Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 26. septembris
Kurts, Knuts, Gundars

Holivudas filmas mīlošs komunists

Atšķirībā no rietumvalstīm, kur par politiskajiem līderiem ir zināms gandrīz viss, arī viņu pagātnes grēki, komunistiskajā Ķīnā tiek darīts viss, lai pār valsts vadītāju privāto dzīvi un biogrāfiju klātos pēc iespējas biezāks noslēpumainības plīvurs.

Arī par Sji Dzjiņpina, kurš pasaules otru ietekmīgāko valsti vadīs turpmākos desmit gadus, līdzšinējo dzīves gājumu informācija ir ļoti skopa, un pat šīs druskas var būt vienīgi mīti, ko radījusi labi ieeļļotā Ķīnas propagandas mašīna.

Neapšaubāms gan ir fakts, ka viņš ir bijušā Ķīnas vicepremjera Sji Džunsjuņa, kurš līdz Kultūras revolūcijai bija viens no Ķīnas sociālistiskās revolūcijas līdera Mao Dzeduna tuvākajiem biedriem, dēls. Tāpat ir zināms, ka Sji Dzjiņpins ir precējies ar valstī populāro dziedātāju Penu Lijuaņu, kura tautā vairāk zināma nekā viņas vīrs. Baumo, ka viņu meita ar mainītu vārdu apgūst zinības vienā no pasaules labākajām augstskolām - Hārvarda universitātē ASV.

Ķīnas nākamais līderis piedzima 1953. gada 1. jūnijā Pekinā. Kad zēnam bija desmit gadu, viņa tēvs tika apsūdzēts kaitniecībā pret partiju un viņam tika atņemti visi augstie politiskie amati. Ģimene tika nosūtīta uz rietumu pilsētu Luojanu, kur Sji Džunsjuņs bija norīkots par priekšnieka vietnieku traktoru rūpnīcā.

1968. gadā, divus gadus pēc Mao Dzeduna pasludinātās Kultūras revolūcijas sākuma, kuras laikā notika masveidīgas represijas pret veco inteliģenci un valsts darbiniekiem, Sji Džunsjuņs tika notiesāts. Bet tolaik 15 gadu vecais Sji Dzjiņpins tāpat kā tūkstošiem citu ķīniešu pret savu gribu tika nosūtīts strādāt laukos, lai, kā bija paredzējis Mao Dzeduns, «mācītos darba tikumu no zemniekiem». Septiņus gadus viņš ik dienu strādāja fiziski smagu darbu un dzīvoja ar utīm pilnā alā, kas izrakta mālos.

Vēlākajos gados inženierķīmijas grādu ieguvušais un par vienu no ietekmīgākajiem Ķīnas politiķiem kļuvušais Sji Dzjiņpins daudzkārt ir uzsvēris, ka šis smagais dzīves posms viņu esot padarījis par stipru un pārliecinātu personību.

Rietumu analītiķiem joprojām ir mīkla, kādēļ tieši Sji Dzjiņpins izraudzīts par Ķīnas jauno vadītāju, tomēr min, ka tas varētu būt saistīts ar viņa komunikabilitāti un atklātību. Piemēram, pirms pieciem gadiem, tiekoties ar ASV vēstnieku, viņš atzinās mīlestībā uz Holivudas filmām. «Amerikāņiem ir skaidrs skats uz vērtībām, un viņi prot novilkt robežu starp labo un ļauno. Amerikāņu filmās labais parasti gūst virsroku,» sacījis Sji Dzjiņpins.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?