Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Grīziņkalnā top koka ēku muzejs

«Buržuju dzīves līmeni rīdzinieki zina, apmeklējot Jūgendstila muzeju Alberta ielā, bet, kā dzīvoja Rīgas fabriku strādnieki, amatnieki, - atliek vien iedomāties. Topošajā Grīziņkalna koka arhitektūras kompleksā Grīziņkalnā šāda iespēja būs,» izrādot Dienai namu Krāsotāju un Lienes ielas stūra namā, pa šaurām kāpnītēm uz otro stāvu vedina arhitekts Jānis Lejnieks, Rīgas Austrumu izpilddirekcijas projektu vadītājs.

Augšstāvā bijušie četri dzīvokļi izveidoti kā laika liecība kopš mājas celšanas 1877. gadā līdz padomju laika tipiskajam pusotristabas dzīvoklītim, kura ārdurvis apsistas ar dermantīnu. Atjaunojot ēku, īpaša uzmanība pievērsta koka detaļu restaurācijai.

«Pirmajā dzīvoklī nebūs elektrības, kā tas bija mājas celšanas laikā, nākamie arī tiks ierīkoti kā sava laika liecinājumi, meistariem īpaši pieteicu padomju tapsējumu atstāt,» arhitekts stāsta un uzsver, ka mājā, kurā labierīcības bijušas sētā, pēdējie iedzīvotāji dzīvojuši līdz 1990. gadam. Namu paredzēts restaurēt, lai izveidotu «kompetences centru, kas uzkrās informāciju par koka ēku renovāciju, būvniecību un metodēm», sekmētu koka arhitektūras mantojuma saglabāšanu un, veicot kultūrvēsturiski tipiskās koka apbūves ēkas restaurāciju, popularizētu koka ēku šarmu Rīgā kopumā. Paredzams, ka muzeja ekspozīcija par Rīgas nomales sadzīvi XIX-XX gs. un skursteņslaucītāja arodu tiks atklāta šā gada decembrī.

Ēkā tiks izveidota ne tikai XX gadsimta iedzīvotāju mitekļa inspirācija, tā būs veidota kā konsultāciju centrs ar virsuzdevumu iedvesmot arī citu galvaspilsētu koka ēku īpašniekus savest kārtībā savus mitekļus: «Līdzīgi kā Tallinā darbojas Mājas dakteris - īpašs birojs, kas Igaunijā konsultē tieši par koka namu restaurāciju, atjaunošanu. Rīgas koka namu īpašnieki, nomnieki un interesenti varēs saņemt bezmaksas konsultācijas.» Vienlaikus centrā veiks nelielus vēsturisko ēku detaļu renovēšanas darbus, kā arī tirgos nojaucamo koka ēku detaļas un materiālus. Paredzēts, ka blakus muzejam atradīsies konferenču, semināru un izstāžu zāle.

Projekta Grīziņkalna kultūrvēsturiskā mantojuma tūrisma potenciāla stiprināšana kopējās izmaksas ir 422 282 lati, no tiem Rīgas dome līdzfinansē 170 000 latu.

Ja kādam Grīziņkalna mājās vēl glabājas it kā vienkāršas saimniecības lietas, kuras gribētu mest ārā, topošajā muzejā tās varētu turpināt savu otro dzīvi, apliecinot «neatkārtojamo rajona raksturu», tā J. Lejnieks.

Kopš pagājušā gada Kuldīgā, Pils ielā, jau darbojas šāds koka arhitektūras amatnieku centrs, kas vienlaikus ir Kuldīgas novada muzejs. Kuldīdznieki finansējumu ieguva, piedaloties Eiropas kultūras mantojuma saglabāšanas atklātajā konkursā, projekta sadarbības partneris ir Norvēģijas amatniecības centrs Lillehammerē. Projekta kopējās izmaksas - 554 920 eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?