Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Gatavs jau šosezon atvērt NHL durvis

Desmit spēles jau šosezon NHL. Mērķtiecīgais Latvijas hokeja talants Zemgus Girgensons jau šosezon cer ne tikai debitēt, bet arī sevi apliecināt pasaules spēcīgākajā līgā NHL. Jūnijā viņu NHL drafta pirmajā kārtā izvēlējās Bufalo Sabres. Uz pāris nedēļām Girgensons ir atgriezies Rīgā.

«Žēl, ka šovasar tik maz laika, - tikai pāris nedēļas sanāks pabūt Latvijā. Parasti vasarā divus mēnešus esmu mājās,» stāsta Zemgus. Patīkamie drafta notikumi un NHL kluba Bufalo Sabres jauno spēlētāju pārbaude Zemgum laupījusi atvaļinājumu dzimtenē. Pēdējo pāris nedēļu sporta aktivitāte numur viens bija Londonas olimpiskās spēles. Vaicāju, vai atlicis laiciņš olimpiādes notikumu skatīšanai. «Fanoju par mūsu bīčvolejbolistiem. Nebija jau daudz Latvijas sportistu, kuri cīnījās par augstām vietām. Jā, Māris Štrombergs dzīvo Amerikā, bet viņa gaitām līdzi nesekoju. BMX riteņbraukšana mani neaizrauj. No vasaras olimpiskajām disciplīnām man patīk 100 un 200 metru sprints. Šoreiz bija īpaši interesanti, jo uz augstām vietām pretendēja vairāki skrējēji.»

Pirms intervijas radio dzirdēju par Useina Bolta augsto hiperaktivitāti bērnībā. Tēvs esot viņu vedis pat pie ārsta uz pārbaudēm. Par tevi arī ir dzirdēts, ka svaru zālē esi gandrīz vai nenogurdināms…

Man patika daudz ko darīt, bet hiperaktīvs gan laikam nebiju. Ikdienā esmu mierīgs, bet tikko ieeju svaru zālē vai uz ledus, tā gribas darboties. Vienalga, ko es darītu, man rodas azarts. Ja spēlēju basketbolu, tad ar domu, lai uzvarētu, nevis tikai tā, lai uzspēlētu.

Pirms līguma parakstīšanas ar Bufalo Sabres savu nākotni saskatīji Vērmontas Universitātē. Kas mudināja virzīties pa izglītības ceļu - apziņa, ka dzīvē diploms noderēs vai arī studenta dzīve un hokejs NCAA līmenī?

Gan viens, gan otrs. Svarīgi bija arī tas, ka ar izglītību es būtu nodrošinājies pret negadījumiem, ja, piemēram, ir nopietns savainojums. Pēdējo mēnešu laikā viss iegrozījās pilnīgi citā gultnē. Parakstot līgumu ar Sabres, man ir garantija, ka nopietna savainojuma gadījumā bez iztikas nepalikšu. Līgums paredz solīdas apdrošināšanas garantijas. Naudas pietiktu visai atlikušajai dzīvei, tikai ar noteikumu, ja trauma ir gūta hokeja laukumā. Tas lielā mērā noteica manu izvēli par labu profesionālajam hokejam. Mācības universitātē es pilnībā neesmu nolicis maliņā.

Pēc līguma parakstīšanas ar Sabres vairs nevarēsi kā hokejists studēt bez maksas. Jārēķinās, ka viens mācību gads izmaksās ap 50 000 ASV dolāru…

Jā, aptuveni tāda naudas summa ir par viena gada mācībām. Ja karjera izvēršas sekmīga, tad tā nav nesamaksājama naudas summa.

Latvijā cilvēkus jau ir apžilbinājusi tava līguma summa - Zemgum tikai 18 gadu, un jau līgums ar NHL klubu uz trijiem gadiem par 925 000 dolāru sezonā…

Šī naudas summa man jau vēl nav garantēta. Ir trīs iespējamie varianti. Ja spēlēšu AHL fārmklubā, tad laikam saņemšu 70 000 dolāru. Ja NHL - tad 925 000, bet ir vēl trešais variants, pēc kura es prēmijās varu saņemt līdz 700 000 dolāru. Tad sezonā var nopelnīt pat 1,6 miljonus dolāru.

Esi jau guvis rūdījumu Bufalo Sabres jauno spēlētāju nometnē. Kāda tur bija atmosfēra - draudzīga vai viens otru bijāt gatavi pie apmales atstāt, lai tikai pats tiktu uz priekšu?

Ārpus treniņiem bija draudzīga atmosfēra. Mūs tur testēja Amerikas specvienības pārstāvji. Kad, pildot uzdevumus, kāds no nometnes dalībniekiem nokļūdījās, varēja just, ka citi pie sevis nosmīnēja - redz, kā viņam gadījās, gan jau dabūja mīnusus treneru blociņā. Ārpus treniņiem atmosfēra gan bija draudzīga. It sevišķi, kad nometne beidzās.

Jauno spēlētāju testēšana ar specvienību palīdzību bija vienreizējs eksperiments, vai līdzīgu soli bija spērušas arī citas NHL komandas?

Bija jau iepriekš komandas tā rīkojušās, tikai parasti tad pārbaude ilga vienu dienu. Mūs pārbaudīja tādā režīmā visu nometnes laiku. Bija grūti. Gulējām tikai piecas stundas. Tas tika darīts ar nolūku, lai pārliecinātos, kā spēlētāji jūtas, play-off grafiku saspiežot vienā nedēļā. Ko kurš var izdarīt, kad spēka rezerves praktiski jau ir izsīkušas. Tāpat, kā tas būtu play-off izšķirošajās spēlēs.

Šosezon Sabres palika vienu soli aiz izslēgšanas spēļu sliekšņa. Jaunajā sezonā laikam ir skaidri iezīmēts kurss uz spēlēšanu Stenlija kausa izcīņā…

Ne tikai spēlēšanu, bet Stenlija kausa izcīnīšanu.

Tik augstu nemērķē visas NHL komandas?

Šai komandai nekad vēl nebija izvirzīts uzdevums iegūt Stenlija kausu. 2011. gada februārī komanda ieguva jaunu īpašnieku. Viņš jau uzreiz skaidri pateica, ka būs uzdevums iegūt kausu. No savas puses īpašnieks arī visu dara, lai ieceri īstenotu. Viņš nežēlo naudu labu spēlētāju piesaistīšanai.

Cik NHL komandas pirms drafta izrādīja interesi?

Visa gada laikā man nebija pārrunas laikam tikai ar Detroitas Red Wings. Tikos ar 28 vai 29 NHL komandu pārstāvjiem. Kombainā runāju ar 26 komandu pārstāvjiem.

Pastāsti sīkāk, ko sevī ietver kombains?

Maijā trīs dienas kopā ar pārējiem drafta pirmās kārtas pretendentiem dzīvojām vienā viesnīcā. Katru dienu bija deviņas intervijas, sākot 8.30 no rīta. Pusstundas intervija, tad desmit minūšu pauze un atkal nākamā intervija. Tā pagāja visa diena. Kurpes spieda, pats biju nosvīdis, jo visu dienu vajadzēja pavadīt uzvalkā.

Jautājumi vismaz mainījās?

Tur jau tā bēda, ka ne. Visu laiku viens un tas pats. Gandrīz vai vajadzēja pašam nospiest replay pogu un sākt visu no jauna.

Kas interesēja NHL komandu pārstāvjus?

Personība, lai stāstu, kāds esmu un ko protu.

Un visu laiku sevi bija jāslavē…

Tā arī nevarēja, bet ne mirkli nedrīkstēju viņiem likt manīt, ka es par sevi šaubos. Tādās intervijās ir jābūt par sevi pārliecinātam. Sadzīvē es nekad par sevi tā neteiktu. Piemēram, ja vaicā, vai esmu labāks par citu spēlētāju, man ir jāatbild, ka jā.

Ko nozīmē vārdu salikums man-body?

To, ka ir jau izveidojies pieauguša cilvēka ķermenis.

Zini, kāpēc es to vaicāju?

Varbūt tāpēc, ka treneris tā izteicās vienā intervijā par mani.

Tieši tā.

Viņš laikam mani bija redzējis dušā un salīdzināja ar Mihailu Grigorenko (Krievijas jauno hokejistu Sabres draftēja 1. kārtā ar 12., Girgensonu - ar 14. numuru). Grigorenko fiziski patiešām ir ļoti vājš. Svaru zālē viņš varētu būt vienā līmenī ar Latvijas 1996. gadā dzimušajiem hokejistiem.

Pats veidojies par spēka tipa uzbrucēju, vai treneri mudināja spēlēt tādā manierē?

Man jau no bērnības patika pagrūstīties. Skatījos arī, kā tētis spēlēja pie amatieriem.

Iemest ripu vārtos taču ir patīkamāk!

Jā, arī man tas sagādā prieku. Taču Amerikā intervijās esmu uzsvēris, ka man ir gandarījums abos gadījumos - gūstot vārtus un arī tajās reizēs, ja izdodas kādam kārtīgi «iedot iekšās».

NHL spēlētājiem jau agrīnā stadijā ir specializācija. Diezgan strikti tiek norādīts, kurš būs ceturtās, kurš - trešās un kuri var pretendēt uz otro vai pirmo maiņu. Sabres nav devuši mājienu, kur redz tev vietu?

Bufalo komanda vēl neko nav teikusi. Es zinu, ka ir komandas, kuras man paredz vietu trešajā, citas atkal - otrajā maiņā. Tā ir diezgan liela atšķirība. Otrajā maiņā jau ir punktu vācēji, trešajā - vairāk spēka stila uzbrucēji. Liela nozīme jau būs tam, kā es pats spēlēšu. Domāju, ka sākumā mani otrajā maiņā neieliks. Gan jau būs jāsāk virzīties uz augšu no trešās maiņas.

Vasaras nometnē guvi pārliecību, ka esi jau gatavs NHL?

Es centos visos vingrinājumos turēt līdzi spēlētājiem, kuri jau ir spēlējuši NHL. Neatpaliku no viņiem, tāpēc mana pārliecība ir augusi.

Kādi ir tuvākie nākotnes plāni?

28. augustā lidošu uz Bufalo. Trenēšos un skatīšos, kas notiks, - 15. septembrī sāksies NHL treniņnometne vai būs lokauts. Ja nebūs Sabres treniņu, tad septembra beigās braukšu uz Ročesteru, kur sāksies AHL komandas nometne.

Sezonu gan jau sāksi AHL?

Jā, tas ir pilnīgi normāli. No USHL junioru līgas neviens pa tiešo vēl nav ticis uz AHL, par NHL nemaz nerunājot.

Tad jau atvērsi jaunu lappusi Amerikas hokejā! Kur parasti nokļūst spēlētāji no USHL junioru līgas?

Studentu komandās vai ECHL līgā.

Vienmēr esi mērķtiecīgi virzījies uz konkrētu mērķi. Kādu uzdevumu esi sev izvirzījis pirms jaunās sezonas?

Aizvadīt vismaz desmit spēles NHL, lai līgumu nepabīdītu par vienu gadu atpakaļ. Ja nebūs desmit spēļu NHL, tad automātiski līgums pagarināsies par vienu gadu. Trīs gadu līgums var iestiepties līdz pieciem gadiem. To es negribu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Zemgus Girgensons

Dzimis: 1994. gada 5. janvārī Rīgā
Klubu karjera: 2009-2010 Grīnmaunteinas Glades (Empire Junior Hockey League) 32 spēles, 57 (28+29) rezultativitātes punkti, 2010-2011 Dabjūkas Fighting Saints (United States Hockey League) 51 spēle, 49 (21+28) rezultativitātes punkti, 46 soda minūtes, +7 lietd. koef., 2011-2012 Dabjūkas Fighting Saints (USHL), 49 spēles, 55 (24+31) rezultativitātes punkti, 69 soda minūtes, +17 lietd. koef.
Draftēts NHL: 2012. gada pirmajā kārtā ar kopējo 14. numuru, Bafalo Sabres

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?