Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Ģimenes ārsti noteiks - būs jāmaksā vai ne

Mērķis ir nevis liegt pacientiem izmantot valsts apmaksātos pakalpojumus, bet ierobežot ģimenes ārstus, kas pārāk dāsni izraksta nosūtījumus uz valsts apmaksātajiem izmeklējumiem un valsts kompensētos medikamentus. Tāds ir veselības ministra Gunta Belēviča (ZZS) skaidrojums pēc paša otrdienas vakarā saceltās ažiotāžas par valsts apmaksāto pakalpojumu ierobežošanu.

Taču arī viņa jaunais skaidrojums situāciju daudz nemaina. Ja ģimenes ārsts jau būs paspējis iztērēt savas noteiktās kvotas un baidīsies tās pārsniegt, pastāv liela iespējamība, ka pacientam, kurš sācis savu problēmu risināt privātajā sektorā par maksu, to arī būs jāturpina darīt. Arī paši ģimenes ārsti uzsver, ka šādu atbildību uzņemties nevar.

Pret ģimenes ārstiem

Otrdien vakarā Veselības ministrija (VM) izplatīja paziņojumu, ka iecerēts nošķirt privātās medicīnas pakalpojumus no valsts apmaksātajiem un tā rezultātā pacientiem, kuri kādu veselības aprūpes pakalpojumu izvēlējušies saņemt privātā ārstniecības iestādē par saviem līdzekļiem, būs jāmaksā arī par visiem valsts apmaksātajiem izmeklējumiem, kas nepieciešami konkrētā pakalpojuma saņemšanai. Sabiedrībā tas tika uzņemts ar lielu neapmierinātību, jo būtībā nozīmē - ja kāds var samaksāt privātajam ārstam, tad arī nāksies iet tikai pie viņa, valsts par izmeklējumiem nemaksās. Pēcāk īpašā preses konferencē G. Belēvičs gan klāstīja, ka tā neesot sacījis un doma pārprasta. Uz žurnālista jautājumu, vai pacientam, kas ir bijis pie maksas ārsta, būs jāturpina ārstēties par maksu, G. Belēvičs atbildēja: «Ne visos gadījumos.» To, kuros gadījumos tas būs jādara, izvērtēs ģimenes ārsts.

Ja pacients dodas pie privātā ārsta, kurš nav līgumattiecībās ar valsti, jau tagad šis ārsts nemaz nevar izrakstīt nosūtījumu valsts apmaksātam pakalpojumam. Viņš pacientu sūta atpakaļ pie ģimenes ārsta ar saviem ieteikumiem, un ģimenes ārsts izraksta īsto nosūtījumu. Taču, pēc ministra domām, patlaban ģimenes ārsti, īpaši neizvērtējot, izpilda visus privātā speciālista norādījumus - izraksta zāles, sūta uz izmeklējumiem utt. Ministrs netic, ka visi šie izmeklējumi ir pamatoti. Kā piemēru viņš min to, ka četru gadu laikā izmaksas par nozīmētajiem laboratoriskajiem izmeklējumiem pie krītošā iedzīvotāju skaita ir dubultojušās. Visticamāk, tie esot lieki izmeklējumi, kā rezultātā ģimenes ārsti krietni pārsniedz savas kvotas, daži pat par vairākiem simtiem tūkstošu eiro. Turklāt par to nekādas atbildības nav.

Tagad to nolemts stingrāk kontrolēt, un ģimenes ārstam būs rūpīgi jāizvērtē, vai nosūtīt pacientu uz valsts apmaksātajiem pakalpojumiem. Ja viņš izlems to nedarīt, pacientiem būs iespēja tos veikt privātajā sektorā. Tas neesot nekas jauns un nav jāmaina arī normatīvie akti. Arī Nacionālā veselības dienesta direktores vietnieks Andrejs Doveiks klāstīja, ka pacienti mierīgi var doties pie privātajiem ārstiem, kuriem nav līgumattiecību ar valsti, bet, ja vienā brīdī cilvēks sapratīs, ka vairs nevar maksāt, ģimenes ārsts būs tas, kurš izlems, vai nosūtīt uz valsts apmaksātajiem izmeklējumiem. Vairs nebūs tā, ka ģimenes ārsts «pārkopē» visu, ko sarakstījis maksas ārsts.

Neuzņemas atbildību

Lai gan ministrs skaidro, ka ar nozari ir runāts, tajā skaitā arī ar ģimenes ārstiem, Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas prezidente Sarmīte Veide Dienai norādīja, ka par šo iniciatīvu uzzinājusi tikai no preses. Viņa skaidro, ka katrs speciālists atbild par saviem nosūtījumiem un nevar būt tāda situācija, kad ģimenes ārstam vēlreiz ir jāizvērtē speciālista nozīmējums - tas būtu absurdi. Ģimenes ārstam nav jāiejaucas speciālista darbā. Esošo diskusiju vietā valstij beidzot būtu skaidri jāpasaka, par ko tā maksā un par ko ne, nevis jānoveļ atbildība uz ģimenes ārstiem, bet tā jāuzņemas pašam ministram, uzskata asociācijas vadītāja.

Arī Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības vadītājs Valdis Keris Dienai norāda, ka patlaban vēl pacientiem kaut kā ir iespējams glābties, izmantojot daļu valsts apmaksāto pakalpojumu un pārējo piepērkot klāt, taču cilvēku pirktspēja Latvijā nav augsta. Pat no tiem pacientiem, kuriem ir vidēji ienākumi, gandrīz trešdaļa nevar atļauties viņiem vajadzīgo veselības aprūpi. Un šāda ideja pieejamību tikai samazinās. Līdz ar to, kamēr robs finansējumā netiks aizpildīts, situācija neuzlabosies. «Naudas bads veselības aprūpes nozarē arī ģenerē šādas kroplas un greizas idejas, tāpat kā skābekļa trūkums smadzenēs ģenerē dažādas patoloģiskas domas un neadekvātu uzvedību,» skarbs ir V. Keris. Arī attiecībā uz ģimenes ārstam uzlikto atbildību viņš ir neizpratnē. Pieņemot, ka pacients ir gājis pie augsti kvalificēta speciālista un saņēmis ļoti labas kvalitātes konsultāciju un ieteikumus, nav izprotams, kā ģimenes ārsts var apstrīdēt šo lēmumu. Viņaprāt, tas ir pat kaitnieciski.

Tam, vai ģimenes ārsts turpmāk kvotas ievēros, ministrija rūpīgi sekos. Ja tas darīts netiks, ārsti tiks brīdināti, ka valsts ar viņiem līgumu varētu vairs nepagarināt. Atbildot uz jautājumu, vai kvotu ievērošana neradīs risku, ka ģimenes ārsts nenosūta uz pārbaudēm cilvēku, kuram tās tiešām nepieciešamas, ministrs tikai izvairīgi minēja, ka otra iespēja esot nesakārtotā sistēmā turpināt ieplūdināt naudu, kuras nav. Turklāt brīdināšana jau strādājot - ministrija maijā nosūtīja daļai ģimenes ārstu vēstuli ar aicinājumu laboties, kā rezultātā izrakstītais nosūtījumu apjoms uz valsts apmaksātām laboratorijas pārbaudēm esot samazinājies par 400 000 eiro, bet kompensējamajiem medikamentiem - par 700 000 eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Bagāts, mītisks un nesodāms? II daļa

Izveidojis vispopulārāko sociālo tīklu Krievijā, kura novērtējums 2014. gadā svārstījās diapazonā viens līdz trīs miljardi dolāru, Pāvels Durovs izjuta milzīgu spiedienu no miljardieru, vals...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?