Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Gigantiska afēra?

Sandris Točs

Lielākajā Vienotības laika afērā draud izvērsties lielākais iepirkuma konkurss Latvijas vēsturē - vairāk nekā 600 miljonu eiro vērtais pasažieru vilcienu sastāvu iepirkums. Ja KNAB, tā vietā, lai līdz sirdstriekai trenkātu bijušos politiķus, savas noklausīšanās ierīces pievērstu telefoniem pašreizējās uzņēmumu valdēs un šodienas valsts amatos sēdošajiem, iespējams, neiztiktu bez skaļiem arestiem, kurus tā gaida Providus un Delna.

Mēģinājumi valdībā jau pēc konkursa uzvarētāja paziņošanas apturēt jauno pasažieru vilcienu iepirkumu ir nepieņemama politiķu iejaukšanās konkursa gaitā. Cik tas ir godīgi, lai vērtē nenogurstošie tiesiskuma principu pētnieki Delnā.

Sirds sāp par Latviju. Konkursa uzvarētāja kompānijas CAF ģenerālais apakšuzņēmējs ir mūsu Rīgas Vagonu rūpnīca (RVR). Tas nozīmē pašu galveno konsekvenci Latvijai - izgāzt šo konkursu nozīmē izgāzt vilcienu ražošanu Latvijā. Izgāzt ne jau vienu mazu pasūtījumu - izgāzt vilcienu ražošanu un apkopi gadu desmitu garumā. Tā pamatīgi iegriezt savai valstij un Latvijas uzņēmumam.

Politiķi, kas aktīvi nodarbojas ar konkursa izgāšanu otra pretendenta Šveices uzņēmuma Stadler interesēs, aktīvi darbojas pret Latvijas valsts interesēm. Runāt par ražošanas attīstību un darbvietu radīšanu, bet gremdēt vilcienu ražošanu Latvijā - ir nesavienojamas lietas.

Protams, ir arī tāda uzskatu sistēma, pēc kuras ir pilnīgi vienalga, vai vilcienus ražo Latvijā, Polijā vai Ķīnā. Otrs konkursa pretendents Stadler vilcienus Igaunijas vajadzībām ražo Polijā. Ar Latvijas interesēm politiķus, kuriem Latvijas intereses ir tukša skaņa, nepārliecāt. Tāpēc viņus pārliecina ar papīriem, kuros - tātad pēc konkursa noslēgšanas, kurā ir palikusi neapmierinātā puse, - tiek mēģināts pierādīt, cik neizdevīgs esot konkursa uzvarētāja piedāvājums. Tas gan rada aizdomas, ka slepenais papīrs kalpo tikai kā formāls pamatojums, lai būtu iemesls politiskai konkursa pārskatīšanai.

Neapmierinātā puse, saprotams, ir ļoti aktīva - par 600 miljonu eiro vērtu iepirkumu, kura izmaksas 30 gadu laikā var pieaugt pat līdz 1 miljardam eiro, - ir vērts pacīnīties. Lai arī Eiropas Komisija jau ir noraidījusi Stadler sūdzību, šveicieši mierā neliekas, bombardējot EK iestādes ar jaunām sūdzībām.

Tā ir ekonomiku graujoša prakse, kad negodprātīgi zaudētāji šantažē valsti ar sūdzībām līdz bezgalībai, bet tiesāšanās velkas gadu garumā. Šoreiz Latvija var pazaudēt gan vilcienu ražošanas iespēju Latvijā, gan arī 100 miljonu lielu līdzfinansējumu no ES Kohēzijas fonda, kura izmantošanai ir ierobežots termiņš. Latvijas zaudējums no iespējamās afēras ap vilcienu konkursu var būt tik milzīgs, ka jācer - KNAB neguļ ne dienu, ne nakti, to uzraugot.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?