus, lapas smalki, gareniski sašķērē.
Tomātu noblanšē, novelk miziņu, izņem sēklas, sagriež kubiņos.
Kārto uz šķīvja marinētās baraviku šķēlītes. Tām pāri kaisa sarīvētu parmezanu. Tad uzber tomātu kubiņus. Virsū kārto ķiploka pastu un pētersīļu ramulādi, uzber sagrieztās skābenes, atkal kaisa parmezanu un tad virsū uzkaisa sasmalcinātos lazdu riekstus.
Visas sastāvdaļas var sagatavot dienu iepriekš. Baravikas marinādē var atstāt uz nakti.

Šokolādes muss ar putukrējuma cepurīti

4-6 porcijām vajadzēs: 350 g tumšās šokolādes, 2 olas un 2 olu dzeltenumus, 80 g cukura, 550 ml putukrējuma, 50 ml tumšā ruma (nav obligāti). Putukrējuma cepurītei vajadzēs: 40 ml citronu sulas, 30 ml brendija, 75 g cukura, 450 ml saldā krējuma.
1. Sarīvē šokolādi uz rupjās rīves.
2. Bļodā ieliek divas olas, divus olu dzeltenumus un cukuru. Ieliek bļodu karsta ūdens peldē un ar roku puto piecas minūtes.
3. Tad lēnām pieber sarīvēto šokolādi, pielej 1/2 saldā krējuma, turpina putot 3-5 min. Beigās pievieno atlikušo saldo krējumu un rumu. Puto vēl piecas minūtes. Uzmana, lai nepārputotu, musam jābūt gaisīgam. Lej servēšanas glāzēs un novieto uz nakti ledusskapī.
4. Putukrējuma cepurītei bļodā ielej citronu sulu, brendiju un cukuru un ar rokas putotāju maisa, kamēr cukurs izkūst. Pievieno saldo krējumu un puto vēl septiņas minūtes, kamēr, putotāju izņemot ārā, putukrējums atstāj vieglas līnijas. Tad cepurītes liek uz musa un trauku vismaz pāris stundas patur ledusskapī.
5. Pasniedzot var dekorēt ar svaigām avenēm un sarīvētām šokolādes skaidiņām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?