Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Horoskopi

Tā vien šķiet, ka Ziemassvētki ir kļuvuši par gada nozīmīgāko svinamdatumu, visvairāk un ilgāk gaidīto un leģendām apvīto. Kamēr daļa pieaugušo rauc degunu par svētku komercializēšanos, bērni tos tik un tā gaida ar milzīgu nepacietību. Svinēšanas tradīcijas ģimenēs atšķiras, taču lielākā daļa vecāku man piekritīs - kulmināciju tie sasniedz brīdī, kad ziņkārīgās acis saskata košos dāvanu saiņus zem eglītes.

Kurš ir uzbūris pārsteigumu? Rūķis nemanīts piezadzies? Ziemsvētku vecītis ar garo bārdu aplaimojis rātnos un centīgos? Vai Santaklauss spožās kamanās? Pērn savas veltes nolika klusi un žigli posās uz citām mājām, bet varbūt šoreiz ieradīsies visā krāšņumā un prasīs pantiņu? Svarīgāks par dāvanu maisa saturu ir pats gaidīšanas piedzīvojums, un vecāku ziņā ir organizatoriskais jautājums - kā tam piešķirt brīnuma garšu? Mini Diena noskaidro, kur meklējams Ziemassvētku vecīša noslēpums, un dalās ar dāvināšanas prieka idejām.

Kurš atnesa dāvanu maisu?

Pirmās ziņas par mūsdienu Santaklausa līdzinieku rodamas jau XIII gadsimtā Holandē, bet tā senākie prototipi dažādās pasaules kultūrās, galvenokārt Eiropā, meklējami vēl senāk. IV gadsimtā Bizantijā, tagadējā Turcijas teritorijā, esot dzīvojis bīskaps Nikolass, izslavēts ar savu devīgumu un žēlsirdību pret nabadzīgajiem. Labās sirds dēļ viņš iedēvēts par svēto Nikolasu. Mūsdienu Ziemassvētku vecīša leģenda uzplauka daudzu lielo sapņu zemē Amerikā, kad žurnālā Harper's Bazaar 1881. gadā karikatūrists Tomass Nests uzzīmēja ilustrāciju kādai literatūras profesora un dzejnieka Klementa Klārka Mūra poēmai. Saskaņā ar to Santaklauss ir ieguvis savu vēlāk multiplikācijā un reklāmās tiražēto izskatu un leģendāro dzīvesvietu Ziemeļpolā, kur viņš mītot kopā ar rūķu palīgu pulku un slavenajiem ziemeļbriežiem. Laika gaitā gan Ziemsvētku vecītis ir kļuvis pieejamāks saviem cienītājiem, salto Ziemeļpola dzīvesvietu nomainot pret tūristiem vieglāk sasniedzamo Lapzemi Somijā. Lai kāda arī būtu svarīgā vīriņa adrese, bērni zina, ka dāvanas Ziemassvētkos pie viņiem nokļūst kādā maģiskā veidā, un vecāki cenšas šo ticību atvasēm saglabāt pēc iespējas ilgāk.

Latvijā slavenākais

Latvijā slavenākā Ziemassvētku vecīša godu iemantojis aktieris Kaspars Pūce, un ne velti - dāvanu pavēlnieka kostīmā viņš tērpjas jau kopš 1964. gada, kad skolas lugā spēlēja Salatēvu.

«Esmu bijis Ziemassvētku vecītis par prieku gan vienam cilvēkam, gan 500 ļaužu lielam pulkam. Vispretimnākošākie ir bērni sešu septiņu gadu vecumā. Man iedvesmojoši ir arī pieaugušie, kas grib iesaistīties un piedalīties svētkos. Taču vislielāko gandarījumu jūtu, ja spēju aizraut un pārliecināt kādu nihilistisku pusaudzi,» atklāj aktieris, bet atzīst, ka pantiņu skaitīšana pamazām popularitāti zaudē. Neizdzēšami gan lielo, gan mazo prātos esot saglabājies dzejolītis par pīrādziņu nabadziņu, kam abi gali apdeguši, bet septiņus astoņus gadus veci bērni labprāt runājot pašsacerētus dzejoļus.

Kas paslēpts dāvanu maisā, Kaspars nemaz nezina - rūķi visu ir sasaiņojuši, un bērni ir nobrīdināti, ka vaļā var vērt tikai tad, kad vecītis aizgājis. Kāda bijusi uzvedība, kādi panākumi skolā, tāda arī dāvaniņa. «Bērni joprojām tic vecītim, neskatoties uz mūsdienās pieejamās informācijas pārbagātību. Acis mirdz pat trešās klases skolniekam!» lepojas aktieris. «Bērnībā pulcējāmies pie vecmāmiņas vairākas paaudzes: bērni, mazbērni, mazmazbērni. Mielojāmies pie galdiem, padziedājām, izrunājām svarīgos notikumus. Tagad joņoju no mājas uz māju, paša ģimenē mani gaida mana «sniega māte», kad pievienošos viņai pie eglītes. Jau oktobrī uz svētku laiku esmu gandrīz pilnībā rezervēts un vismaz puse svētku grafika ir pilna. Tagad brīvi palikuši tikai daži laiki Ziemsvētku naktī vai nākamajā rītā.»

Lai brīnumrūķis nepieviļ

Sindijas Meluškānes un vīra Gundara ģimenē aug četri bērni no piecu līdz divpadsmit gadu vecumam.

Meluškānu ģimenei svarīgi radīt svētku gaisotni, īpaši piedomājot pie gatavošanās perioda. Ap šo laiku Sindijas ģimenē notiek lielā vēstuļu rakstīšana Ziemsvētku vecītim. Bērni ne tikai prasa dāvanas, bet pārdomā, kāds bijis gads, kādi plusi un mīnusi, panākumi un blēņas notikuši. Ziemsvētku vecītis vakarā savu dāvanu maisu atstāj kamīnā un līdz ar dāvanām ir sagatavojis arī atbildes uz vēstulēm. «Vecākajam dēlam ir jau 12 gadu, bet vēl pērn viņš ticēja īstam vecītim. Manas neuzmanības dēļ viņš pamanīja skapī kādu no sasaiņotajām dāvanām, ko nebiju pietiekami rūpīgi noslēpusi. Dēls bija vīlies: kā, un visus šos gadus jūs mums melojāt? Lai bērni zinātu, ka vecītis paviesojies mājā, kamīnā iededzām svecīti. Puika bija neizpratnē, kā mēs to paveicām. Jaunākajiem bērniem viņš nav izstāstījis, kaut arī bija ļoti dusmīgs uz mums. Tikai reizēm izmet ironiskas piezīmes, taču saprot, ka ir svarīgi pēc iespējas ilgāk ļaut mazajiem izjust brīnuma klātbūtni,» stāsta Sindija.

Jau pirms svētkiem «brīnumrūķīši» ir bērniem atstājuši zeķīti, kurā tie paslepšus saliek sīkas dāvaniņas un našķus par sasniegumiem vai īpaši labu uzvedību, vai tāpat vien, lai iepriecinātu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ziemassvētku galamērķi

Disnejlenda Parīzē
Pasaku varoņu pilsētiņa Disnejlenda Parīzē šogad svin divdesmito dzimšanas dienu un piedāvā īpašu svētku noskaņu un pasākumus. Ziemassvētkos Disnejlenda ietērpusies īpaši krāšņi. Milzu egle, tūkstošiem mirdzošu gaismiņu, grezna iemīļoto multiplikācijas tēlu parāde, atrakcijas un iespēja tikties ar Ziemassvētku vecīti. Svētku noskaņas Disnejlendā valdīs līdz pat 6. janvārim.

Svētku tirdziņi Berlīnē
Berlīne ir izslavēta ar daudzveidīgajiem Ziemassvētku tirdziņiem. Pirmssvētku laikā to ir ap 50, un daudzi darbojas līdz pat janvāra sākumam. Lielie un krāšņie apmetušies pilsētas centra laukumos, bet tematiskie - mazākās ieliņās, muzejos un pie mākslas galerijām. Berlīnē varat izbaudīt dažādas noskaņas, ir daudz jautru atrakciju bērniem.

Santaklausa mītne Lapzemē
Netālu no Polārā loka atrodas Santaklausa ciemats, kur mīt galvenais dāvanu pavēlnieks un viņa čaklo rūķu komanda. Ja mēs nekad neesam droši, vai Ziemassvētku vakars pienāks sniegots vai tomēr pelēks un lietains, tad Lapzemē nokļūsiet īstā ziemas brīnumzemē, kur vidējā gaisa temperatūra decembrī ir no mīnus 10 līdz 20 grādiem. Būs iespēja sastapties ar Santaklausu, izvizināties ziemeļbriežu vai sniega suņu haskiju pajūgos.

Bez nosaukuma

Aiciniet bērnus kļūt par saldumu burvjiem - šī vienkāršā trifeļu recepte būs pa spēkam arī mazajiem palīgiem.
Nepieciešams 20 trifeļu pagatavošanai:
200 g 70% šokolādes
85 ml saldā krējuma
1 tējkarote vaniļas ekstrakta
kokosriekstu skaidiņas, kakao pulveris, sezama sēkliņas, sarīvēta baltā šokolāde, krāsainie cukurgraudiņi, sasmalcināti rieksti u. c. dekorēšanai
Pagatavošanas laiks: 24 h, darbam ~25 minūtes
Šokolādi, krējumu un vaniļas esenci ūdens peldē izkausējiet un rūpīgi izmaisiet, līdz iegūstat viendabīgu masu. Ļaujiet atdzist un ielieciet ledusskapī uz 1,5 h atdzesēties.
Ņemiet nelielu saldējuma bumbu veidošanas vai melones griešanas karoti un no masas veidojiet bumbiņas. Ļaujiet, lai bērni konfektes apviļā dekoros, un lieciet uz gludas virsmas, kas pārklāta ar cepampapīru, atdzesēties ledusskapī apmēram uz vienu diennakti. Saiņojiet kārbās un pārsieniet ar greznu lenti, un redzēsiet, kā saņēmēja seja atplauks priecīgā smaidā!
Avots un foto - www.bbcgoodfood.com

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?