Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Hepatīta riska grupas spogulī

Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas datiem pasaulē ar C hepatītu inficēti ir 130 līdz 150 miljoni cilvēku, savukārt Eiropā tie ir aptuveni deviņi miljoni iedzīvotāju. Ja runājam par situāciju Latvijā, pēc Slimību profilakses un kontroles centra datiem, pērn vien hronisks C hepatīts konstatēts 1706 cilvēkiem, kas ir gandrīz par 500 gadījumiem vairāk nekā pērn. Tikmēr pavisam nedaudz samazinājies akūta B hepatīta reģistrēto pacientu skaits. Speciālisti gan par esošo situāciju nebrīnās - tā kā nav bijušas krasas izmaiņas situācijas uzlabošanā, uz labāku rezultātu nemaz nevar cerēt.

Turpina izplatīties

Komentējot to, ka nedaudz samazinās jaunu akūta B hepatīta reģistrēto gadījumu skaits, Latvijas Infektoloģijas centra Aknu slimību nodaļas vadītāja Ieva Tolmane Dienai sacīja, ka tas saistīts ar pastāvošo vakcīnu. Respektīvi, tie cilvēki, kuriem šobrīd ir 20 gadu, jau ir vakcinēti bērnībā. Tomēr, analizējot akūtos B hepatīta gadījumus, redzams, ka lielākā saslimstība ir cilvēkiem vecumā ap 27 gadiem, kas vēl nav vakcinēti. Un diemžēl netrūkst gadījumu, kad mirst gados jauni, iepriekš veseli cilvēki. Taču, salīdzinot situāciju pirms 20 gadiem, noteikti var teikt, ka situācija ir krietni labāka.

Citādi ir ar C hepatītu. Latvijā tā ir ļoti izplatīta infekciju slimība. I. Tolmane stāsta, ka iepriekš epidemioloģiskā pētījumā secināts, ka ar C hepatītu bija inficējušies 1,7% jeb 40 000 Latvijas iedzīvotāju. Turklāt nav pamata domāt, ka situācija tagad būtu labāka. Tieši otrādi - arī jaunākā statistika parāda, ka saslimstība pieaug. To veicinājis fakts, ka nekas kardināli netiek darīts, lai samazinātu inficēšanās risku. Ārste slimnīcā arī novērojusi, ka lielai daļai tikko diagnosticētu pacientu ar hronisku C hepatītu izmaiņas aknās ir nelielas. Tas nozīmē, ka šie cilvēki inficējušies nesen, un secināms, ka infekcija turpina izplatīties. Kā uzsver I. Tolmane, riska grupā ir jebkurš: «Pieejiet pie spoguļa, un jūs redzēsiet cilvēku, kurš ir riska grupā inficēties ar C hepatītu.»

Pucējot nagus

Kā atgādina speciālisti, inficēties var jebkurā ceļā, kas saistīts ar asinīm - dažādas kosmētiskas procedūras, tetovējumi, pīrsingi, manikīrs, pedikīrs. Tāpat iegūt C hepatītu var medicīnisku procedūru laikā, piemēram, labojot zobus. Joprojām šajā jomā ir vājās vietas, uzskata I. Tolmane. Ārstes praksē ir arī cilvēki, kuri inficējušies, lietojot narkotikas, bet šis procents nav liels. Biežāk tie ir normāli, darboties spējīgi, sociāli un ekonomiski aktīvi cilvēki - skolotāji, ārsti, pārdevēji.

Runājot par inficēšanās risku skaistumkopšanas salonos, Hepatīta biedrībā Dienai atzīmē, ka pērn Veselības inspekcija veikusi 371 plānveida kontroli uzņēmumos, kuros sniegti manikīra un pedikīra pakalpojumi. Kā visbiežākie higiēnas prasību pārkāpumi 104 skaistumkopšanas salonos minēti - darba piederumu tīrīšana, mazgāšana un dezinfekcija pēc katra klienta, taču vēl dramatiskāka situācija varētu būt pie speciālistiem, kuri darbu veic mājas apstākļos, jo viņu darbs netiek kontrolēts.

Atkal izceļamies

Nav gan brīnums, ka situācija ārstu kabinetos un statistikā uzlabojusies nav. Pēc I. Tolmanes teiktā, Latvija ir vienīgā valsts Eiropas Savienībā (ES), kur C hepatīta ārstēšanu kompensē tikai 75% apmērā. Līdz ar to ir pietiekami liela daļa pacientu, kuri nevar atļauties līdzmaksājumu. Vienam pacientam mēnesī tie ir aptuveni 200 eiro, savukārt viss ārstēšanās kurss pašam pacientam izmaksā ap 2000 eiro. Rezultātā šie cilvēki vienkārši no medikamentiem atsakās. Taču jāsaprot, ka, izārstējot pacientu pilnībā, samazinās inficēšanās risks pārējiem.

Latvija ir arī vienīgā valsts ES, kur kompensējamo zāļu sarakstā nav iekļauts neviens no jaunākās paaudzes medikamentiem, kas ir ar augstāku efektivitāti, uzsver infektoloģe. Šobrīd tie medikamenti, kas ir apmaksāti 75% apmērā, ir ar 50% efektivitāti. Tas nozīmē, ka no tiem, kas gada garumā ārstējas, tikai puse izārstējas. Tikmēr jaunākās paaudzes medikamenti ir ar efektivitāti no 95% līdz 100%. Pēc būtības izārstēt varētu faktiski visus. Un, pēc I. Tolmanes analīzes, izpildot šos divus kritērijus, ieguvums būtu diezgan strauji redzams. Varētu ne tikai nepalielināt inficēto personu skaitu, bet pat to samazināt, turklāt tas atmaksātos tuvākajos gados, atzīmē ārste.

Šķiežam lieki

Par šīm divām lietām uzstājīgi jau gadiem ilgi runā arī Hepatīta biedrība. Šajā laikā arī savākti 13 600 cilvēku paraksti un 2013. gadā iesniegti Saeimā, lai panāktu 100% medikamentu kompensāciju. Toreiz vienošanās tika panākta par 90% kompensāciju. Saeima konceptuāli iniciatīvu atbalstīja un tā paša gada maijā uzdeva Ministru kabinetam (MK) rast iespēju nodrošināt finansējumu, taču saņēma atteikumu. Arī patlaban procesu apturējis ir tieši MK, kamēr ar Veselības ministriju rasta izpratne par nepieciešamību rīkoties, Dienai sacīja biedrības pārstāvis Kristaps Kaugurs. Turklāt biedrība veikusi arī aprēķinus: esošās veselības finansēšanas sistēmas ietvaros C hepatīta ārstēšanai gadā tiek tērēti 3,2 miljoni eiro, bet, ņemot vērā, ka ar esošo terapiju izārstējas tikai puse no C hepatīta pacientiem un otrai pusei alternatīvu ārstēšanas iespēju nav, valsts lieki iztērē 1,59 miljonus eiro. «Terapija ilgst deviņus mēnešus, taču patiesībā jau pēc trim mēnešiem var noteikt, ka šī terapija pacientam nederēs. Bet problēma tāda, ka šobrīd valsts neko citu nekompensē un nevienam neceļas roka teikt: nu viss, netērē turpmāk šos līdzekļus,» stāsta K. Kaugurs. Biedrība arī necer, ka pilnīgi visiem, kuriem esošā terapija nav efektīva, pielietotu jauno. Taču vajadzētu runāt vismaz par daļu pacientu. Respektīvi, izvēlētos jebkādu cilvēku skaitu gadā, kam varētu pielietot jauno terapiju, daļēji vai pilnībā to apmaksājot, lieki izšķērdētā summa samazinātos. Pēc biedrības domām, sākumā tie varētu būt 200 cilvēki.

Nākamais solis šobrīd ir gaidīt rudeni, kad tiks lemts par papildu budžeta līdzekļiem. Arī VM Dienai apstiprina, ka lielāka skaidrība būs vien pēc pāris mēnešiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Saslimstība ar C un B hepatītu

Saslimstība ar akūtu B hepatītu samazinās, un katru gadu tiek reģistrēti 3-4 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju.
2014. gadā tika reģistrēti 70 akūta B hepatīta gadījumi, kamēr 2013. gadā - 87.
roniskā B hepatīta gadījumu skaits pamazām pieaug - 2014. gadā tika reģistrēti 77 jauni hroniska B hepatīta gadījumi, kamēr 2013. gadā - 76.
Pēdējos gados akūtu C hepatītu gadījumu skaits saglabājas aptuveni vienā līmenī - apmēram trīs gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju.
2014. gadā tika reģistrēti 58 akūta C hepatīta gadījumi, kamēr 2013. gadā - 53.
Hronisko C hepatīta gadījumu skaits palielinās - 2014. gadā reģistrēti 1706 hroniska C hepatīta gadījumi, bet 2013. gadā - 1221.
Katru gadu valsts nelietderīgi iztērē aptuveni 1,6 miljonus eiro, pielietojot terapiju tikai ar 50% efektivitāti.
Visās Eiropas Savienības valstīs ārstēšana ir bez maksas, bet Latvijā valsts kompensē tikai 75% no ārstēšanās izmaksām.
Avots: Slimību profilakses un kontroles centrs, Hepatīta biedrība

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Labotāja ar lielo sirdi

Mēs esam viņu redzējuši daudzos seriālos un kinodarbos. Viņa ir jauna, spara pilna, pasauli redzoša. Ar ienākumiem, izglītību, dzīvesvietu, mīļoto vīrieti, ar kuru izveidojies attiecību kala...

Sārtie dzērveņu uzlējumi

Tik izcilu dzērveņu ražu kā šogad "savā" purvā – ne dārzā mākslīgi veidotā, bet tuvākajā savvaļas purvā –, līdz kuram no mājas visvieglāk aizbraukt ar mašīnu, sen neesmu redzējis. Ogas bur...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?