Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Galvenās egles atrastas, cīņa par titulu vēl priekšā

Piecdesmit gadu vecā skaistule, kura visvairāk patika mežiniekiem, Rīgas domes priekšsēdētāju Nilu Ušakovu (SC) nepārliecināja. Viņš meta acis garākās virzienā, taču, aplūkojot tuvumā, tā izrādījās pārāk kaila. Pēc mirkļa pārdomām un klātesošo norādījumiem mērs Daugavas mežniecības priežu audzē atrada gana augstu un gana kuplu eksemplāru. Svētdien, pirmajā adventē, to iedegs Doma laukumā, savukārt pirmo aplūkoto - Rātslaukumā.

Vienlaikus ar pilsētas galvas tradicionālā pienākuma izpildi - Ziemassvētku egles izvēlēšanos, pirmdien ārzemēs startēja zīmola Live Rīga ietvaros rīkotā reklāmas kampaņa, kuras viens no centrālajiem motīviem ir pasniegt pilsētu kā Ziemassvētku eglītes tradīcijas dzimšanas vietu. Igauņi gan apgalvo un viņu rīcībā esot dokumentāli pierādījumi, ka eglīte pirmo reizi iedegta tieši Tallinā 1441.gadā - teju 70 gadu ātrāk. Taču kaimiņu pozīcijas sašķoba apstāklis, ka avotos minētais koks nav atšifrēts.

Kamēr nav noskaidrots, kurai no pusēm taisnība, N.Ušakovs neuzskata, ka Rīga ar savu eglītes stāstu māna ārzemju viesus. «Tas [notikums] stipri iespējams bija tieši Rīgā, līdz ar to par tūristu maldināšanu es nerunātu.»

Vai eglīti (sa)dedzināja?

Rātsnama bruģī iestiprinātā plāksne teic, ka pirmo reizi pasaulē eglīte rotāta Rīgā 1510.gadā. Skaista leģenda vēsta, ka minēto eglīti esot iededzis pats baznīcas reformētājs Mārtiņš Luters. Dzīvodams Latvijā, viņš gājis cauri piesnigušam Pierīgas mežam un priecājies, kā mēness un zvaigžņu izgaismotajā mežā spīguļo egļu skujiņas. Tad viņš iedomājies šo prieku Ziemassvētkos uzdāvināt bērniem, nocirtis vienu eglīti, aiznesis mājās un izrotājis ar svecītēm, kas liesmojušas kā mazas zvaigznītes. Taču M.Lutera dzīves gājums neliecina, ka 1510.gadā viņš būtu varējis atrasties Rīgā, jo no 1505.gada līdz 1512.gadam viņš uzturējās Vācijā augustīniešu klosterī.

Šī gadsimta sākumā teiku par Rīgas egli viens no pirmajiem sāka popularizēt ASV uzņēmējs, organizācijas Vecrīgas Ziemassvētku tirdziņš vadītājs Džeisijs Kols, kurš teicies vēsturiskos dokumentos atradis liecības, ka tajā pašā 1510.gadā Rīgas amatnieki eglīti izrotājuši ar papīra ziediem. Vēsturnieki savukārt uzskata, ka šādu leģendu varēja radīt Melngalvju nama dokumentos atrodamais 1510.gada Vastlāvju svinību apraksts, kuru pēdējā dienā, iespējams, sadedzināta svētku egle. «Vienīgais, ko mēs varam droši apgalvot saskaņā ar arhīva datiem, tas ir gads, kad visi rīdzinieki aicināti kopā svinēt ziemas saulgriežus,» apšaubot versiju par eglītes iedegšanu, Dienai 2002.gadā sacīja Melngalvju nama izpilddirektora vietniece zinātniskajā darbā Māra Siliņa.

Pamats lepoties

Pēc britu laikraksta The Times publikācijas pagājušajā nedēļā, kurā apskatīti 20 labākie Ziemassvētku tirdziņi, izskanēja, ka 1441.gadā pirmo pirmo Ziemassvētku eglīti uzstādīja Tallinā. Tiesa, neapgāžami pierādījumi nav arī mūsu kaimiņiem. Dokumentos teikts, ka tajā gadā Ziemassvētkos notikusi dziedāšana un dejošana ap koku pilsētas laukumā, taču, kas tas par koku, netiek minēts. Igauņu vēsturnieks Juri Kūskemā Dienai pauž pārliecību, ka tā bija egle, jo vēlākajos gados tās rakstos ir pieminētas. J.Kūskemā uzsver, ka lielajās Eiropas pilsētās Ziemassvētku eglīšu rotāšana notikusi gadsimtus vēlāk, tādēļ «mēs tallinieši un rīdzinieki varam pacelt galvas, ka mūsu eglītes bijušas daudz agrāk.»

Par eglītes pušķošanas tradīcijas sākumu parādās arī citas ziņas, piemēram, jau 1419.gadā Švarcvaldē Freiburgas beķeru brālības biedri Svētā Gara slimnīcā esot «izrotājuši kociņu ar āboliem, krāsotiem riekstiem, piparkūkām un krāšņiem vizuļiem».

«Kādus gan dokumentālus pierādījumus par pirmo egli var sniegt Tallina, Rīga vai Parīze? Egle ir klišeja, neatkarīgi no tās lieluma, vecuma un citiem parametriem,» atzīmē Latvijas Reklāmas asociācijas prezidents Ģirts Ozols. Tādēļ viņš ir pārliecināts, ka «Rīgas reklāmas veidotājiem ir jāmetas cīņā, jo tieši tagad ir pateicīga augsne, lai turpinātu stāstu.» Arī N.Ušakovs min, ka galvenais nav dokumentāli pierādījumi, bet pārliecība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?