Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Ģimenēm jāpaļaujas uz ziedojumiem

Ikviens priecājas par to, ka sabiedrība ir atsaucīga un ir gatava ziedot savus līdzekļus, ja valsts par kaut ko parūpēties nevar vai nevēlas. Īpaši tas attiecas uz bērnu veselību. Izskan ne viens vien lūgums ziedot naudu bērnu speciāliem pārtikas maisījumiem, kas nepieciešami smagu pārtikas alerģiju un citos gadījumos. Ārsti uzskata, ka visiem šiem maisījumiem jābūt valsts kompensētiem, lai daļa bērnu nepaliktu «aiz strīpas». Valsts programmu gan paplašināt tagad nav plānots.

Šobrīd no Bērnu slimnīcas fonda palīdzību speciālās pārtikas atbalstam saņem 14 bērni vecumā no sešiem mēnešiem līdz pat 2,5 gadu vecumam. Katram no šiem bērniem speciālo pārtiku ir nozīmējis ārstējošais ārsts, balstoties uz medicīniskām indikācijām, kas nozīmē, ka bērna attīstība un dzīve konkrētajā laika periodā nav iespējama bez šīs pārtikas, Dienai stāsta Bērnu slimnīcas fonda valdes priekšsēdētāja Liene Dambiņa. Katrs šāds pārtikas iepakojums maksā gandrīz 50 eiro. Ja lielākiem bērniem mēnesī nepieciešami četri, pieci iepakojumi, tad mazākajiem pat 12, un summa izveidojas nopietna - ap 600 eiro mēnesī. Slimnīcā neslēpj - ļoti daudziem vecākiem pašiem nav iespējas nodrošināt bērnam šo pārtiku, tāpēc vienīgā iespēja ir lūgt ziedotāju palīdzību. Bērnu slimnīcas fonds šim mērķim šogad jau ir iztērējis 22 066,75 eiro, un gads pat vēl nav pusē. L. Dambiņa uzskata, ka veselības sistēmas ietvaros būtu svarīgi rast risinājumu ilgtermiņā, jo šiem bērniem īpašā pārtika pēc būtības ir pielīdzināma medikamentiem, tādēļ tās nodrošināšanu vajadzētu uzņemties valstij. «Ziedojumi nav paredzami vai garantēti, tāpēc bērna veselībai tik nozīmīgam atbalstam būtu jānāk no valsts,» saka fonda vadītāja.

Vienisprātis ir arī Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) bērnu gastroenteroloģijas virsārste Ieva Puķīte. Viņa kopā ar Latvijas Alergologu asociāciju regulāri vēršas pie Nacionālā veselības dienesta (NVD) un Veselības ministrijas, lai programmu paplašinātu. Pēdējā vēstulē bijis atteikums.

Šobrīd speciāli pārtikas maisījumi tiek apmaksāti vien daļai, atkarībā no diagnozes. To Dienai apstiprina arī NVD pārstāve Māra Āboliņa. Valsts finansējums ārstnieciskās pārtikas nodrošināšanai tiek piešķirts BKUS paliatīvā aprūpes kabineta uzskaitē esošajiem bērniem un BKUS cistiskās fibrozes kabineta pacientiem.

Šogad šim mērķim plānotā summa ir 65 456 eiro. Savukārt valsts apmaksātas ārstnieciskās pārtikas nodrošināšana plašākam pacientu lokam nākotnē ir atkarīga no papildu finansējuma pieejamības.

Lai palīdzētu bērniem, kuri sirgst ar pārtikas alerģiju, Bērnu slimnīcas fonds un restorānu tīkls Gan Bei uzsācis labdarības akciju, visu maiju vācot šim mērķim ziedojumus. Akcijas rīkotāji uzsver, ka pienācis laiks atzīt - problēma ir nopietna.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?