Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Goda pienākums: palīdzēt

Lai atzīmētu biedrības Goda konsulu konsulārais korpuss Latvijā dibināšanu un nosvinētu Vīnes konvencijas 52. gadadienu, biedrība 24. aprīlī rīko īpašu konferenci un pieņemšanu. Ar kādu mērķi izveidota šī biedrība?

Latvijā ir aptuveni 18 goda konsulu. Ideja radās no tā, ka Maltas goda konsuls Igaunijā Aku Sorainens mani uzaicināja uz kārtējo Ziemeļvalstu un Baltijas goda konsulu tikšanos Helsinkos. Šajā pasākumā viesojās arī toreizējā Somijas prezidente Tarja Halonena. Dānijas goda konsuls uzstājās ar lekciju par konsulārā darba specifiku. Tā ka tas bija ļoti izglītojošs pasākums. Šā gada pavasarī šāds pasākums notika Tallinā. Ar mums tikās Igaunijas iekšlietu ministrs, kurš reklamēja e-Igauniju. Sanāca goda konsuli, kas pārstāv Indonēziju, Gvatemalu, Maltu, citas valstis. Līdz ar to tā ir vienreizēja iespēja Igaunijas amatpersonām šādā pasākumā nodot savu vēsti vairākām valstīm uzreiz. Kā, piemēram, Latvija varētu savu vēsti aiznest Šrilankai? Visefektīvākais veids ir caur goda konsulu.

Kāds ir biedrības galvenais darbības virziens?

Visvairāk nepieciešami ir izglītojoši pasākumi. Mums ir jauni goda konsuli amatieri, kuriem ir daudz neskaidrību par konsulārā darba specifiku. Piemēram, kāda ir konsula rīcība, ja cilvēks nozaudējis pasi. Biedrība varētu būt arī vieta, kur mēs, kolēģi, savstarpēji iepazīstamies un apmaināmies ar pieredzi. Lai gan mēs esam amatieri, tomēr mums jābūt profesionāļiem, nevis diletantiem.

Jūs esat Maltas goda konsuls Latvijā jau kopš 2006. gada. Kā jūs par tādu kļuvāt, un kāpēc tieši Malta?

Pirmo reizi es Maltā ierados jau deviņdesmito gadu beigās. Visintensīvāk ar Maltas uzņēmējdarbības struktūrām strādāju no 1999. līdz 2004. gadam. Tajā laikā nodarbojos ar Maltas holdinga kompāniju dibināšanu, man bija svarīga Maltas jurisdikcija. Darbs mani saveda kopā ar igauņu - somu advokātu Aku Sorainenu, kurš ir Maltas goda konsuls Igaunijā. Toreizējais Maltas nerezidējošais vēstnieks Latvijā Maikls Farudžija bija Aku jautājis, vai viņš nezina kādu cilvēku, kurš varētu pildīt goda konsula pienākumus Latvijā. Aku ieteica mani.

Tad jūsu kļūšana par goda konsulu bija nejaušība?

Jā, es nekad uz to speciāli neesmu gājis. Mans vienīgais algotais darbs saistībā ar diplomātiju bija tulka darbs Latvijas vēstniecībā Krievijā laikā, kad vēstnieks bija Jānis Peters. Tā ka es esmu diplomāts amatieris.

Ar ko atšķiras goda konsuls no vēstnieka?

Vēstniecība ir vienas valsts pārstāvniecība citā valstī. Taču uzturēt vēstniecības citās valstīs ir samērā lielas izmaksas. Tikai tādas lielas valstis kā ASV, Krievija, Ķīna, arī Lielbritānija var atļauties uzturēt vēstniecības 100 valstīs. Latvijai, piemēram, ir vēstniecības 36 valstīs, Maltai - 20. Līdz ar to plaši tiek izmantots konsulārais tīkls. Ja vēstniecību būtiska darba daļa ir arī politikas veidošana, tad goda konsuli nodarbojas ar konsulārajām lietām - nozaudētas pases, vīzu jautājumi, mantojumi, arī apzagšanās, nāves gadījumi, bērnu piedzimšana, adopcija, laulības. Konsulus var nosacīti iedalīt divās grupās - karjeras konsuli, kas par to saņem algu, un mēs, konsuli amatieri, kas šos pienākumus pildām sabiedriskā kārtā bez atalgojuma. Jāteic, ka goda konsuli pārsvarā ir uzņemošās, nevis nosūtošās valsts pilsoņi, kā tas ir arī manā gadījumā.

Ja vēstnieks pārstāv savas valsts intereses uzņemošajā valstī, vai var teikt, ka jūs pārstāvat Maltas intereses Latvijā?

Jā, vistiešākajā veidā, jo Maltas vēstnieks šeit nerezidē un Latvijā ierodas tikai reizi gadā.

Vai tas nozīmē, ka arī tie Maltas investori, kas vēlas ienākt Latvijā, var kontaktēt ar jums?

Jā, noteikti. Turklāt Maltas investori Latvijā ir lieli un nozīmīgi. Tā, piemēram, vienai Maltas bagātai ģimenei pieder daļas uzņēmumā Rīgas konteineru terminālis. Tāpat ir Maltas investori, kas apsaimnieko McDonald`s franšīzi Baltijas valstīs. Tie ir būtiski un pamanāmi investori. Jāpiebilst, ka divas reizes gadā visi Maltas goda konsuli, kas ir apmēram 90, tiek izsaukti uz Valetu. Tur mūs informē, piemēram, par jaunumiem Maltas iekšpolitikā. Taču viena no galvenajām tēmām ir, kā veicināt Maltas produktu un pakalpojumu eksportu. Piemēram, Malta ir viena no kinoindustrijas pakalpojumu eksportētājam. Tur ir filmētas tādas filmas kā Gladiators un Troja. Maltā var nofilmēt visu, sākot no Sahāras līdz Itālijai. Un Malta piedāvā nodokļu atlaides, ja filmā cik tur tās sekundes parāda tieši Maltu. Ja filmē Maltā, bet ainavu dēvē par Itāliju, tad arī ir nodokļu atlaides, bet ne tik lielas.

Ja Rīgā ierodas tūrists no Maltas, kuram nozog pasi, vai tad viņš vēršas pie jums?

Jā, tas ir stāsts par mani. Mans e-pasts un tālruņa numurs ir gan Maltas, gan Latvijas Ārlietu ministrijas mājaslapās. Šādos gadījumos es cilvēkam varu izsniegt pagaidu dokumentu, lai viņš var izceļot no valsts.

Cik bieži un ar kādām ķibelēm pie jums vēršas Maltas iedzīvotāji, kas uzturas Latvijā?

Reti. Bet, piemēram, man ir bijis gadījums, kad šeit nomirst maltietis, un tad mani piesaistīja. Gadījumi ar apzagtiem Maltas pilsoņiem vai pasu nozaudēšanām gan man nav bijuši. Maltieši visvairāk brauc uz Latviju vasarās, kad dzimtenē ir pārāk karsts. Jāņem vērā, ka goda konsuliem nosūtošā valsts kompensē tikai lielas izmaksas, kas saistītas ar šo pienākumu pildīšanu. Taču, ja kādam Maltas pilsonim šeit nepieciešama medicīniskā palīdzība, bet viņam nav nedz apdrošināšanas, nedz naudas un es samaksāju viņa vietā, tad varu vēstniekam lūgt, lai man šos izdevumus kompensē.

Jūs esat goda konsuls teju desmit gadu. Kas ir galvenais, ko šajā amatā esat paveicis?

Esmu pārstāvējis Maltas intereses, veicinājis biznesa attiecības un neesmu licis vilties tiem maltiešiem, kuri ir pie manis vērsušies.

Vai varat minēt kādu piemēru?

Viena liela epizode saistīta ar kādu vīrieti no Maltas, kurš šeit iepazinās ar meiteni, bildināja viņu un gatavojās kāzām. Topošajai ģimenes ligzdai tika iegādāti vairāki nekustamie īpašumi uz līgavas vārda. Pašā kāzu priekšvakarā topošais jaunais vīrs savas līgavas bildi un kontaktdetaļas atrada kādā seksa portālā. Izrādās, meitene darbojusies visnotaļ profesionāli un patiesībā jau bija precējusies. Bet īpašumi uz viņas vārda par maltieša naudu jau bija iegādāti. Protams, kāzas tika atsauktas un sākās tiesāšanās, lai atgūtu īpašumus. Es sniedzu konsulāru atbalstu, vērsāmies arī Ģenerālprokuratūrā. Lieta vēl turpinās, īpašumi ir atgūti tikai daļēji.

Kā ir ar biznesa veicināšanu starp Maltu un Latviju?

Reālākais bizness ir tūrisms. Liels sasniegums, ka airBaltic ir regulārais reiss uz Valetu. Malta ir kultūrvēsturiskā tūrisma eksportētāja. Tāpat Malta tradicionāli organizē starptautiskus angļu valodas kursus. Maltai pietika prāta saglabāt angļu valodu kā otru oficiālo valsts valodu. Un tas ir ļoti būtiski biznesam. Piemēram, visi tiesu spriedumi ir pieejami arī angļu valodā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?