Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Gribam saglabāt līdzsvaru

Darba tiesisko attiecību vide, ko Latvijā regulē Darba likums, šobrīd ir līdzsvarota, tādēļ LBAS vēlas saglabāt līdzsvaru starp darbinieku un darba devēju tiesībām, negrozot Darba likuma pantus, kas būtiski pasliktinātu darbinieku tiesisko situāciju un arodbiedrību iespējas aizstāvēt savus biedrus.

Saeimas līmenī palikusi atklāta diskusija par Darba likuma 68. un 110. pantu. LBAS neatbalsta LDDK un dažu deputātu priekšlikumu grozīt Darba likuma 68. pantu, samazinot piemaksas apmēru par virsstundu darbu un darbu svētku dienās no 100% uz 50%. Savukārt Darba likuma 110. pantā ir noteikts, ka darba devējs nevar uzteikt darbu darbiniekam - arodbiedrības biedram bez saskaņošanas ar arodbiedrību.

Ja tiktu veiktas izmaiņas Darba likuma 68. pantā, pirmkārt, tiktu samazināta darbinieku reālā darba samaksa, otrkārt, ļoti būtiski samazinātos iemaksas valsts budžetā. Sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS pētījums rāda, ka virsstundas strādā 29% darbinieku. Pat ja viņi visi saņemtu tikai minimālo algu un vēl piemaksas par virsstundām, valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu likmes un iedzīvotāju ienākuma nodokļa iemaksas valsts budžetā vienā gadā samazinātos par 51 miljonu eiro, un par tādu pašu summu kopumā saruktu arī darbinieku darba samaksa.

LBAS prasībās politiskajām partijām pirms Saeimas vēlēšanām norādīja, ka ir jānodrošina darbinieku darba samaksas konkurētspēja vismaz Baltijas darba tirgū. Diemžēl šobrīd Latvijas darbinieki ir daudz sliktākā situācijā nekā Igaunijā un Lietuvā, jo pie vienādas darba samaksas «pirms nodokļiem» Latvijas darbinieki saņem mazāku algu «uz rokas». Piemēram, pie 320 eiro bruto darba samaksas Latvijā neapliekamais minimums ir 75 eiro, Lietuvā - 165 un Igaunijā - 144 eiro. Būtiski augstākas Latvijas darbiniekiem ir arī valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu likmes. Tādēļ politiķiem un darba devējiem jābūt ļoti uzmanīgiem, vēloties salīdzināt atsevišķas lietas Baltijas valstīs un izdarīt pārsteidzīgus secinājumus, jo ir jāanalizē visa situācija kopumā. Virsstundu apmaksa Lietuvā un Igaunijā tiešām ir 50% apmērā, taču piemaksa par darbu svētku dienās ir 100%. Īstenībā Latvijas darbiniekiem piemaksa 100% apmērā par virsstundu darbu ir tikai maza kompensācija par nodokļu sistēmas trūkumiem.

LDDK ir iesniegusi grozījumus arī Darba likuma 110. pantā, kas jūtami mazinātu arodbiedrību tiesības aizstāvēt savus biedrus. LBAS norāda, ka 110. pants efektīvi aizsargā darbinieku no nepamatota uzteikuma un nepieciešamības to apstrīdēt tiesā. Vidēji 50% gadījumu arodbiedrības nav devušas piekrišanu darba līguma uzteikumam, un pēc tam 25% gadījumu uzteikums darbiniekam tā arī netiek izsniegts. Savukārt 80% gadījumu, aizstāvot savus biedrus tiesā, arodbiedrība pierāda un tiesa nolemj, ka uzteikums bijis nepamatots. Būtībā arodbiedrība labo darba devēju kļūdas ar tiesas lēmumiem. Īstenojot darba devēju priekšlikumus saistībā ar grozījumiem Darba likuma 110. pantā, rezultāts būs tāds, ka darbinieki vēl mazāk iestāsies par savu tiesību aizstāvību, jo nevēlēsies ilgos tiesas procesus un naudas ieguldījumu tiesvedībā.

Globālās konkurētspējas indekss, kurā atspoguļoti 140 valstu darba devēju viedokļi, rāda, ka paši darba devēji darba samaksas noteikšanas elastības ziņā Latviju jau tagad ir ierindojuši 6. vietā, darbā pieņemšanas un atlaišanas prakses izvērtējumā - 50. vietā, atlaišanas izmaksu izdevīgumā darba devējam - 35. vietā, kas rāda, ka Latvijas darba devējiem nav problēmu ne ar darbinieku atlaišanas izmaksām, ne ar darbinieku atbrīvošanu.

*Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) priekšsēdētāja vietnieks

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?