Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Horoskopi

Nav nekāds retums, ka sūdzamies - ak, kā gan laiks skrien! Bet, kad ir runa par pavasara atnākšanas gaidīšanu, nav manīts, ka kāds tā ierašanos gribētu novilcināt. Šogad, kad atkušņi sekoja cits citam, jau janvāra beigās gaisā virmoja pavasara smarža. Marts sevi ir pieteicis ar pārliecinošiem plusiem termometra stabiņā, un arvien vairāk gribas uzmeklēt vēstnešus, kas apliecinātu, ka pavasaris tiešām ir klāt! Dabas Diena dodas uz mežu noskaidrot, kādas norises augu un dzīvnieku pasaulē apstiprina pavasara iestāšanos.

Ko saka kalendārs

Martā Latvijā parasti vidējā gaisa temperatūra ir ievērojami augstāka par februāra vidējo gaisa temperatūru, tāpēc februāris pie mums tiek uzskatīts par pēdējo ziemas mēnesi, bet marts par pirmo pavasara mēnesi. Tātad tā saucamais kalendārais pavasaris pie mums sākas 1. martā (pieņemts uzskatīt, ka tas ilgst līdz 31. maija beigām jeb 1. jūnija sākumam). Ja turpinām skatīties kalendārā, redzam, ka astronomiskais pavasara sākums šogad Latvijā iestāsies 21. martā plkst. 00.45 (pēc ziemas laika) - brīdī, kad Saules centrs ziemeļu puslodē šķērsos debess ekvatoru pavasara punktā (pāries no debess dienvidu puslodes uz debess ziemeļu puslodi). Diena tad būs vienādā garumā ar nakti. (Astronomiskais pavasaris beigsies 21. jūnijā plkst. 19.38.) Ja ņemam vērā astronomisko kalendāru, marts ir ziemas beigu un pavasara sākuma mēnesis. Var teikt arī tā: martā rit ziemas beigas, marta beigās iestājas pavasara sākums. Savukārt meteoroloģiskais jeb klimatiskais pavasaris oficiāli sākas tad, kad diennakts vidējā gaisa temperatūra valstī kopumā ir stabili pozitīva vai vismaz vienāda ar nulle grādiem. Tātad šogad tas jau sācies. (Gan šogad, gan pagājušogad meteoroloģiskais pavasaris iestājās daudz agrāk par pieņemto normu jeb ilggadējo vidējo datumu.) Ar astronomisko pavasari un meteoroloģisko pavasari ir saistīts fenoloģiskais pavasaris. Dabā notiekošo ir grūti, pat neiespējami sagrupēt tā, lai tās varētu neapstrīdami iekļaut un aprakstīt kāda konkrēta kalendārā mēneša, jo īpaši pavasara un rudens mēneša, ietvaros. Teiksim, marta sākumā notiekošais parasti daudz vairāk atšķiras no norisēm šī paša mēneša nogalē nekā no tām norisēm, kas vērojamas februāra beigās.

Jau ievingrina balsis

Šogad agra meteoroloģiskā pavasara ietekmē jau ar februāra sākumu Latvijā regulāri varēja ieraudzīt ziemas paslēptuves pametušus aktīvus bezmugurkaulniekus (kukaiņus, zirnekļveidīgos, daudzkājus), tika konstatēti pirmie gājputni - zosis un daži lauku cīruļi, nedaudz vēlāk arī ķīvītes. Astronomiskā pavasara tuvošanās iespaidā ik gadu jau februārī pāros sadalās kraukļi, cilvēkiem izdodas dzirdēt šo putnu klankšķus, novērot gaisa dejas. Pirmskāzu noskaņojums agri allaž pārņem arī kraukļu sistemātiskos radiniekus riekstrožus. Jo garākas kļūst dienas, jo skanīgākas top dažu mazputniņu balstiņas (pirmām kārtām tas attiecas uz vairāku sugu zīlīšu tēviņiem un vīriešu dzimuma dzilnīšiem). Pavasarīgi jau februāra vidū palaiž balsi un iebungojas ne vienas vien sugas dzeņveidīgie. Agrāk riestojošie pūčveidīgie putni - meža pūces, Urālpūces un bikšainie apogi, apodziņi - izvēlas konkrētas vietas ligzdošanai, dažs naskāks pāris jau nolūko dobumu bērnu audzināšanai. Riesta noskaņojuma pārņemtie pūču tēviņi vakaros un nakts sākumā sasaucas ar mātītēm. Pavasari gaidošo cilvēku vairākuma vislielāko uzmanību allaž, protams, sev pievērš pirmie lauku cīruļu treļļi un klasisko gājputnu - zosu, dzērvju, arī gulbju - kāši, bari. Tiesa, šīs sugas ir tikai putnu ceļošanas aisberga redzamākā, uzkrītošākā daļa. Pirmie pie mums ierodas tie putni, kuri ziemo tuvāk - tepat Eiropā. Agrie gājputni spēj itin ātri reaģēt uz ziemīgu laikapstākļu recidīviem un pārcelties uz labvēlīgākām vietām, ja vajag, palidot atpakaļ silto zemju virzienā.

Ziemai atkāpjoties, zināmu periodu ik gadu pie mums vērojams dažāda statusa putnu sajaukums: vienlaikus un arī vienkop var izdoties ieraudzīt, izdzirdēt gan vietējos ziemotājus, gan pie mums ziemojošos ieceļotājus, kas vēl nav devušies prom, gan arī caurlidotājus gājputnus, kas te pa ceļam atpūšas, arī mājās šurp jau atlidojušos pie mums ligzdojošos gājputnus.

Mostas un pošas precībām

Lai kāds būtu gaidāmais klimatiskais pavasaris, katru gadu jau janvāra beigās sākas vilku riesta periods. Tas ir izstiepts - kulmināciju sasniedz februāra otrajā pusē, beidzas tikai marta sākumā. Arī lūšu pārošanās periods ir izstiepts, tas ilgst vismaz mēnesi - no februāra sākuma līdz marta vidum (riesta kulminācija - februāra nogalē / marta sākumā). Līdzīgi ir lapsām: ar pārošanos saistītās kaislības sākas februāra sākumā, kulmināciju sasniedz februāra nogalē, beidzas marta sākumā. Bet meža caunām februāra nogalē un marta sākumā norit tā saucamais māņu riests (tas liecina, ka mātīšu organismā beidzies embriju attīstības latentais periods), kad abu dzimumu šīs sugas pārstāvjiem palielinās aktivitāte - kā īstā riesta laikā. Īstā dzimumaktivitāte februāra beigās / marta sākumā pārņem pelēkos zaķus, baltos zaķus, Amerikas ūdeles, ūdrus. Drīz vien seko jenotsuņi. Jenotsuņiem izpaliek partneru meklēšanas process, jo otrās pusītes šie zvēri atraduši jau rudenī pirms laišanās kopīgā ziemas guļā. Lai gan - kas nu šoziem par guļu!? Bieži atkušņi, ilgstoši plusgrādīga gaisa temperatūra… Miegs tāpēc iznāca caurs. Jāpiebilst: arī āpšu pāri, siltuma spiesti, daudz laika pavadīja ārpus migām, tērējot rudenī uzkrātās, ziemas guļai paredzētās enerģijas rezerves (toties līdz riestam gan viņiem vēl laika pietiek līdz vismaz aprīlim). Visi zvēri ir un visu martu joprojām būs (daudzi līdz pat maijam) ģērbti ziemas kažokos - biezākos, gaišākos nekā vasaras tērpi. Bet atgādinājums briežu nomesto ragu meklētājiem - jāsāk gatavoties!

Mamma daba, kas dzīvo Latvijas valsts mežos

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Fenoloģiskais jeb acīmredza- mais pavasaris

Par to, ka ziema sāk atdot pozīcijas pavasarim, ik gadu vēsta dažādas fenoloģiskās pazīmes, un ne viena vien no tām pamanāma jau februārī.

Pieņemts uzskatīt, ka fenoloģiskais pavasaris sākas ar sniega segas sairšanu.

Fenoloģiskais pavasaris nozīmē arī dažu augu uzziedēšanu, sulu cirkulācijas sākumu kļavās, pirmo gājputnu atlidošanu, agro ligzdotāju riestu.

Šogad jau februāra pirmajā pusē Kurzemē varēja sākt kļavu sulu tecināšanu, bet februāra vidū vietām atvērās pūpoli, sāka ziedēt lazdas un alkšņi (šiem vienmēr jāpaspēj, kamēr vēl nav saplaukušas koku un krūmu lapas, kas traucē vējam izplatīt putekšņus).
Puķu dobēs uzziedēja arī pirmās sniegpulkstenītes. Februāra beigās liepas un baltalkšņi sāka izsēt sēklas.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?