Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Grūtāk ir sasniegt mērķi

Augstie atlases normatīvi samazinās Latvijas sportistu skaitu nākamajās olimpiskajās spēlēs Brazīlijas pilsētā Riodežaneiro, salīdzinot ar mūsējo pārstāvniecību 2012. gadā Londonā. Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK), atzīmējot vienu gadu līdz Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm, 206 nacionālajām olimpiskajām komitejām izsūtīja simboliskus ielūgumus ar aicinājumu piedalīties olimpiskajās spēlēs. Pirmdien oficiālu ielūgumu saņēma arī Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK).

Jau ierasts, ka Latvija vasaras olimpiskajās spēlēs viskuplāk ir pārstāvēta vieglatlētikā. Piemēram, 2012. gadā Londonā startēja 22 vieglatlēti no 45 sportistu Latvijas delegācijas. Tieši vieglatlētikā Rio atlases normatīvu latiņa ir pacelta ļoti augstu. Skriešanas disciplīnās, izņemot 800 metru skrējienu, ir jāsasniedz Latvijas rekords, lai iegūtu ceļazīmi braukšanai uz olimpiskajām spēlēm. Pagaidām Rio normatīvu ir izpildījuši tikai pieci vieglatlēti, un puslīdz skaidrs, ka Jeļena Prokopčuka karstuma dēļ maratona distancē nestartēs. Pirms četriem gadiem Londonā mūsējie bija pārstāvēti ar sešiem šķēpmetējiem, taču pagaidām Rio norma ir tikai Madarai Palameikai un Rolandam Štrobinderam. Visticamāk, Rio startēs aptuveni desmit Latvijas vieglatlētu.

Augstvērtīgie rezultāti uz Eiropas skatuves nebūt vēl negarantē ceļazīmi uz Rio. Pludmales volejbolisti Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš nule kā izcīnīja Eiropas čempionāta zeltu, taču Jāņa traumas dēļ olimpiskajā rangā ieņem 16. vietu, kas pēdējā automātiski garantē braucienu uz Rio.

Pēc neatkarības atgūšanas Latvijai ir bijušas medaļas vingrošanā un svarcelšanā, taču izskatās, ka vismaz tuvākajā nākotnē olimpiskajiem medaļniekiem Igoram Vihrovam, Jevgeņijam Saproņenko (vingrošanā) un Viktoram Ščerbatiham (svarcelšanā) nebūs sekotāju. Rio vingrošanā atlases sietam cauri varētu izlauzties Vitālijs Kardašovs vai Dmitrijs Trefilovs, savukārt svarcelšanā Latvijai ir divi talantīgi sportisti - Artūrs Plēsnieks un Rebeka Koha.

BMX riteņbraukšanā Latvijai ir divkārtējais olimpiskais čempions Māris Štrombergs, taču Rio mūsējiem šajā sporta veidā varētu būt tikai viena vai divas ceļazīmes.

Cīņas sportā mūsu cerības ir Anastasija Grigorjeva un Laura Skujiņa. Pirmā iespēja kvalificēties Rio būs septembrī, kad Lasvegasā notiks pasaules čempionāts (PČ), kurā būs jāiekļūst labāko sešniekā. Skujiņa traumas dēļ PČ gan nestartēs. Pēc tam paliks vēl trīs iespējas - Eiropas kontinentālās kvalifikācijas turnīrs aprīļa vidū vai divi olimpiskie kvalifikācijas turnīri - aprīļa beigās Ulanbatorā un maija sākumā Stambulā.

Ūdens sporta veidos ir atvēlētas vietas 900 sportistiem. Vispirms tiks saskaitīti visi atlēti, kas izpildījuši A normatīvus, bet pēc tam skatīsies labākos B normatīvu sasniegušos rezultātus, tādējādi Latvijas peldētājiem Uvim Kalniņam, Nikolajam Maskaļenko un Daniilam Bobrovam dalība Riodežaneiro olimpiādē vēl ne tuvu nav garantēta.

Intriģējošākā situācija ir šaušanā. 68 gadus vecais Afanasijs Kuzmins cer kvalificēties savām desmitajām olimpiskajām spēlēm, kas būtu nebijis sasniegums olimpiskajā vēsturē. Pagājušajā gadā Kuzminam tika veikta acu operācija, tomēr sportists var cerēt uz wild card jeb īpašā ielūguma saņemšanu 25 metru ātršaušanas sacensībās ar pistoli.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Olimpiāde

Riodežaneiro 2016
Latvijas sportisti, kuri izpildījuši normatīvus
Madara Palameika šķēpmešana
Rolands Štrobinders šķēpmešana
Jeļena Prokopčuka maratons
Valērijs Žolnerovičs maratons
Laura Ikauniece-Admidiņa septiņcīņa
*Uvis Kalniņš peldēšana
*Nikolajs Maskaļenko peldēšana
*Daniils Bobrovs peldēšana
* B normatīvs

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?