Var gadīties, ka pavāram amatierim tik ļoti iepatīkas šiverēšana pie plīts, ka darbošanās virtuvē viņam kļūst par nopietnu vaļasprieku. Un, kā saka Mārtiņš Rītiņš - kas var būt labāks par šo? Vienu gan Reinis uzsver pavisam nopietni - pēc procesa ieteicams aiz sevis visu novākt. Kaut ēdieni izdosies gardi, desmit ballu sistēmā vērtējot, netīru trauku, virtuves piederumu un katlu kaudze izlietnē un miltiem nokaisīti galdi vismaz trešdaļu ballu izdzēsīs kā nebijušas! Labu ēstgribu!
Gardi un vienkārši pagatavojami
Uzmanību!
Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.
Sparģeļu krēmzupa
Divām personām vajadzēs: 1 sīpolu, 1 ķiploka daiviņu, 3
selerijas kātu stiebrus, 3 vidēja lieluma kartupeļus, 1 purava
balto daļu, 1,5 kg svaigu vai saldētu sparģeļu, sāli, baltos
piparus, vistas buljonu (var izmantot kubiņus)
1. Krēmzupai
visus komponentus sagriež parupjos gabalos. Vienīgi sparģeļi
jāsagriež pēc iespējas mazākos gabaliņos, lai tie ātrāk top gatavi
un nezaudē krāsu.
2. Sagrieztās sastāvdaļas, izņemot sparģeļus,
liek katlā un maigi apsautē sviestā. Kad dārzeņi ieguvuši jaušami
zeltainu nokrāsu, tos pārlej ar vistas buljonu, lai šķidrums tikai
pārsedz dārzeņus, un liek vārīties. Kad kartupeļi katlā jau gandrīz
jūk laukā, virumam pievieno smalki sagrieztos sparģeļus.
3. Kad
visas sastāvdaļas novārītas, tās sablendē līdz viendabīgai masai.
To izlaiž caur sietu, lai atsijātu visas sparģeļa šķiedras.
Visbeidzot masu liek atpakaļ katlā un nedaudz uzvāra, pēc garšas
pievienojot baltos piparus un sāli.
Burkānu kūka 3. Kārto pannā un liek cepties 180 g
Divām porcijām vajadzēs: 175 g miltu, 175 g eļļas, 175 g
burkānu, 175 g cukura, 3 olas, 100 g rozīņu, 1 tējk. kanēļa, 1
tējk. vaniļas cukura, cepampulveri
1. Burkānus sarīvē uz rupjas
rīves un pievieno visas pārējās sastāvdaļas.
2. Samaisa, lai
veidojas viendabīga masa.
Liellopu vaigi ar kartupeļu un burkānu biezeni
Četrām porcijām vajadzēs: 2 liellopu vaigus, 3 sīpolus, 1
seleriju kātu, 2 burkānus, 2 ēd. k. tomātu pastas, 350 ml
sarkanvīna, ūdeni
Kartupeļu un burkānu biezenim vajadzēs: 3
burkānus, 5 kartupeļus, 50 g sviesta, 100 g saldā krējuma
1.
Liellopu vaigus pārkaisa ar pipariem, apsāla un apcep uz sakarsētas
pannas, līdz kļūst zeltaini brūni. Pēc tam tajā pašā pannā apcep
rupji sagrieztos dārzeņus, līdz tie kļūst zeltaini, un pievieno
tomātu pastu.
2. Apceptos liellopu vaigus un dārzeņus liek vienā
katlā, pārlej ar sarkanvīnu un ūdeni tā, lai šķidrums pārklāj gaļu.
Ja šķidrums liekas pārāk pliekans, vēl pievieno sāli, cukuru un
piparus un liek uz trim stundām sautēt cepeškrāsnī 170
grādos.
3. Kad gaļa gatava, nokāš atlikušo buljonu, ko var
izmantot mērcei, to novārot uz lēnas uguns, līdz mērce kļūst bieza.
Ja vēlaties procesu pasteidzināt, mērcei pievieno pa mazam
gabaliņam auksta sviesta.
4. Novāra burkānus, līdz tie kļūst
mīksti, atdzesē ļoti aukstā ūdenī, tad liek blenderī, pievieno sāli
un sablendē līdz viendabīgai masai.
5. Kartupeļu biezeni gatavo
ierasti - kartupeļus novāra, nokāš, izsautē no tiem lieko ūdeni,
sastampā līdz viendabīgai krēmīgai masai, pievieno nedaudz kopā ar
sviestu uzkarsēta saldā krējuma un sāli pēc garšas.
6. Kad abi
biezeņi gatavi, tos liek vienā katlā un samīca līdz viendabīgai
masai. Kartupeļu biezenim jābūt nedaudz vairāk, lai kopējais
rezultāts nav par šķidru!
Seko mums
Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!
Ziņas e-pastā
Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!