Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Pajautā sev – kas ir aiz horizonta. Izrāde Dullais Dauka Nacionālajā teātrī aicina neapstāties

"Kad dullais Dauka pēdējo reizi bija šeit, uz planētas Zemes, viņš bija deviņus gadus vecs zvejnieku puika. Tagad, pēc 124 gadiem, viņš ir atgriezies, lai atkal izdzīvotu savu zinātkāri, sastopoties ar pavisam citiem kosmosa un apziņas uzbūves skaidrojumiem, kas ļauj runāt par dzīves pašvērtību un Visuma bezgalību," tā izrādi Dullais Dauka piesaka Latvijas Nacionālais teātris

Sudrabu Edžus Dullais Dauka ir kļuvis par apzīmējumu zinātkārei, mērķtiecībai. Rakstnieka stāstā zēns iet bojā, bet viņa nerimtīgās alkas turpina dzīvot. "Viņš turpina ceļu un meklē atbildes," saka aktieris Kārlis Reijers, kurš nu uz skatuves Jurģa Lūša režisētajā izrādē ir titullomā. Šovasar tā nopietni pirmo reizi lasot šo darbu, jau pats sākums uzrunājis ar vairākām potenciālām tēmām, kas tur ieslēptas. "Izrādē man nav jāpārtop par puišeli. Mēs stāstām šo stāstu, un es palaikam komentēju to, kas notika ar Dauku. Nav svarīga iemiesošanās, bet sajūtu izstāstīšana, viņa domu gaitas parādīšana," pauž K. Reijers, kurš izrādē spēlē kopā ar Elzu Rūtu Jordāni un Ivaru Pugu.

Lai gan izrāde tiek rekomendēta pamatskolas skolēniem, K. Reijers domā, ka skatītāju vecuma nogrieznis ir krietni plašāks. "Bērnu literatūra ir aktuāla arī pieaugušajiem. Jo īpaši, ja bērnībā nav daudz lasīts un to vērtību, kas ir grāmatās, nav tagad dzīvē. Kaut vai – neko nepieņemt par faktu, bet domāt! Mūsdienās daudzi pieaugušie uzvedas tieši tā – neizprotot lietu būtību, neanalizējot. Ar to es domāju, piemēram, jebkuru riebeklību, kas izteikta komentāros internetā. Bez izpratnes!" spriež K. Reijers.

"Dullais Dauka ir sapņotājs. Mūsu versijā viņš ilgojas pēc satikšanās, alkst uzzināt – vai aiz strīpas, kas ir horizonts, ir viņa tētis. Un kur ir Dievs, kāpēc viņu nejūt? Taču, saņemot atbildes, viņš nepieņem tās kā faktu, Dauku urda nemiers un nākamie jautājumi – kas ir tālāk, kāpēc? Nerimtīga zinātkāre, ceļš uz izpratni," skaidro K. Reijers. "Arī es pats savā dzīvē cenšos daudz ko noskaidrot, nevis tikai pieņemt faktus. Ļaujos izziņas procesam, neizvirzot rezultātu par galveno. Izpētīšana, mācīšanās – tas cilvēku baro. Redzu cilvēkus, kuri ir sasnieguši kādu rezultātu un apstājušies. Viņi turpina darīt, bet interese ir zudusi. Un viņi kļūst ļauni, jo redz, ka citiem ir labāk, jo interesantāk. Bet to, ka pie vainas ir viņu apstāšanās, nesaprot. Ceru, ka izrāde liks domāt, uzzināt, kas atrodas aiz horizonta dažādās šī vārda nozīmēs."

Tuvākās izrādes Latvijas Nacionālā teātra Jaunajā zālē – 22., 24., 27. septembrī un 2., 13., 16. oktobrī. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tallinā uzstāsies Džastins Timberleiks

2025. gada 9. jūnijā Tallinas Dziesmu svētku estrādē uzstāsies pasaules mēroga superzvaigzne Džastins Timberleiks. Mūziķis ir atgriezies uz skatuves pēc piecu gadu pauzes, un pirmo reizi uzstāsies I...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja