Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Humors noteikti dziedē

Kas dzīvē svarīgāks - vesela miesa un vesels gars, pat tad, ja tas draud ar trūkuma piezagšanos, jo ārsti dārgi, vai «trekna» dzīve, slimam esot? Šaubu nav, vairums ļaužu izvēlēsies labu veselību. Protams, ja par ligu neuzskata dabisko novecošanas procesu, kas notiek reizē ar kādu blakni, piemēram, krunkām, fiziskā spēka mazināšanos, dažkārt jūtamām sāpēm, kas mazina komfortu, bet tās jau nav slimības, drīzāk apliecinājums, ka esi dzīvs. Kā teica kāds Latvijā pazīstams ārsts - ja kādam pēc 50 nekas nesāp, tad viņš ir miris.

Nav garantiju

Ir indivīdi, kuri nekreņķējas, pamanot fiziskā vecuma pazīmes, jo saprot, ka tās ir dabiskas. Ir arī tādi, kuri fiziski dzīvo kā savvaļas dzīvnieki, vien lietojot tādus sadzīves kultūras sasniegumus kā mēbeles un galda piederumi un ēdot, ko pašiem izdodas sarūpēt. Viņi neraizējas par mūža ilguma pagarināšanu par katru cenu, jo šāds dzīvesveids šķiet daudz augstākā kvalitātē nekā tiem, kas maitā sev nervus par katru radušos miesas problēmu un fiziski sevi saudzē kā zīdaini siltos autiņos.

Pēdējie bieži vien arī sāk atgādināt dažus dzīvniekus, tiesa, ne savvaļas, bet aizgaldā treknai gaļai paredzētos, kas laimē rukšķ, kad sile pilna - pretēji radiniekiem mežā, tiem vitālajiem, skarbajos apstākļos noliktajiem, bet noteikti laimīgajiem, jo brīvi. Turklāt sevi saudzējošajiem tik un tā nākas samierināties, ka nav ne mazāko garantiju nodzīvot kādu dienu ilgāk par mežonīgajiem askētiem. Taču viņi ir izņēmums, jo tradicionāli tiek uzskatīts, ka par veselību ir jārūpējas un ne vien ziemas beigās.

Nodošanās pesimismam

Par veselību jādomā visas dzīves garumā, ko gan tikai retais ņem vērā. Kurš gan domā par veselību, kad spara ir diezgan gan nopietniem darbiem, gan draiskulīgiem priekiem vai ja laimējies piedzimt ar labiem gēniem, kas paredz tik vien kā neizbēgamo novecošanu? Veselie - kamēr viņi ir veseli - bieži vien ir pārliecināti, ka slimībām nolemti tikai neprāši, kas arī otrajā dzīves daļā turpina tīšu veselības maitāšanu ar neveselīgu dzīvesveidu, viltus baudvielām, bet - kas ir vistrakākais - ar nodošanos pesimismam. Tas ir veselību katastrofāli maitājošs apstāklis, pret ko nekas nevar līdzēt, ja vien pats neatskārst paraudzīties uz pasauli gaišāk.

Optimisti, kad tos piemeklē kāda liga, parasti to uztver kā interesantu jaunumu un diez ko neraizējas, vairāk uzticoties Dieva dotā dvēseles mājokļa spējām, kas ar ligu tiks galā. Optimistu galvenais postulāts vēstī, ka ārstēšanu pārcietušie nezina, kā būtu, ja viņi paļautos tikai uz providenci un nemaitātu sevi ar zālēm vai tamlīdzīgām blēņām un ka labāk par ligu ir pasmieties. Sak, ja sanāks nodzīvot ilgāk, tad varbūt par tieši tik garu laika sprīdi, cik kopumā pavadīts medicīnas iestāžu uzgaidāmajās telpās. Dzīvi var salīdzināt ar populāriem ziemas sporta veidiem, kuros kustība notiek uz leju vien un arvien ātrāk. Ja uz to var paskatīties caur humora prizmu, problēmu sanāks mazāk, un, ja tādas arī radīsies, tad būs vieglāk pārciešamas, jo humors noteikti dziedē. Finiša taisnē, kad tā baltā lentīte jau kļūst redzama, humors ir ļoti vēlams. Katram vecim un večai ir vērts pajokoties, jo gaidāmais svarīgais notikums nav nekas ekstraordinārs un izņēmumu te nebūs.

Vecums nav šķērslis

Vēl lielisks, teju vai brīnumlīdzeklis labas veselības garantēšanai ir nodarbošanās ar puritāniskā sabiedrībā noklusētiem intīmiem pasākumiem - tā saucamajiem gultas priekiem, kuriem vecums nekādā gadījumā nav šķērslis, ja vien iepriekš pieminētais pesimisms nepārmāc jaukās ieceres.

Protams, tas neattiecas uz visiem sirdzējiem, bet, ja ļaudis - it sevišķi seniori - vairāk raudzītos uz pasauli ja ne ar humoru, tad vismaz optimistiskāk, veselība sabiedrībai uzlabotos ne vien tikai fiziskajā, bet arī garīgajā ziņā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?