Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Grūstīšanās nav diskusija

Māris Zanders

Pēdējā laikā politiskajā retorikā bieži lietots vārdu savienojums ir valsts drošība kā nepatīkami aktualizējies, nepārprotami primārs uzdevums. Grūti spriest, cik lielā mērā runātāji ar to saprot ne tikai ārējus apdraudējumus un pašmāju radikāļus, bet gaisotni sabiedrībā kopumā, tomēr kopumā grūti nepiekrist. Šis uzdevums tuvākā gada laikā no politiķiem un par politiku debatējošajiem prasīs palielinātu devu saprātīguma vai, ja vēlaties, gaumes.

No vienas puses, būs nožēlojami, ja mēs, ik dienu piesaucot (turklāt pamatoti) apdraudējumus Latvijai, vienlaicīgi strīdēsimies par sīkumiem. Nevar aicināt uz ķildu aizmiršanu augstāku mērķu vārdā un tajā pašā laikā vēlēšanu kampaņās ierasti izspīlēt nenozīmīgus faktus, kas kaitē konkurentam, vai ikdienas politikā klupināt nepieciešamus lēmumus tikai tādēļ, ka tas iekļaujas kaut kādās aizkulišu kombinācijās.

No otras puses, nedrīkstētu būt arī tā, ka jaunā situācija, kādā esam, kalpotu uzspiestai pašcenzūrai. Dažas pazīmes jau ir - prezidenta Bērziņa aizstāvji viņa kritiķiem piedēvēja neapzinātu vai pat apzinātu kalpošanu Kremļa interesēm. Valsts drošības vārdā aicināt nekritizēt varu ir ļoti ērti varnešiem, bet diezgan ciniski.

Citiem vārdiem, ir un būs nepieciešams nostaigāt pa ļoti smalku līniju starp ierasto ecēšanos un klusēšanu iekšpolitiskā miera vārdā.

Kā piemēru var minēt tradicionālu oponentu, Saskaņas centru (SC). Mulsina aizrautība, ar kādu pēdējās dienās tiek ķidāta Ušakova personīgā dzīve, tajā pašā laikā nepievēršot uzmanību krietni nopietnākai tēmai. Proti, savās politiskajās reklāmās apgalvojot, ka t. s. latviešu partijas baida vēlētājus «ar krieviem», SC melo. Var teikt, ka kāds pārspīlē «draudus no austrumiem», bet neviena no partijām nerunā par «krieviem». Tā nav politiskām reklāmām tradicionālā demagoģija, tā ir ļoti bīstama maldināšana - kaut tādā aspektā, ka iestāsta Latvijas cittautiešiem, ka viņus šeit uztver kā ienaidniekus, attiecīgi... Ja SC priekšvēlēšanu laikā piepušķo savu veikumu un nekorekti interpretē citu, nav vērts iedziļināties, jo līdzīgi dara arī viņu konkurenti un tāds ir politikas «žanrs». Tajā pašā laikā, ja SC kacina sabiedrību ar starpetniskām tēmām, par to ir jārunā, lai gan būs labu griboši cilvēki, kuri ieteiks arī to ignorēt - «tā jau ļaudis uzvilkušies». Vienlaikus būs lieki devīgi atspoguļot katru mūlāpu, kurš 9. maijā uzvedīsies izaicinoši, un no šādu personāžu saukļiem izdarīt vispārinošus secinājumus.

Bet, ja runā par pašreizējo varu nacionālajā līmenī, mēs patiesi varētu pievaldīt savu mazohistisko ikvienas neveiklas izteikšanās, ik sīka kašķa izcelšanu un izgaršošanu komentāros un komentāros par komentāriem, jo tas neveicina cilvēku vēlmi uzņemties atbildību par šo valsti (t. sk. - piedaloties vēlēšanās). Tajā pašā laikā Kremļa vietējo sabiedroto iespējamā nākšana pie varas Latvijā nevarētu būt alibi mūsu politiķiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?