Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Hendeļa Mesijas otrā, abstraktā dzīve

Pirms pirmizrādes Buenosairesā 1999. gadā, kad stāvējām uz XXI gadsimta sliekšņa, tobrīd tikko tapušā baleta Mesija, kurš tagad tiek pielaikots Latvijas Nacionālā baleta māksliniekiem, horeogrāfs Maurisio Vainrots rakstīja: «Tas, ka mēs varam būt liecinieki un dalībnieki tik nozīmīgam datumam un notikumam, man šķiet privilēģija.

Varbūt jauna gadu tūkstoša sākums ir tikai kārtējais datums, tomēr tam neapšaubāmi ir spēcīga emocionālā un mistiskā puse. Šajā īpašajā brīdī Mesija ir atskatīšanās uz senām un jaunām utopijām, mēģinājums ieklausīties mūsu iekšējā klusumā un pietuvināties citiem, īpaši tiem, kurus mēs mīlam, ar kuriem dalāmies savā liktenī, priekā un sāpēs.» Tagad, pēc vairāk nekā 13 gadiem, baletu Mesija M. Vainrots sauc par vienu no saviem vismīļākajiem radošajiem bērniem. Viņš to ar panākumiem iestudējis gan Bordo Nacionālās operas baletā, gan Zviedrijas Karaliskajā baletā, Beļģijas Karaliskajā Flandrijas baletā, kur pirmizrāde notikusi tieši viņa 50. dzimšanas dienā, Čīles Nacionālajā baletā, kā arī dzimtenē San Martin teātrī, kur tas ieguva Argentīnas Kritiķu asociācijas balvu kā gada labākā horeogrāfijas izrāde. Šo baletu bieži rāda arī kultūras televīzijas kanālā Mezzo. Pirmizrāde Rīgā Latvijas Nacionālajā operā notiks 27. aprīlī, līdzās mūsu Nacionālā baleta trupas dejotājiem iesaistot arī kamerkori Ave sol un solistus dziedātājus: soprānu Eviju Martinsoni, tenoru Viesturu Jansonu, baritonu Kalvi Kalniņu un kontrtenoru Sergeju Jēgeru, kurš preses konferencē par to saka: «Ja man nav darba Operā, tad tagad ir baletā!» Tuvākajā laikā sekos izrādes arī 28. aprīlī un 8. maijā. Pie jauniestudējuma diriģenta pults būs Andris Veismanis.

«Es negribu vēlreiz stāstīt visiem zināmo stāstu, kuru risina baroka mūzikas meistardarbs, Georga Frīdriha Hendeļa oratorija Mesija. Es vēlos piedāvāt savu interpretāciju. Tā nav balstīta uz šīs oratorijas tekstu un nerisina noteiktu stāstu. Savu iestudējumu es veidoju abstraktākā manierē. Ar kustībām, situācijām un ainām tiek vēstīts misticisms, reliģiozitāte, emocijas un prieks, ko šī mūzika sevī ietver,» paskaidro Maurisio Vainrots, kurš uz mūsu Operas skatuves jau veidojis iestudējumu Tango plus. Viņš pats vēl šobaltdien spilgti atceroties savu pirmo Latvijas apciemojumu, kad te ieradies vēl kā dejotājs, pirms 26 vai 27 gadiem. «Atceros teātri, Rīgu un Jūrmalu, kas man likās viena no pasaulē skaistākajām vietām.» Savukārt baroka mūziku viņš iemīļojis, kopš veidojis astoņus baleta gadalaikus, tajos apvienojot itāļu vecmeistara Antonio Vivaldi slaveno vijoļkoncertu ciklu (Gadalaiki) ar argentīniešu tango leģendas Astora Pjacollas Gadalaikiem. Starp citu, solists bija Latvijā dzimušais vijiolnieks Gidons Krēmers. To, ka M. Vainrots ir aizrāvies ar baletu veidošanu kopā ar dzīvām balsīm, apliecināšot arī nākamais topošais lieldarbs.

Balets Mesija neapstulbinās ar raibu krāšņumu. Te viss būs absolūti balts. Balta skatuve, scenogrāfija, mēbeles un dejotāju kostīmi. Visu šo eleganti atturīgo Mesijas vidi veidojis kostīmu mākslinieks, scenogrāfs un interjera dizainers Karloss Galjardo (1944-2008).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?