Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Gardēžu Ziemassvētki

Pēdējā ēdienu lapā pirms Ziemassvētkiem lūdzām Dienas Gardēža slejas autorus pagatavot savu svētku cienastu. Vai nu to, kas tradicionāli tiek gatavots visos Ziemassvētkos, vai arī ēdienu, ar ko tieši šogad viņi grasās iepriecināt un pārsteigt tuviniekus. Lūk, receptes un stāsts, kāpēc tieši šis ēdiens Ziemassvētkos būs Kārļa Streipa, Ilzes Jurkānes un Vēsmas Konteres galdā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ziemassvētku cepetis norvēģu gaumē

Vēsmas Konteres McQuillan recepte

4 cilvēkiem vajadzēs: 1 kg cūkgaļas šķiņķa, 3-5 ābolus, 100 g žāvētu plūmju, kotletītes un Ziemassvētku desas gabaliņus - kopā apmēram 300 g, 500 g kartupeļu

Kopš esam pārcēlušies uz Norvēģiju, Ziemassvētku vakariņas gatavo mans vīrs. Viņa iecienītais ēdiens ir pinnekjᅢᄌtt - sālītas auna ribas, kas tradicionāli tiek gatavotas Norvēģijas rietumu daļā, kā arī Oslo. Šim ēdienam ir specifiska garša, un, manuprāt, ēst to reizi gadā ir gandrīz par biežu. Pēdējā laikā Oslo aizvien populārāk kļūst gatavot Ribbe med sprᅢᄌ svor - cūkas cepeti ar kraukšķīgu ādiņu. Doma par cūkas gaļu atgādināja man Ziemassvētkus Latvijā, un šogad Ziemassvētku vakariņām nolēmām gatavot tieši šo ēdienu. Recepšu cepeša pagatavošanai ir daudz. Es kā vienmēr pirmajam mēģinājumam izvēlējos manis iecienītā norvēģu pavāra Ērlinga Sundāla recepti.

Vispirms cūkgaļas gabalu (no šķiņķa) liek cepešpannā. Pirms ievieto gaļu cepeškrāsnī, gabalam vidū paliek kaut ko, kas paceļ tā vidusdaļu augstāk, - var lietot lapukoka skaliņus, folija gabaliņu. Es paliku apakšā apakštasīti. Pievieno 20-30 dl ūdens un pārsedz ar alumīnija foliju. Liek gaļu uz 50 minūtēm cepeškrāsnī (190/200 °C). Pēc noteiktā laika izņem to laukā un ādu sagriež kvadrātiņos, pievieno sāli un piparus. Tad nepārsegtu vēl uz apmēram 30 minūtēm liek cepeškrāsnī. Pēc tam pievieno ābolus, žāvētas plūmes, kotletītes un Ziemassvētku desas gabaliņus - tāda desa ar speciālām garšvielām (sinepju pulveri, ingveru, kartupeļu miltiem, muskatriekstu, krustnagliņām) Norvēģijā nopērkama veikalos, bet bez tās var iztikt. Palielina cepeškrāsns temperatūru līdz 225 °C un cep vēl 20-30 minūšu. Pasniedz ar maziem kartupelīšiem.

Svarīgi, lai cūkas āda apcepas jauki brūna un kraukšķīga, jo, kā man paskaidroja mans draugs Niklass, tā ir svarīgākā īsta norvēģu Ziemassvētku cepeša pazīme.

Kārļa Streipa receptes Eleonoras Galvanovskas-Stre

Kartupeļu salāti bija manas vecāsmammas recepte. Salāti nekad neiztrūka Ziemassvētku un arī citu svētku galdā. It īpaši, kad viņa saprata, cik ļoti man tie garšo (es biju pirmais mazbērns). Vecāmamma nomira ar visām receptēm galvā, nekas pierakstīts nebija. Pazuda viņas fantastiskie pīrāgi un ķimeņmaizītes. Taču kartupeļu salāti ir pati vienkāršība, tāpēc izdevās tos rekonstruēt.

Man ir arī ļoti vienkārša un garšīga pastētes recepte, kas neiztrūkstoši mums bija uz galda Ziemassvētkos un citos svētkos. Neatceros, no kurienes tā nākusi, bet mamma to gatavoja, un pēc tam es to gatavoju pats.

8 cilvēkiem vajadzēs: astoņus lielus kartupeļus, sešas olas, četrus vidēja lieluma skābētus gurķus, skābu krējumu, sāli

Kartupeļus vāra, līdz tie mīksti, bet ne izjukuši. Ļauj atdzist. Olas novāra cietas, atdzesē. Kartupeļus sagriež kumosa gabaliņos, olas un skābos gurķus sakapā. Sajauc ar nepieciešamo daudzumu skābā krējuma un sāls - salāti ir krēmīgi un mazliet sāļi. Recepti var variēt lielākam vai mazākam ēdāju skaitam. Šī recepte derēs kā papildinājums gaļai.

Vajadzēs: 250 g vistas akniņu, bez sirdīm, 250 g Filadelfijas siera, 125 g vistas pastētes, kaltētus sīpolus, citronu

Vistas akniņas notīra un samaļ kombainā. Pannā ielej mazliet eļļas un cep samaltās akniņas, līdz tās gatavas (tās vispirms kļūs rozīgas, tad brūnas). Akniņām ļauj pilnībā atdzist (tās var ielikt saldētavā, protams, nedrīkst ļaut tām sasalt). Kuļamajā aparātā ieliek akniņas, Filadelfijas sieru, vistas pastēti un sauju kaltētu sīpolu. Pievieno sulu no citrona. Mikstūru kuļ vismaz 10 minūtes. Pēc brīža pagaršo - ja pastēte nav mazliet ieskāba, pievieno vēl mazliet citrona sulas. Saliek bļodiņās, pārklāj ar plēvi un glabā ledusskapī vismaz divas stundas, lai pastēte mazliet sacietē un garšas savienojas. Pastēte ir lieliska uz saldskābmaizes vai rupjmaizes.

Karsts ābolu un pekanriekstu pīrāgs ar saldējumu

Ilzes Jurkānes recepte

Šo desertu ASV sauc par Cobbler, kas nozīmē «kurpnieks». To gatavo ar augļiem - tiem, kas konkrētā brīdī ir dārzā vai veikalā. Ziemsvētku laikā deserts tiek gatavots ar āboliem, riekstiem un dzērvenēm. Tradicionāli anglosakšu zemēs (Lielbritānijā, ASV, Austrālijā) Ziemsvētkos saldajā ēdienā ir Ziemsvētku pudiņš, kas tiek gatavots jau rudens sākumā un turēts aukstumā. Pudiņā ir rieksti, žāvēti augļi, rums, garšvielas. Tas tiek servēts ar baltu cukura un sviesta mērci. Lai atdarinātu šo tradīciju, bet netaisītu pudiņu, es tā vietā pirms daudziem gadiem sāku gatavot šo pīrāgu. Daudziem tas garšo labāk nekā pudiņš, toties gatavošana prasa daudz mazāk laika! Kontrasts starp karsto un auksto arī ir īpašs.

6-8 personām vajadzēs: 4 ābolus, krūzīti dzērveņu, paciņu sviesta, 11/2 krūzīti miltu, 11/2 krūzīti brūnā cukura, 11/2 krūzīti pekanriekstu, kanēli, maltas krustnagliņas, muskatriekstu, tējkaroti sāls, saldējumu

Cepamajā traukā ievieto sagrieztās ābola šķēlītes, pārkaisa ar pusi brūnā cukura un pievieno piciņas sviesta (1/3 daļu no paciņas), pusi riekstu, dzērveņu un cukura. Pārkaisa ar garšvielām. Atlikušo cukuru, sviestu, sāli un miltus sajauc kopā un ar pirkstiem drupina uz ābolu masas. Pārkaisa ar pārējiem riekstiem, dzērvenēm un garšvielām. Liek krāsnī (200 °C) un cep pusstundu. Virsma būs smuki brūna. Servē pa porcijām uz deserta šķīvjiem. Virsū vai blakus liek saldējumu.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?