Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Gatavojas izbeigt Polaņska lietu

Starptautiskās kinosabiedrības spiediens uz Losandželosas tiesu, šķiet, ir guvis loģisku un saprātīgu atrisinājumu.

1977.gadā poļu cilmes režisoram Romānam Polaņskim, kurš kopš 1968.gada bija pārcēlies uz dzīvi ASV, tika uzrādīta apsūdzība trīspadsmit gadu vecas meitenes izvarošanā. Noziegums notika kādā no Holivudas mākslinieciskās elites bohēmiskajām orģijām Polaņska privātmājā, kur, protams, lietotas arī narkotikas - vētrainajiem septiņdesmitajiem tipisks relaksēšanās un «apziņas paplašināšanas» līdzeklis.

Šis visai miglainais incidents 31 gadu ir kalpojis ne tikai spekulācijām par to, vai pati cietusī - hipiju/puķu bērnu dzīvesstilu piekopusī pusaudze -, vecāku pierunāta vai iebiedēta, nav bijusi tikai «manipulāciju ierocis», lai no jaunā, bet jau slavenā un bagātā režisora izspiestu naudu. 1978.gadā ASV tiesa atzina režisoru par vainīgu nodarījumā - «nepilngadīgas personas pavešanā netiklībā».

Lai izvairītos no cietuma, Polaņskis uzreiz pēc sprieduma... aizmuka no ASV, apmetās uz dzīvi Eiropā.

Patvērums Francijā

Kopš 1988.gada režisors, kuru Amerikas režisoru ģilde ierindojusi visu laiku 50 izcilāko režisoru sarakstā, dzīvo Francijā, valstī, kurā patiesībā Romāns īsi pirms kara piedzima (viņa tēvs ir polis, māte Krievijas ebrejiete, bērnībā laimīgas nejaušības dēļ izmucis no Varšavas ebreju geto), ir precējies ar franču aktrisi Emanuelu Seņē un ir divu bērnu tēvs.

2002.gadā Polaņskis saņem Oskaru par holokausta drāmu Pianists ar Adrianu Brodiju galvenajā lomā (nominēts Oskaram Polaņskis ticis vairākkārt - par filmām Rozmarijas bērns, Ķīniešu kvartāls, Tesa, bijis Kannu žūrijas priekšsēdētājs, Cēzaru, BAFTA un vairāku starptautisko kinofestivālu augstāko apbalvojumu īpašnieks), taču piedalīties ceremonijā režisoram liedz ASV jurisdikcija - tiklīdz režisors iebrauktu valstī, viņu sagaidītu cietums. Lai gan Polaņskis vairākkārt iesniedzis lietišķus pierādījumus un liecības, ka lieta ir safabricēta. Situāciju vēl absurdāku dara fakts, ka pirms gadiem vienpadsmit notikuma upuris - nu jau pieaugusī sieviete - atsauca savu prasību tiesā. Tomēr ASV likuma kalpi palika nelokāmi.

Pēdējo reizi Polaņska gadījums tika skatīts šī gada 2.februārī un arī tad Losandželosas tiesā spriedums par «nekavējošu noziedznieka arestu» netika mainīts.

Garā stāsta fināls

Taču tagad situācija, pateicoties režisora nevainojamai mākslinieciskajai reputācijai un ievērojamam sabiedrības spiedienam (Polaņski publiski aizstāvējušas tādas kinozvaigznes un režijas autoritātes kā Frānsiss Fords Kopola, Šons Penns, Klints Īstvuds, Stīvens Spīlbergs, Harisons Fords, Džodija Fostere un Džeks Nikolsons), ir radikāli cita - 7.maijā Losandželosas tiesa pasludinās Polaņska lietas izbeigšanu.

Pats septiņdesmit piecus gadus vecais režisors ar sava ASV aģenta starpniecību komentējis šo vēsti vārdiem: «Kāpēc lai es ierastos apkaunojošā tiesas farsā, kur noklausītos brīnumaino ziņu par to, ka nu drīkstu atrasties Amerikā kā brīvs cilvēks, ja es zinu, ka trīsdesmit gadus likuma kalpu skaļi sludinātajos uzskatos es biju kriminālnoziedznieks? Labāk es kādreiz vēl aizlidošu pēc kāda Oskara...» Tomēr Losandželosas tiesas galvenais prokurors Peters Espinoza sirsnīgi iesaka režisoram 7.maijā tomēr atbraukt uz tiesas sēdi, lai nekaitinātu tiesnešus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?