Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Grieķijas bankas atkal pieņem klientus

Pēc trīs nedēļu dīkstāves pirmdien darbu atsāka Grieķijas bankas, kuras slēdza, jo valsts kreisi populistiskā valdība bažījās par masveidīgu naudas aizplūšanu, kas varētu izraisīt smagu banku krīzi un padziļināt valsts ekonomiskās ciešanas. Banku darbība atjaunota pēc tam, kad pagājušajā nedēļā Atēnās ar starptautiskajiem aizdevējiem vienojās sākt sarunas par jaunu finanšu palīdzības programmu apmaiņā pret nepopulārām reformām, to skaitā ievērojamu nodokļu palielināšanu.

Cer mazināt rindas

Kopš 29. jūnija, kad Grieķijas bankas bija spiestas slēgt durvis klientiem, visā valstī par ikdienišķu parādību kļuva garas rindas pie bankomātiem. Valdība bija ieviesusi tā saucamo kapitāla plūsmas kontroli un noteikusi, ka no viena bankas konta diennaktī var izņemt tikai 60 eiro.

Arī pēc banku atvēršanas iedzīvotāji no saviem kontiem nevarēs izņemt neierobežotu daudzumu naudas. Turpmāk no viena bankas konta vienreiz nedēļā varēs izņemt ne vairāk kā 420 eiro, tādējādi cilvēkiem nevajadzēs ik dienu pulcēties pie bankomātiem. Tajā pašā laikā ir saglabāts liegums naudas pārskaitījumiem uz ārvalstu bankām.

Grieķijas banku asociācija pirmdien aicināja iedzīvotājus atgriezt bankās savus noguldījumus, lai nodrošinātu pilnvērtīgu banku sistēmas funkcionēšanu. Asociācija apgalvo, ka kopš pagājušā gada decembra no Grieķijas bankām aizplūduši ap 40 miljardiem eiro.

Izdevums Kathimerini nedēļas nogalē vēstīja, ka Grieķijas banku slēgšana valsts ekonomikai izmaksājusi aptuveni trīs miljardus eiro, kurus valdība būtu varējusi izmantot, lai norēķinātos ar saviem kreditoriem. Grieķijas mazumtirgotāji trīs nedēļās zaudējuši 600 miljonus eiro, bet eksportētāji lēš, ka viņu zaudējumi sasnieguši 240 miljonus.

Draud politiskā krīze

No banku kontiem izņemamās naudas limita palielināšana nenozīmē, ka grieķu rīcībā būs vairāk brīvu līdzekļu, jo kopš pirmdienas Grieķijā jūtami pieaugušas cenas plašam klāstam preču un pakalpojumu, tajā skaitā pārtikai un sabiedriskajam transportam. Tas saistīts ar valdības lēmumu palielināt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi no 13% uz 23%, ziņo BBC.

PVN likmes palielināšana bija viena no starptautisko aizdevēju - Eiropas Komisijas, Eiropas Centrālās bankas (ECB) un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) - prasībām Grieķijas premjerministram Aleksim Cipram, lai Atēnas varētu pretendēt uz jaunu palīdzības programmu, kas novērstu valsts maksātnespēju. Tiek lēsts, ka jaunās palīdzības programmas apmērs varētu būt 86 miljardi eiro.

Par nodokļu paaugstināšanu pagājušajā ceturtdienā nobalsoja vairākums Grieķijas parlamenta locekļu, bet balsojuma iznākumu palīdzēja izšķirt opozīcijas deputātu balsis, jo 39 A. Cipra vadītās galēji kreisās partijas Syriza locekļi balsojumu boikotēja.

Trešdien Grieķijas likumdevējiem būs jābalso par tieslietu un banku sistēmas reformām, un arī šajā balsojumā A. Cipra valdība būs atkarīga no proeiropeiskās opozīcijas deputātu atbalsta.

Pēdējās dienās izskanējušas prognozes, ka šķelšanās Syriza iekšienē tuvākajā laikā novedīs pie Grieķijas valdības krišanas un parlamenta ārkārtas vēlēšanām. Šāda scenārija īstenošanās nozīmētu kārtējo politisko krīzi Grieķijā laikā, kad Atēnas ar starptautiskajiem aizdevējiem veiks sarunas par jaunu palīdzības programmu, kuras nosacījumi būs stingrāki nekā tai, ko jūlija sākumā grieķi noraidīja A. Cipra izsludinātajā referendumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Labotāja ar lielo sirdi

Mēs esam viņu redzējuši daudzos seriālos un kinodarbos. Viņa ir jauna, spara pilna, pasauli redzoša. Ar ienākumiem, izglītību, dzīvesvietu, mīļoto vīrieti, ar kuru izveidojies attiecību kala...

Sārtie dzērveņu uzlējumi

Tik izcilu dzērveņu ražu kā šogad "savā" purvā – ne dārzā mākslīgi veidotā, bet tuvākajā savvaļas purvā –, līdz kuram no mājas visvieglāk aizbraukt ar mašīnu, sen neesmu redzējis. Ogas bur...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?