Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Horoskopi

Tūkstošiem bišu uz Saeimas jumta? Pēdējos mēnešos par to ticis runāts daudz! Tomēr šīs idejas skeptiķu izrādījies krietni vairāk nekā atbalstītāju, tādēļ vismaz šobrīd, šķiet, šī doma paliks tikai ideju līmenī. Lai nu kā, Dabas Dienai viens no priekšlikuma autoriem - Latvijas Biškopības biedrības vadītājs, biškopis un Saeimas deputāts Armands Krauze, norāda, ka ideja nemaz tik neprātīga neesot - tā iepriekš jau īstenota Briselē, Londonā, Kopenhāgenā un Parīzē. Patiesībā pat nemaz tik tālu nav jāmeklē - 2014. gada vasarā divas bišu saimes tika izvietotas arī pie Zemkopības ministrijas.

Bites vides monitoringam

2014. gada vasarā Latvijas Biškopības biedrība izvietoja divas bišu saimes pie Zemkopības ministrijas. Tās bija kā tīras vides apliecinājums un galu galā devušas 60 kilogramu medus, kas, kā skaidro Krauze, ir ļoti labs rezultāts. Turklāt arī šī medus kvalitātes rādītājs vēlreiz apliecināja - pilsētā ievākts medus nekādus smagos metālus nesatur un ir pilnībā lietojams ikdienā. Viena no saimēm tika aprīkota ar elektroniskiem svariem, temperatūras sensoriem un lietus sensoru. «Jau pirms daudziem gadiem kopā ar Latvijas Nacionālo mākslas muzeju realizējām projektu, kur biedrības mērķis bija noskaidrot, kā bites jūtas pilsētvidē. XX gadsimta 60. gados gaisa piesārņojums pilsētās un piepilsētās bija ļoti nopietns, tādēļ bija svarīgi saprast, vai bites kopumā var saražot medu, kas ir cilvēkiem veselīgs un nekaitīgs. Zinot to, ka bites daudzviet pasaulē izmanto vides piesārņojuma monitorēšanai, radās ideja par projektu, kas būtu reizē vides objekts par godu muzeja simtgadei un tai pašā laikā spētu identificēt bišu medu un tā piesārņojuma līmeni,» par pirmo šāda veida projektu Latvijā, kas tika īstenots 2005. gadā, stāsta A. Krauze. Tolaik lielākais jautājums bija par pilsētvides piesārņojumu. Tā kā bišu produktīvais lidojums vidēji ir divi kilometri, bet tās medus iegūšanai lido arī 5-7 kilometru rādiusā, pētnieku mērķis bija noskaidrot, kāds būs šī medus sastāvs. A. Krauze atzīst, ka rezultāti bijuši pozitīvi pārsteidzoši - Rīga kopš XX gadsimta 60. un 70. gadiem ir krietni mainījusies un medus sastāvs neko neatšķīrās no tā medus, kas ievākts ārpus pilsētas. Ja sākotnēji bija doma, ka rādītājos noteikti tiks atrasts kaut kāds piesārņojuma līmenis, tad rezultāts lika secināt - medus ir pilnībā ēdams un lietojams ikdienā.

Cilvēkiem un zaļai domāšanai draudzīgas

A. Krauze atzīst, ka Rīgā ir tik daudz vietas, ka varētu ievest pat vairākus tūkstošus bišu saimju. Šogad aprīlī bija plānots uz Saeimas jumta izvietot veselu Saeimas bišu dravu, sekojot jau iepriekš veiksmīgajai praksei, kā arī citu valstu veiksmes stāstiem. Tā, piemēram, bites kā zaļas vides un domāšanas apliecinājums mitinājušās gan Briselē, gan Kopenhāgenā, gan Londonā un Parīzē. Krauze norāda, ka lielu daudzumu bišu pilsētā nevajadzētu koncentrēt, tomēr tas daudzums, kas būtu ticis izvietots uz Saeimas jumta, iedzīvotājiem pat neliktu manīt kukainīšu klātbūtni. «Mūsu mērķis bija parādīt, ka mūsu pilsētvide ir tīra un nepiesārņota, kā arī popularizēt mūsu valsts kā zaļi domājošas redzējumu. Tomēr, kad šī ideja tika prezentēta, sabiedrības viedoklis publiskajā telpā bija salīdzinoši negatīvs. Iespējams, Latvija šādam modelim vēl nav gatava,» par sākotnējo ideju stāsta A. Krauze. Viņš uzskata, ka bailēm no šīm bitēm nav pamata, jo, pirmkārt, cilvēki nereti bites sajaucot ar lapsenēm, kas cilvēkiem ir daudz uzmācīgākas. «Bites neuzvedas kā lapsenes. Protams, to skaits var šķist iespaidīgs - vienā bišu saimē vasarā var būt pat 60-80 tūkstoši bišu, tomēr nevajadzētu satraukties - tās nebūs pamanāmas. Turklāt bišu sugu, ko izmantojām gan pie Zemkopības ministrijas, gan plānojām izvietot uz Saeimas jumta - Bakfāstas bites, kas ir medus bites, bet pēc savas būtības ļoti mierīgas,» teic A. Krauze. Viņš atzīst, ka visā pasaulē populārās Bakfāstas bites ir selekcijas rezultātā izveidota bišu līnija, kas neesot tik skarba un ar izteiktām aizsardzības spējām kā Latvijas vietējā bite.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

2011. gadā Dānijas galvaspilsētā Kopenhāgenā, lai pilsētā attīstītu ekoloģisku vidi un palīdzētu sociāli apdraudētām pilsoņu grupām, uz māju jumtiem Kongens Nytorv rajona apkaimē tika novietoti bišu stropi, kas kopumā saturēja līdz trim miljoniem bišu. Projekts bija daļa no pilsētas ekoloģiskās situācijas uzlabošanas programmas: jo lielāka bišu populācija Kopenhāgenā, jo labāk tiks apputeksnēti augi pilsētas parkos.
No 2011. gada maija bišu stropi izvietoti arī uz Eiropas Vides aģentūras jumta Kopenhāgenā - 120 000 bišu gadā vidēji dod 100 kilogramu medus. Dānijā tā dēvētā pilsētas biškopība ik gadu pieaug.
Lai piesaistītu Eiropas Komisijas ierēdņu uzmanību biškopībai, Latvijas bitenieki 2012. gada 31. maijā atbalstīja nelielas bišu dravas izveidošanu uz Eiropas Ekonomikas un sociālo lietu komisijas ēkas jumta Briselē. Kopumā tika ievākti 120 kilogrami medus.

Bez nosaukuma

Bišu saime sastāv no vairākiem tūkstošiem bišu (apmēram 20-60 tūkstoši). Šī īpatņu vienība bišu saimei ļauj savā ligzdā uzturēt optimālu temperatūru, savākt pietiekamus medus un ziedputekšņu krājumus, vairoties, atjaunoties un aizsargāties pret ienaidniekiem. Saime no saimes atšķiras ar dažādām individuālām īpašībām, kā, piemēram, spēju vākt nektāru vai putekšņus, ražot vasku, miermīlīgumu, spietošanas tieksmi.
Mēdz uzskatīt, ka medus bites savā starpā sazinās dejojot. Ar deju bite var nodot informāciju citām bitēm par barības ievākšanas vietām. Izšķir divu veida dejas: apaļo deju un svārsta deju. Apaļā deja nozīmē, ka barības avots atrodas ne tālāk par 50 m, bet apaļā deja nenorāda barības atrašanās virzienu. Svārsta deja, kas var būt gan horizontāla, gan vertikāla, pauž detalizētāku informāciju par meklējamo barības avotu.
Lai iegūtu vienu gramu medus, bitēm jānolido vidēji 45 kilometri.
Bišu saime vienas sezonas laikā pati apēd no 90 līdz 100 kilogramiem medus.
Bišu māšu peru pieniņu angļu valodā sauc par Royal Jelly jeb karalisko želeju. To senatnē deva karaļiem, lai tie ilgāk dzīvotu. Parastās darba bites ēd tikai medu un vasarā dzīvo vidēji tikai 45 dienas, savukārt bišu māte ēd tikai peru pieniņu un dzīvo vairāk nekā sešus gadus.
Pie ieejas bišu stropā dežurē sargi, kas neielaiž svešās bites no citiem stropiem, lapsenes un citus laupīt gribētājus. Savukārt bites, kas atlido uz svešu stropu ar pilnu medus kravu, tur tiek ielaistas un uzņemtas saimē.
Lai atnesto nektāru pārvērstu par medu, bites to norij un atrij no medus guzas apmēram 200 reižu, pievienojot tam fermentus un pārliekot to no šūnas šūnā. Tādējādi arī tiek iztvaicēts liekais ūdens. Tikai tad, kad medus ir nogatavojies un šūna pilna, bites to aizvāko.
Dabiski veidojušās bišu rases ne vienmēr spēj apmierināt visas biškopju prasības - dažām sugām var būt izteikti grūtāka ziemošana, dažām - lēnāka pavasara attīstība, tādēļ pasaules pieredze rāda, ka jauna bišu līniju veidošana ir ierasta prakse.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?