Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Galvu jau neapklusināsi!

«Man patīk visu analizēt, arī ikdienišķās situācijās,» saka Līga Beķere, uzņēmuma Enefit biznesa analītiķe. Līgai bieži saka - viņa par daudz domājot. Par visu, arī par cilvēku attiecībām, kuras bieži vien analīzei nepadodas. Bet Līga analizē tik un tā. «Galvu jau neapklusināsi,» nosmej pati. 24 gadus jaunajai matemātikas studentei darbs elektroenerģijas lauciņā ir pirmais nopietnais profesionālo spēju pārbaudījums.

«Negaidīju, ka elektroenerģijas nozare būs tik interesanta. Matemātiķim te ir, ko darīt,» atzīst Līga. Viņa uzskata - svarīgi ir uzdrošināties darīt lietas, kas patīk. Visdažādākajās jomās - privātajā dzīvē, hobijos, darbā, karjerā. Iet uz priekšu.

Šī ir mana vieta

«Man ļoti patīk savs darbs. Paveicās,» atzīst Līga. Tomēr ne tikai veiksme bijusi noteicošais faktors piedāvājumam kļūt par Enefit biznesa analītiķi, kuras pienākumos ietilpst pārdot elektrību, precīzāk - prognozēt to, cik daudz elektroenerģijas nākamajā dienā katrā stundā patērēs uzņēmuma klienti. «Sāku kā studentiņš. Uzņēmumam tobrīd bija jauni klienti, sakrita daudz darbu un vajadzēja kādu, kas piepalīdz. Atnācu piestrādāt - sākumā izsūtīju e-pastus, atbildēju uz telefona zvaniem.» Kā palīgdarbiniecei ar laiku devuši arī citus darbiņus - kādu tabulu izveidot, datus apkopot, līdz pēc nepilna gada - 2011. gada sākumā - Līga saņēmusi piedāvājumu iekļauties komandā kā pilntiesīga tās darbiniece. No piedāvājuma atteikties nevar. «Kad izstāstīja, kas man būs jādara, uzreiz kļuva skaidrs - šī ir mana vieta! Bet ko darīt ar studijām? Pārtraukt negribējās - būs grūti atsākt. Un zināju, ka no šī darba prom iet negribēšu. Nolēmu strādāt un paralēli turpināt studijas,» stāsta Līga.

Pašai šķiet, ka uzņēmuma vadības uzticību izpelnījusies ar rūpību un centību, bet ne tikai. «Domāju, noteicošais bija tas, ka nebaidījos darbā ielikt arī kaut ko no sevis. Ja man šķita, ka kādu uzdevumu var paveikt labāk vai citādi, nebaidījos to ierosināt.» Gados jauno darbinieku trumpji esot jaunas idejas un uzdrošināšanās tās ierosināt. «Studijas pabeigušajiem svarīgi ir ne tikai iemācīties, kā uzņēmumā strādā līdz šim, bet ieviest arī ko savu, jo tehnoloģijas attīstās, tās jāprot pielietot.» Līga nenoliedz - ar jaunām idejām var izcelties, tomēr, protams, pastāv arī idejas izgāšanās risks. «Drosmi patiesībā vajag. Atzīstos, pirmajos mēnešos mazs stresiņš bija. Kaut sākumā manu darbu uzraudzīja, ar satraukumu gaidīju, kādi būs mēneša rezultāti. Bet parasti, ja ir stress, daru maksimāli visu, lai novērstu riska faktorus.»

Pret stresu ar bridžu

Kā ikdienā Līga tiek galā ar stresu? Izrādās, viņai palīdz bridžs, kas ir galvenais hobijs. «Ļoti laba atslēgšanās! Spēlējot darbs pilnībā jāizmet no galvas. Tajā pašā laikā bridžs nāk par labu darbam - trenē atmiņu, loģisko domāšanu. Asina prātu.» Arī Līgas draugi par tādiem kļuvuši tieši ar spēles starpniecību. «Bridžs ir laba vieta, kur veidot kontaktus, - pulcējas intelektuāli cilvēki, par kuriem zina - viņiem var uzticēties,» uzskata Līga. Arī piedāvājums sākt piestrādāt uzņēmumā Enefit nācis tieši caur bridža spēlētājiem. «Zināja - ja šo spēli spēlē, cilvēkam galva strādā. Tas ir rādītājs,» uzskata Līga.

Viņai ir arī vēl kāds hobijs, kuru gan mazliet pametusi novārtā, tomēr ne pavisam. Tas bijis aktuāls līdz sestajai klasei, kad galvā «noticis klikšķis» un Līgu savaldzinājusi skaitļu pasaule. «Man patīk zīmēt, gleznot. Līdz sestajai klasei biju pārliecināta, ka būšu saistīta ar mākslas pasauli - vai tas būs teātris, vai gleznošana. Tagad reizēm, ja vēlos pilnīgi ne par ko nedomāt, pazīmēju. Tā ir absolūta atpūta. Man patīk zīmēt cilvēkus. Padodas.» Jaunā sieviete atzīst, ka patiesībā abas viņai tuvās jomas esot līdzīgas, bet tas, kas palīdz gan matemātikā un biznesa analīzē, gan mākslā - spēja saskatīt kopējo ainu. «Parasti labi saskatu rakstu. Tas palīdz arī zīmēšanā - šī spēja sakomponēt bildi, salikt kopā elementus tā, kā tiem jābūt, lai viss labi izskatītos.» Radošums esot nepieciešams arī eksaktajā jomā - lai būtu idejas, kā mainīt metodes, izdomāt jaunus risinājumus. «Mans darbs ir interesants arī ar to, ka palielinās uzņēmuma klientu skaits, aug elektropatēriņš un visu laiku ir jādomā, ko mainīt, ko optimizēt.»

Negrib tikai atsēdēt

Līga droši apgalvo - pašlaik ar savu dzīvi un to, kā tā ievirzījusies, esot ļoti apmierināta. «Lielākais gandarījums - ka notiek kustība uz augšu, ka darbs šķiet interesants un tajā nav jāatsēž. Gribētos, lai tā turpinās.» Par karjeristi Līga sevi gluži nesauc, tomēr nenoliedz - gribētu, lai karjera virzās uz augšu. Gribētu arī vidēji kuplu ģimeni - ne pārāk lielu, lai paliek iespēja izpausties arī profesionāli. Kas, viņasprāt, dzīvē ir svarīgākais? «Tas, kas liek justies laimīgam,» mirkli padomājusi, teic Līga. «Kādam tā ir karjera, kādam ģimene. Nauda? Ir, ir tai nozīme. Tā palīdz justies laimīgai ārpus darba,» pasmaida jaunā biznesa analītiķe. Tomēr, vaicāta, kā vislabāk vadītājs spēj novērtēt savu darbinieku - ar uzslavu vai algas pielikumu -, Līga saka: «Man lielāko gandarījumu sagādāja tas, ka man uzticēja lielākus pienākumus. Tas liecina par uzticēšanos un piešķir entuziasmu.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

CV

Vārds, uzvārds: Līga Beķere
Vecums: 24
Izglītība: nepabeigtas bakalaura studijas datorzinātnēs, Erasmus apmaiņas studiju gads University of Bozen-Bolzano Itālijā, patlaban - 2. līmeņa profesionālās augstākās matemātikas statistikas studijas LU
Pirmais darbs: pārdošanas asistente SIA Enefit
Pašreizējais darbs: biznesa analītiķe SIA Enefit
Hobiji: bridžs, galda spēles, zīmēšana un gleznošana

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?