Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Grozi spoguli, uz kuru pusi gribi

Gadiem ejot, aizvien retāk gribas lūkoties spogulī. Bet papētīt, kādi tad esam - visi kopā un katrs atsevišķi -, tomēr der.

Padomju laikā runājām, domājām, dzīvojām vienādi. Pat ēdām un ģērbāmies vienādi - ko nu veikalā laimējās dabūt. Priecājāmies, ja izdevās «pa blatu» nopirkt sekciju standartdzīvoklim vai uzskriet veikalā «izmestajām» zilajām vistām. Staigājām pa ielām zem tiem pašiem lozungiem, dziedājām vienas dziesmas - visi vienā saitē. Pelēka, amorfa, viendabīga sabiedrība. Citādi nedrīkstēja būt. Tikai nokļūstot spožākā gaismā, apžilbuši sapratām, ka iepriekšējā bijusi pelēka.

Uzpeldēja dažādi spēki - gan cienījami, gan pašlabuma meklētāji, gan noziedzīgi. Tās pašas zvaigznes, mēness un saule, bet mainījās sabiedrības struktūra, veidojās jauni attiecību modeļi. Tagad mūsu sabiedrība ir ļoti krāsaina un daudzslāņaina - no elitāra spožuma līdz zemes pelēkumam. Katrs atsevišķs indivīds izgaismots un pakļauts visiem vējiem - cīnies, kā proti. Valsts politika līdz šim bijusi izdevīga turīgajiem. Sabiedrības spogulis reti kad pavēršas uz leju, kur mīt grūtdieņi. Tie ir ļaudis, kurus ikdienā neredzam, tie nestaigā pa Brīvības ielu, bet fizisko spēku izsīkuma dēļ ir piesaistīti savam mājoklim. Ja nav rūpīgu tuvinieku, cilvēks eksistē, reizēm tā arī nesagaidot palīdzīgu roku. Šie ļaudis nešķendējas par valdību, mazo pensiju, bet nekurnēdami pieņem katru sev atvēlēto dienu.

Labi dzīvot grib visi. Arī činkstētāji, kuri sūrojas, ka pārdesmit gadu laikā neviens nav pieklauvējis un piedāvājis darbu, kur daudz maksā, bet maz jāstrādā. Vaimanāšana par grūto dzīvi un sliktajiem politiķiem ir mūsdienu sarunu topā. Čīkst arī tie, kuriem it kā nebūtu par ko sūdzēties. Arī globālie cilvēki pieder pie mūsu sabiedrības. Viņiem pieder visa pasaule, nacionālā izjūta nav izteikta.

Vēl nedaudz pagrozot, spogulis kļūst greizs. Ieraugām cilvēciņus, kas no skarbās realitātes bēg atkarību gūstā. Tikai kad uz ielas uzlasītie jau pārāk sāka apgrūtināt slimnīcu uzņemšanas nodaļas, sabiedrība par viņiem sāka interesēties. Jānis Jausudrabiņš teicis: akmens, sācis velties no kalna, nekad vairs neatgriezīsies kalna galotnē.

Nedomāju, ka politiķi ir sabiedrības spogulis. Tie nāk un iet, un drīz tiek aizmirsti. Paši viņus ieceļam saulītē, tad pukojamies, bet nākamreiz atkal kāpjam uz tā paša grābekļa. Pasivitāte, flegmatisms? Vai padomiskā izpratne - par politiku jādomā augstākajiem ešeloniem.

Tikpat dažāds ir viedokļu spektrs. Latvijas parlaments lemj kriminalizēt PSRS un nacistiskās Vācijas agresijas noliegšanu, paredzēt kriminālatbildību par Latvijas Republikas iedzīvotāju genocīda publisku noliegšanu, attaisnošanu, slavināšanu. Rīgas mērs 8. maijā rīko svinīgu pieņemšanu sarkanarmiešiem un sarkanajiem partizāniem. Ja atceramies stāstīto un lasīto, sarkanie partizāni bija tie, kas aizmugurē zvērīgi iznīcināja civiliedzīvotājus. Nekādi komentāri vai stingri izteikts viedoklis šajā sakarā netika dzirdēts. Laikam arī Nacionālā apvienība un tieslietu ministre bija aizrāvusies ar pašslavināšanos vēlēšanu kampaņā.

Raiba, raiba ir tā mūsu sabiedrība, grozi spoguli, uz kuru pusi gribi.

Demokrātiskas valsts pilsonim jāspēj patstāvīgi domāt un spriest, jābūt lojālam valstij, nacionāli ievirzītam ar ticību savas valsts pastāvēšanai. Vai tādi esam?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?