Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Gudrās pilsētas var kļūt ierastas

Gudro pilsētu (smart cities) kustība pasaulē kļūst arvien populārāka, jo dod iespēju efektīvāk izmantot pašvaldību resursus, radot labākus dzīves apstākļus iedzīvotājiem. Gudro pilsētu pamatideja saistīta ar informācijas tehnoloģiju izmantošanu un dažādu resursu izmantošanu tā, lai mazinātu negatīvu ietekmi uz apkārtējo vidi, taču nebūt ne visi gudro pilsētu risinājumi prasa tūlītējas lielas investīcijas.

Tartu (Igaunija) jau izveidojusi Gudrās pilsētas laboratoriju (Smart City Lab), kuras paspārnē līdz 2015. gadam tiks īstenoti vairāki pilotprojekti ar potenciālu to nākotnē izmantot citās pašvaldībās. Viļņas (Lietuva) pašvaldība izstrādājusi savu Gudrās pilsētas koncepciju. Pienācis laiks arī Latvijas pašvaldībām sākt mērķtiecīgu virzību uz gudru risinājumu ieviešanu.

Latvijā par gudro pilsētu labākās prakses pārņemšanu nopietnu interesi jau izrāda gan Rīgas pašvaldība, gan Lielo pilsētu asociācija, taču ārvalstu prakse attiecībā uz gudru risinājumu izmantošanu pilsētās liecina, ka ieguvēji var būt ne tikai lielo pilsētu iedzīvotāji, bet arī samērā nelielas pašvaldības. Potenciālo risinājumu iespējas ir dažādas - sākot ar modernu pārvaldības mehānismu ieviešanu un beidzot ar transporta pieejamības uzlabošanu.

Viens no zināmākajiem gudro pilsētu risinājumiem ir viedie tīkli (smart grids) enerģijas patēriņa organizēšanā, kur tehnoloģijas ietver jaunākās paaudzes skaitītājus, elektroenerģijas sadales automatizēšanu un efektīvu tīkla vadību, kā arī atjaunojamo energoresursu piesaisti kopējam elektrotīklam. Patlaban visattīstītākās tehnoloģijas ir saistītas ar skaitītājiem, kas nodrošina informācijas uzskaiti, analīzi un apmaiņu ar datu centriem. Paredzams, ka 2016. gadā Eiropā ar viedo tīklu tehnoloģijām saistītos projektos tiks investēti aptuveni septiņi miljardi eiro (4,9 miljardi latu). Tomēr ne visi gudro pilsētu projekti prasa ievērojamas investīcijas. Liela nozīme ir plānošanai un sadarbībai ar iedzīvotājiem un uzņēmumiem. Savukārt tie projekti, kuros sākotnēji nepieciešamais ieguldījums ir apjomīgs, nākotnē atmaksāsies ar uzviju. Pasaules pieredze pierāda, gudro pilsētu risinājumi var būt ne tikai resursu efektīvi, bet arī vidējā un ilgtermiņā finansiāli izdevīgi.

Gudro pilsētu risinājumi ietekmē ikvienu pilsētas iedzīvotāju gan tiešā, gan netiešā nozīmē. Iedzīvotāji iegūst uzlabotu satiksmes plūsmu, zemākus komunālo pakalpojumu rēķinus un tiešsaistē pieejamus pašvaldības pakalpojumus, kā arī labu vides kvalitāti un savstarpējās uzticības palielināšanos.

Latvijas pašvaldībām jāapzinās gudru risinājumu īstenošanas nozīme un to pozitīvais efekts, ko gudra pašvaldība var sniegt - gan resursu efektivitātes ziņā, gan iedzīvotājiem patīkamākas vides veidošanā, gan jaunu ekonomisku aktivitāšu veicināšanā. Lai panāktu virzību uz gudro pašvaldību izveidošanu, vajadzētu sākt ar pilotprojektu konkrētas problēmas, piemēram, pārvaldības, transporta vai enerģētikas jomā, risināšanai.

*Ernst&Young Baltic Vadības konsultāciju departamenta direktore

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?