Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +15 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Hokeja var arī nebūt

Par spīti tam, ka NHL ienākumi kopš 2004. gada lokauta no 2,2 miljardiem ASV dolāru gadā pieauga līdz 3,3 miljardiem sezonā, NHL klubu īpašnieki vēlas maksāt spēlētājiem mazākas algas. Turklāt krietni mazākas, jo daudzi klubi joprojām strādā ar ievērojamiem zaudējumiem. NHL kolektīvais līgums 15. septembrī beigsies, un, visticamāk, sezona laikā nesāksies. Sliktākajā gadījumā - otro reizi līgas pastāvēšanas vēsturē lokauta dēļ sezona vispār var tikt atcelta.

Pirmajā sezonā (2005./2006.) pēc pagājušā NHL lokauta klubu algu griesti bija 39 miljoni ASV dolāru, bet pagājušajā sezonā griesti bija jau USD 64,3 miljoni. Tā kā iepriekšējā vienošanās paredz, ka algu grīda ir par 16 miljoniem mazāka summa nekā griesti, mazāk pelnošajām komandām jālien vēl lielākos parādos tikai tāpēc vien, ka līgas ienākumi drastiski palielinājušies.

«Spriežot pēc problēmu jautājumu risināšanas veida, kas abām pusēm ir krasi atšķirīgs, esam ļoti tālu no kompromisa,» pesimistisku nākotni ieskicē NHL komisārs Gērijs Betmens.

Pirms nedēļas abu pušu apakškomitejas tikās, lai pārrunātu jauninājumus ar naudu nesaistītos jautājumos - par ceļošanu, ledus kvalitāti un treniņnometņu sarīkošanu. Sarunas par šiem jautājumiem esot bijušas produktīvas, kas priecēja abas puses, taču NHL komisāra palīgs Bils Deilijs uzsvēra, ka ne jau šie jautājumi noteiks, vai abām pusēm izdosies vienoties par jaunu kolektīvo līgumu.

Mēs noteikti uzskatām, ka tam [lokautam] nav iemesla. Ja viņi [klubu īpašnieki un līgas vadība] nolems to darīt, jums jāsaprot, ka tā ir viņu, nevis spēlētāju izvēle,» ripu pretinieku laukuma pusē iespēlē Nacionālās hokeja līgas spēlētāju asociācijas (NHLPA) izpilddirektors Donalds Fērs. Viņš gan bija optimistiski noskaņots par iespēju vienoties ar NHL vadību jautājumos, kas nav saistīti ar lielu naudu.

Detroitas Red Wings ģenerālmenedžeris Kens Holands jau ir paziņojis par populārā Traverse City turnīra atcelšanu, kas bija ieplānots septembra sākumā īsi pirms NHL klubu pirmssezonas treniņnometnēm. Šogad turnīrā bija paredzēts piedalīties astoņu NHL klubu jaunajiem talantiem, tostarp arī Bufalo Sabres, kura īpašumā šovasar nonāca latviešu uzbrucējs Zemgus Girgensons.

Dažādos avotos informācija atšķiras, bet vismaz 10 NHL klubu ik gadu cieš lielus zaudējumus. Vēl desmit labākajā gadījumā iziet pa nullēm, bet lauvas tiesu līgas ienākumu ģenerē astoņas līdz desmit veiksmīgas komandas.

«Baidos, ka divus mēnešus varētu būt lokauts. Tas ir kauns. Visi taisa naudu, un visi grib nopelnīt vēl vairāk naudas,» abām pusēm nopēlumu ir izteicis hokeja industrijas leģenda un atraktīvais komentētājs Dons Čerijs.

Bostonas Bruins treneris Klods Žuljēns min būtisku iemeslu, kāpēc lokauts acīmredzot būs no klubu īpašnieku pozīcijām: «Diemžēl daudzām komandām izlaists sezonas sākums nenozīmē nekādu risku ciest finansiālos zaudējumus, jo oktobrī un novembrī nekas nespēj konkurēt ar amerikāņu futbola un beisbola play-off spēlēm. Tas varētu iedrošināt klubu īpašniekus piespiest spēlētājus pārciest vēl vienu lokautu.»

Pagājušajā naktī abas puses atkal sēdās pie sarunu galda.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

1. Spēlētāju daļa
Algu griesti un grīda katru sezonu mainās, lai atbilstu noteiktajam procentu sadalījumam, cik no līgas ienākumiem pienākas klubu īpašniekiem un cik - spēlētājiem. 2005. gada lokauta laikā tika panākta vienošanās, ka spēlētāji saņem 54% līgas ienākumu. Pagājušajā sezonā spēlētāju daļa jau bija 57% NHL ienākumu. Pēc jaunā piedāvājuma klubu īpašnieki vēlas 57% NHL ienākumu, spēlētājiem atstājot 43% NHL ienākumu.
NHL vadība vēlas samazināt spēlētājiem pienākošos ienākumu daļu. Argumenti - NFL (Nacionālā futbola līga) nesen to samazināja līdz 46-48%, bet NBA pērn vienojās naudu dalīt uz pusēm: 50% spēlētājiem, pārējais - līgai. Hokejistu pretarguments - MLB līgā spēlētāju daļa netiek ierobežota.

2. Algu grīda
Kluba minimālais algu budžets vienai sezonai. Summa ir par 16 miljoniem ASV dolāru mazāka nekā algu griesti.
Nabadzīgākās komandas labprāt tērētu vēl mazāk līdzekļu. Nereti gadās, ka komandas, kuru galvenais uzdevums ir audzināt jauno maiņu, apzināti pārmaksā par vidēja līmeņa spēlētāja algu, lai tikai sasniegtu līgas noteikto algas grīdu. NHL vadība vēlas samazināt algu grīdu un algu griestus vai atcelt algu grīdu vispār, bet spēlētāji vēlas garantiju, ka visās 30 NHL komandās vienāda līmeņa spēlētāji saņem līdzīgu algu.
3. Garantētā līguma summa
Pašreizējie noteikumi paredz, ka spēlētāji saņem katru līgumā noteikto dolāru, ja vien kluba vadība neizpērk viņa līgumu. Pagaidām tas ir dārgs prieks, jo klubam, kas lauž līgumu ar spēlētāju, jāsamaksā viņam divas trešdaļas līguma atlikušās summas.
Sekojot NFL piemēram, kur populāri ir līgumi bez garantijām, NHL vadība vēlas, lai līgumu laušana klubiem būtu lētāka. NHL arī vēlas, lai ar spēlētājiem neparakstītu līgumus vairāk kā uz desmit gadiem. Spēlētāji solās šajā jautājumā nepiekāpties, jo garantēta līguma summas saņemšana ir viņu vienīgais iespējamais nodrošinājums, ja agrāk jābeidz sportista karjera.

Bez nosaukuma

Pašreizējā sistēma
Algu griesti:
70,2 milj.
Algu grīda:
54,2 milj.
NHL priekšlikums
Algu griesti:
55,3 milj.
Algu grīda:
39,3 milj.
NHLPA priekšlikums
Algu griesti:
69 milj.
Algu grīda: 53 milj.

Bez nosaukuma

Pašreizējā sistēma
Algu griesti: 70,2 milj.
Algu grīda: 54,2 milj.

NHL priekšlikums
Algu griesti: 55,3 milj.
Algu grīda: 39,3 milj.

NHLPA priekšlikums
Algu griesti: 69 milj.
Algu grīda: 53 milj.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?