Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Horoskopi

Zivis ir jāēd, tomēr izvēle maltītei ietekmē to nozveju. Lai zinātu, kādas zivis labāk izvēlēties, lai tas nenestu kaitējumu ne dabai, ne paša cilvēka veselībai, Pasaules Dabas fonds izveidojis kabatas formāta Zivju gidu jeb ceļvedi, kas palīdzēs pieņemt lēmumu par to, kuru zivi šovakar izvēlēties vakariņās.

Kā stāsta PDF Ūdens programmas vadītājs Ingus Purgalis, veselīga ekosistēma un veselīga zivju populācija mums nodrošina pārtiku, līdz ar to tiešā mērā ietekmē labklājību. Diemžēl saskaņā ar ANO datiem vairāk nekā ceturtā daļa pasaules zivju resursu tiek pārzvejoti. Savukārt vēl divas ceturtdaļas zvejas vietu izmantotas maksimāli pieļaujamajā līmenī. Tāpat viena no galvenajām komerciālās zvejas problēmām ir tā saucamā piezveja jeb neplānoti nozvejotās zivis, tīklos notvertie putni vai citi dzīvie organismi, kas tiek izmesti atpakaļ jūrā un parasti iet bojā. Jāatceras, ka par zivju, jūras velšu vai to produktu pareizu marķējumu atbildīgs ir tirgotājs - viņa pienākums ir sniegt informāciju par to, kur zivs ir tikusi nozvejota. «Pērkot zivis, cilvēkiem jābūt uzmanīgiem, jo savā praksē esmu novērojis, ka liela daļa cilvēku zivis nepazīst un bieži vien pat nespēj atšķirt tepat Latvijā sastopamās zivju sugas, līdz ar to pastāv iespēja, ka, pērkot kaut ko konkrētu, cilvēks diemžēl var nopirkt ko pavisam citu,» stāsta I. Purgalis. Sekojot zivju gida apzīmējumiem, kas ērtības labad sadalīti krāsās: zaļa, dzeltena, sarkana, pastāv iespēja no šādām situācijām izvairīties. Zivju gidā pie katras zivs nosaukuma norādīti arī reģioni, kuros iegūtās zivis var lietot uzturā un no kuriem tās pašas zivis nebūtu ieteicams lietot ikdienas ēdienkartē. Piemēram, ar zaļo krāsu atzīmētas tās zivis, kas tiek atzītas par labu izvēli - nav pārzvejotas un audzētavas nerada vides piesārņojumu: brētliņas, karpas, reņģes, siļķes, upes nēģi, Atlantijas lasis, kas ir sertificēts un iegūts atbildīgas nozvejas rezultātā. «Mēs iesakām izvēlēties vietējās zivis, kuru sugu resursi ir bagātīgi. Latvijā, piemēram, tās ir karpas, ko pirkt nešauboties. Tirdzniecības vietās var atrast tikai zivsaimniecībās augušas karpas. To kultivēšana dīķos ļauj efektīvi kontrolēt visu audzēšanas procesu. Karpas ir visēdājas, tām nepieciešams ļoti neliels daudzums dzīvnieku izcelsmes barības, kas ražota no jūrās un okeānos iegūtajām zivīm,» stāsta I. Purgalis. Ar dzelteno krāsu atzīmētas tās zivis, kuru izvēle pirms to lietošanas uzturā būtu nopietni jāapdomā. Šo zivju zvejošanas veids nereti rada kaitējumu apkārtējai videi - mencas, garneles un heks, kas iegūtas atsevišķos reģionos, saidas un citas zivis. Savukārt ar sarkano krāsu iezīmētas zivis, kuras PDF iesaka labāk neizvēlēties, tās tiek pārmērīgi nozvejotas, savukārt audzētavu ietekme uz vidi ir kritiska. Tādas ir gan labi zināmā pangasija, gan tropiskā garnele, gan vilkzivs un zutis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?