Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Horoskopi

Krievijas no energoresursiem atkarīgā ekonomika aizvien sāpīgāk izjūt Eiropas Savienības, ASV un citu rietumvalstu sankcijas, atbildot uz Kremļa agresiju Ukrainā. Rubļa vērtība pret ASV dolāru ir sasniegusi vēsturiski zemāko punktu un, visticamāk, turpinās samazināties, jūtami sitot pa Krievijas iedzīvotāju maciņu un apdraudot daudzus uzņēmumus. Valsts finansiālās problēmas padziļina arī zemās naftas cenas, kuru dēļ Krievijas budžetā neienāk miljardi.

Vēsturiski zems kurss

Krievijas nacionālās valūtas vērtība pret dolāru pēdējos trijos mēnešos ir samazinājusies par 15%, savukārt kopš janvāra kopumā par 20%. Tik zemu rubļa vērtība ir noslīdējusi pirmo reizi kopš 1998. gada, kad Krievija piedzīvoja maksātnespēju. Vēl sliktāk šogad ir klājies tikai Argentīnas peso, kura vērtība kopš janvāra ir kritusi gandrīz par 23%, vēsta Reuters.

Rubļa «brīvo kritienu» nav novērsusi arī Krievijas Centrālā banka, kas šajā nedēļā iztērējusi jau 1,85 miljardus dolāru (1,47 miljardi eiro), lai stabilizētu nacionālās valūtas kursu. Lai arī rubļa vērtība turpina samazināties un trešdien pirmo reizi pārsniedza kursu - 40 rubļu par dolāru. «Ar Centrālās bankas iejaukšanos nepietiek, lai novērstu rubļa vājināšanos,» bankas Promsvjazbank analītiķis Aleksejs Jegorovs sacīja ziņu aģentūrai Bloomberg. «Rubļa vērtība turpinās pakāpeniski samazināties, neskatoties uz tālāku bankas iejaukšanos.»

Lai noturētu rubļa kursu, Krievijas Centrālā banka ir izmantojusi arī ārējās valūtas rezerves, kas šogad ir samazinājušās par 55 miljardiem dolāru (43,8 miljardi eiro), sasniedzot zemāko līmeni pēdējos četros gados - 454 miljardus dolāru (361 miljards eiro). Ekonomisti pieļauj, ka līdz gada beigām Centrālajai bankai var nākties iztērēt vēl 30 miljardu dolāru (23,9 miljardi eiro) rubļa kursa stabilizēšanai.

Cieš arī Turcijā un Ēģiptē

Rubļa vērtības kritums vissmagāk ietekmē Krievijas iedzīvotājus. Inflācija ir sasniegusi 8%, un pārtikas cenas septembrī, salīdzinot ar 2013. gada septembri, ir augušas par 11,4%, liecina Federālā valsts statistikas dienesta dati.

Reitingu aģentūra Standard & Poor's tuvākajos mēnešos prognozē strauju pārtikas cenu kāpumu Krievijā saistībā ar augustā ieviesto aizliegumu importēt lauksaimniecības produktus no rietumvalstīm. Tam iemesls būšot aizliegto produktu deficīts, jo Krievijas uzņēmumiem nepieciešams laiks, lai noslēgtu līgumus ar alternatīviem piegādātājiem, raksta BBC.

Rubļa vērtības samazināšanās negatīvi ietekmē Krievijas banku un uzņēmumu bilanci, kurā iekļauti arī ārējie aizņēmumi 54,7 miljardu dolāru (43,5 miljardi eiro) apmērā, kas jāatmaksā tuvākajos trijos mēnešos. Sankciju dēļ Krievijas bankām un uzņēmumiem ir ierobežota pieeja starptautiskajiem finanšu tirgiem, tādēļ tiem ir problēmas pārfinansēt parādus un veikt investīcijas.

Piemēram, kodoltehnoloģiju uzņēmums Tehsnabeksport, kas nav iekļauts sankciju sarakstos, no ārējiem tirgiem plānoja aizņemties 500 miljonu dolāru (398 miljoni eiro), bet ieguva tikai 150 miljonu dolāru (119 miljonu eiro), ziņo biznesa izdevums Bloomberg Businessweek.

Krievijā strādājošajiem ārvalstu ražotājiem rubļa kritums sadārdzina ražošanas izmaksas, tāpēc nākas palielināt arī produkcijas cenu. Cietēji ir arī viesnīcu īpašnieki krievu tūristu iecienītajos Turcijas un Ēģiptes kūrortos, jo daudzi Krievijas iedzīvotāji vairs nevar atļauties doties atvaļinājumā uz ārvalstīm.

Trieciens Krievijas ekonomikai ir arī masīvā kapitāla aizplūšana, kas šogad varētu sasniegt 120 miljardu dolāru (95,5 miljardi eiro), un jēlnaftas zemā cena - 90,76 dolāri (72,27 eiro) par barelu.

Starptautiskais Valūtas fonds prognozē, ka šogad Krievijas ekonomikas izaugsme būs 0,2%, kas ir zemākais rādītājs kopš 2009. gada.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?