Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +15 °C
Apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Girmess tomēr parakstās

Daudz apspriestais vācu investors Ralfs Dīters Montāgs-Girmess vakar beidzot parakstīja dokumentus, kas paredz investīcijas Latvijas nacionālajā aviokompānijā airBaltic. Tika parakstītas trīs vienošanās - pirmā, kas nosaka attiecības starp Satiksmes ministriju un kompānijas akcionāriem, otrā, kas apstiprina investora 52 miljonu eiro investīcijas airBaltic, kā arī trešā, kas paredz Finanšu ministrijas vārdā kompānijā ieguldīt valsts finansējumu.

Lielo kavēšanos R. D. Montāgs-Girmess pamatoja ar tehniskas dabas jautājumiem, kā arī svētku brīvdienām. Jebkurā gadījumā līgums ietver visus tos nosacījumus, par kuriem tika runāts ar valdību. Tiesa gan, konfidencialitātes dēļ tā detaļas netiek atklātas.

Investors sola, ka investīcijas, kas ir viņa privātie līdzekļi, tiks pārskaitītas vēlākais marta beigās. «Tam, kāpēc šie līdzekļi netiek ieskaitīti tagad, ir vienīgi tehniskas dabas apsvērumi. Pēc līgumu parakstīšanas ir procedūras, kuras nepieciešams īstenot,» norāda investors, skaidrojot, ka tās ietver darbības, kas jāveic saskaņā ar noslēgtajiem līgumiem. Piemēram, ir jāsasauc akcionāru sapulce, kurā tiek lemts par uzņēmuma kapitāla palielināšanu, ir jānosūta paziņojums Eiropas Komisijai.

Uz jautājumu, cik ilgi viņš būs Latvijas nacionālās aviokompānijas investors, R. D. Montāgs-Girmess nezināja atbildēt: «Nav noteikts kāds konkrēts beigu termiņš, cik ilgi drīkstu būt investors. Bet es ceru un ticu, ka šīs ir labas investīcijas.»

Preses konferencē airBaltic vadītājs Martins Gauss uzsvēra, ka Sukhoi Superjet lidmašīnas kompānijas floti noteikti nepapildinās. «Es pēdējā laikā to bieži esmu teicis un arī tagad apgalvoju - airBaltic nelidos ar Superjet lidmašīnām,» viņš sacīja.

Satiksmes ministrijas parlamentārais sekretārs Kaspars Ozoliņš atzina, ka ir apmierināts gan ar aviokompānijas, gan tās vadītāja Martina Gausa darbu. Dienai gan viņš norāda, ka gandarījumu vēl nejūt: «Tas process ir bijis tik apjomīgs un sarežģīts, ka gandarījumu izjutīšu tikai tajā brīdī, kad tiks pārskaitīta nauda un veikta kapitalizācija. Tomēr šis bija ļoti būtisks starpposms - saistību uzņemšanās, apliecinājumu izteikšana, pienākumu uzņemšanās. Mēs no tādas teorētiskas runāšanas beidzot esam pārgājuši pie praktiskiem darbiem. Pusēm vienai pret otru ir konkrēti pienākumi un tiesības, tas ir liels solis.»

K. Ozoliņš norāda, ka līdz ar šo darījumu kompānijas tēls un vērtība starptautiskajā tirgū ir strauji augusi. Arī stratēģiskā partnera meklējumi, visticamāk, ieies citā gultnē. Konkrētās investīcijas tiks ieguldītas tieši flotes atjaunošanā, līdz ar ko pamatkapitāla starpība tiks izlīdzināta. Tāpat investīcijas palielinās airBaltic bankspēju, tas nozīmē, ka tai būs pieejami brīvā tirgus resursi, ļaujot kompānijai efektīvāk pildīt gan saistības, gan īstenot mērķus. Beidzot var arī cerēt, ka vajadzības gadījumā bankas kompānijai sāks izsniegt kredītus.

Savulaik valdības piesaistītajam konsultantam Prudentia par savu kompensāciju gan nāksies vēl pacīnīties. Rādās, ka ne tikai Satiksmes ministrija, bet arī airBaltic nesaredz Prudentia ieguldījumu investora piesaistē. Visticamāk, tas būs strīds, ko nāksies risināt caur tiesu instancēm, jo arī Prudentia tik viegli no vairāk nekā miljonu eiro lielās kompensācijas atteikties negrasās.

Diena jau rakstījusi, saskaņā ar līgumu aviokompānijā tiks ieguldīti 132 miljoni eiro. Ar šo naudu plānots ne tikai modernizēt floti, bet arī īstenot airBaltic biznesa plānu Horizon 2021.

Tiklīdz R. D. Montāgs-Girmess pārskaitīs līdzekļus, viņš automātiski kļūs par 20% aviokompānijas akciju īpašnieku, pārējās akcijas paliks Latvijas valstij.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?