Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 26. septembris
Kurts, Knuts, Gundars

Gatavas vadlīnijas slēpošanas trašu drošumam

Lai jau šajā slēpošanas sezonā paaugstinātu drošības līmeni un īstenotu preventīvus pasākumus, ir sagatavots slēpošanas trašu drošuma vadlīniju projekts, kas publicēts Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) mājaslapā, pastāstīja Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) direktore Baiba Vītoliņa. Vadlīnijas, kurām ir rekomendējošs raksturs, stāsies spēkā nākamā gada 1. janvārī un attieksies uz slēpošanas un snovborda pakalpojumiem.

Vadlīnijas izstrādājis PTAC sadarbībā ar Latvijas Slēpošanas trašu asociāciju un Latvijas Slēpošanas un snovborda instruktoru asociāciju, ņemot vērā Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta un Valsts darba inspekcijas viedokļus. PTAC šā gada sākumā bija veicis ārkārtas pārbaudes vairākās slēpošanas trasēs, kurās konstatējis daudzas problēmas, kas rada augstus traumatisma riskus patērētājiem.

Drošības pasākumi, kas saskaņā ar vadlīniju projektu būs jāievieš un kam būs jāpievērš uzmanība slēpošanas trašu pakalpojumu sniedzējiem, ir marķēti tīkli un stabi, drošības polsterējumi, drošības žogi un drošības tīkli, informatīvas zīmes. Tāpat vadlīnijas paredz, ka šo pakalpojumu sniedzējiem būs jāveic personāla apmācība, kas ietver arī pirmās palīdzības apguvi.

Komersantiem būs jāievēro arī prasības motorizētajiem transportlīdzekļiem, slēpošanas un snovborda apmācību pakalpojumiem, slēpošanas inventāra nomas pakalpojumiem, kā arī prasības trases drošuma uzraudzībai. Tas nozīmē, ka pakalpojumu sniedzējiem būs jānovērtē trases drošums, jānoformē drošuma dokuments, jāveic riska vērtēšana un vadība, kā arī jāziņo par nelaimes gadījumiem, tie jādokumentē un jāizmeklē.

Latvijas Slēpošanas trašu asociācijas (LSTA) valdes priekšsēdētājs un slēpošanas trases Žagarkalns īpašnieks Juris Žagars prognozē, ka trašu drošuma vadlīnijas jaunajā sezonā var veicināt apmeklētāju pieplūdumu par 7-10%, jo uzlabos slēpošanas trašu kopējo reputāciju. «Slēpošanas trasēs neviens nevar būt pilnībā pasargāts no nelaimes gadījumiem, bet mums ir jādara viss iespējamais, lai slēpošanas trases būtu lietotājiem draudzīgas un mazinātu riskus slēpotāju un snovbordistu drošībai un veselībai,» saka J. Žagars.

Vadlīnijās definētie kritēriji būs jāievēro arī tiem trašu komersantiem, kas vēl nav LSTA biedri. Patlaban no aptuveni 34 slēpošanas trasēm, kas ir Latvijā, asociācijas biedri ir tikai 12 slēpošanas trašu pakalpojumu sniedzēji. Diskusijas par nepieciešamību pēc vienota regulējuma slēpošanas trašu drošībai LSTA esot sākušās jau vismaz pirms diviem gadiem.

PTAC aicina komersantus sūtīt viedokļus un komentārus līdz šī gada 18. decembrim uz e-pasta adresi [email protected]. B. Vītoliņa arī atzīmēja, ka pēc vadlīniju stāšanās spēkā slēpošanas trasēm tikšot dots laiks to ieviešanai un ka PTAC veiks apsekojumus.

Nozare.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?