Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Grieķijā pastiprinās rasistiski uzbrukumi

Dziļā ekonomiskajā un sociālajā krīzē iestigušajā Grieķijā pēdējos gados ir pastiprinājušies vardarbīgi uzbrukumi imigrantiem no Āfrikas un Āzijas. Jo īpaši aktīvi dažādi homofobiski un rasistiski noskaņoti grupējumi kļuva pēc galēji labējās ekstrēmistu partijas Zelta rītausma panākumiem pagājušajā mēnesī notikušajās parlamenta ārkārtas vēlēšanās, kurās līdz šim marginālais politiskais spēks ieguva 18 mandātu likumdevējā.

Respektablā cilvēktiesību organizācija Human Rights Watch (HRW) aicinājusi Grieķijas valdību aktīvi rīkoties, lai samazinātu rasistiska rakstura uzbrukumus, un pārmetusi, ka likumsargājošās iestādes nereti izliekas neredzam problēmu, kas esot izpletusies pa visu valsti.

Uzbrūk arī metro

Grieķija ir nelegālo imigrantu no Āfrikas un Āzijas galvenie vārti iekļūšanai Eiropas Savienībā. Viņu masveida ieplūšanu veicina vāji apsargātā Grieķijas un Turcijas robeža, uz kuras grieķi sākuši celt vairākus simtus kilometru garu sienu, ar kuru vēlas apturēt nelegālo imigrantu paisumu. Kamēr siena nav uzcelta, Grieķijā ik dienu ieplūst simtiem nelegālo imigrantu, no kuriem vairākums aizkļūst līdz Atēnām, lai apmestos kādā no nabadzīgajiem rajoniem un iegūtu vienalga kādu darbu.

Grieķijas ekonomika jau piekto gadu atrodas dziļā recesijā, valstī ir augsts bezdarbs un plaukst noziedzība. Liela daļa grieķu uzskata, ka jau tā niecīgās darba iespējas viņiem atņem imigranti, kuri veicinot arī kriminogēnās situācijas pasliktināšanos. Tādēļ radikālākie no viņiem uzrota piedurknes, lai dotos ielās pārmācīt sabiedrību degradējošos «svešķermeņus».

HRW šonedēļ publicēja pētījumu par fiziskiem uzbrukumiem imigrantiem Grieķijā. Pētījuma tapšanas laikā organizācijas darbinieki nointervējuši 59 imigrantus vai patvēruma meklētājus, kuri personīgi ir piedzīvojuši rasistiskus uzbrukumus laikaposmā no 2009. gada augusta līdz šī gada maijam. 51 no viņiem nodarīti nopietni kaitējumi. «Ir šokējoši redzēt tik plaša mēroga vardarbību, kas tik regulāri un ar tādu brutalitāti notiek Eiropas valstī. Cilvēki ikdienā saskaras ar uzbrukuma risku,» pētījuma ziņojuma autore Džūdita Sanderlenda stāsta aģentūrai AP.

Rasistiski uzbrukumi imigrantiem un viņu īpašumiem pārsvarā notiekot Atēnu attālākajās priekšpilsētās, tomēr daži incidenti piedzīvoti arī vienā no galvaspilsētas centrālajām metro stacijām. «Imigranti un patvēruma meklētāji pastāstīja par Atēnu rajoniem, kuros pēc tumsas iestāšanās labāk nestaigāt, jo pastāv liela varbūtība, ka var uzbrukt melnās drēbēs tērpušies grupējumi, kuriem ir vardarbīgi nodomi,» teikts HRW ziņojumā.

Pētnieki apgalvo, ka nedrīkst uzticēties Grieķijas oficiālo iestāžu statistikai par notikušajiem uzbrukumiem nelikumīgajiem un arī valstī likumīgi dzīvojošajiem imigrantiem. Daudzi no cietušajiem, uzskatot, ka viņiem neviens nepalīdzēs, nemaz nevēršas policijā vai pie mediķiem, ir arī zināmi gadījumi, ka likumsargi pārliecina nerakstīt sūdzību. HRW uzskata, ka Grieķijas jaunais premjerministrs Antonis Samars, paziņojot par vēlmi pielikt punktu nelegālo imigrantu «invāzijai», netieši ir veicinājis uzbrukumus pret imigrantiem.

Gatavi pretoties

HRW nav izdevies iegūt neapgāžamus pierādījumus, ka parlamentā ievēlētā neonacistiskā partija Zelta rītausma būtu tieši saistīta ar valstī notiekošajiem homofobiskajiem uzbrukumiem, tomēr atsevišķos incidentos bijuši iesaistīti tās sekotāji.

Ir skaidrs, ka partijas panākumi vēlēšanās ir iedrošinājuši tās sekotājus, kuri tagad nekautrējas paust atklātus draudus viņos nepatiku izraisošajiem afrikāņu un aziātu imigrantiem. Nākamajā dienā pēc 17. jūnijā notikušajām vēlēšanām aptuveni 50 ar pamatīgām koka nūjām bruņojušies Zelta rītausmas biedru uz motocikliem ieradās netālu no Atēnām esošās Nikejas pilsētas centrālajā laukumā ar vēsti imigrantiem, kuriem tur pieder uzņēmumi. «Viņi sacīja: «Jūs esat Grieķijas problēmu sakne. Jums ir septiņas dienas, lai aizietu, vai arī mēs sadedzināsim jūsu veikalus un jūs pašus,»» Grieķijā likumīgi strādājošais pakistānietis Mohammeds Irfans, kuram pieder frizētava un divi veikali, stāsta laikrakstam The New York Times.

Vardarbība pret iebraucējiem veicina Grieķijas sabiedrības polarizēšanos, jo daudzās priekšpilsētās iedzīvotāji ir izveidojuši antifašistu grupas, kas rīko miermīlīgas demonstrācijas, bet ir paudušas apņēmību nepieciešamības gadījumā lietot arī spēku, lai apturētu tos, kuri uzbrūk neaizsargātajiem imigrantiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?