Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Ideju un raksturu nesakritība

Pašvaldību vadītāju nomaiņa šogad Latvijas novados ir samērā ikdienišķa parādība. Tagad sarakstam pievienojies arī Valmierai tuvu esošais Beverīnas novads, kurā sestdien ar vienas balss pārsvaru no amata atcelta līdzšinējā domes priekšsēdētāja Cilda Purgale, bet vietā nācis Sandris Brālēns, kurš jau pēc pašvaldību vēlēšanām 2013. gadā bija viņas konkurents uz šo amatu.

Diena pēdējo reizi Beverīnas novadā viesojās diezgan drīz pēc vēlēšanām, kad turienes iedzīvotāji atzina - no trim pagastiem izveidotais novads, iespējams, nav ļoti vienots, bet lieli kašķi arī nav notikuši. Skaļu skandālu Beverīnā, kas sastāv no Kauguru, Brenguļu un Trikātas pagasta, nav arī tagad, bet varas maiņa tomēr ir notikusi un, kā noprotams no jaunā priekšsēdētāja Dienai stāstītā, pašvaldības vadības nostāja vairākos jautājumos atšķirsies.

Vienas balss spēks

Kādreizējā Trikātas pagasta padomes priekšsēdētāja Cilda Purgale iepriekšējā sasaukumā, kad novads bija tikko izveidots, ieņēma Attīstības un nekustamo īpašumu nodaļas vadītājas amatu, savukārt Sandris Brālēns kopš 2011. gada bija izpilddirektors, pirms tam karjeru veidojis Nacionālajos bruņotajos spēkos. Pēc 2013. gada vēlēšanām viņš izpilddirektora amatu zaudēja. Pavisam nesen abu ceļi krustojās, kad Trikātas pamatskolai bija nepieciešams izraudzīties direktora pienākumu izpildītāju uz līdzšinējās direktores bērna kopšanas atvaļinājuma laiku. S. Brālēns bija šīs direktores virzīts kandidāts, kurš neguva domes vadības atsaucību, jo, lai arī viņam ir Nacionālajā aizsardzības akadēmijā iegūts bakalaura grāds pedagoģijā, skolā S. Brālēns strādājis nav.

Tomēr izšķirošā balss starp deviņiem deputātiem, kas ievēlēti no piecām vēlētāju apvienībām, nepieder vis S. Brālēnam vai diviem viņa apvienības Beverīnas spēks biedriem, bet gan vienīgajam no vēlētāju apvienības Savieši ievēlētajam deputātam Romānam Vaščenko. Viņš Dienai apstiprināja, ka bijis C. Purgales atbrīvošanas iniciators, un galvenais iemesls bijis tas, ka izpildvara nepildot deputātu lēmumus. Viņš gan arī sarunā ar Dienu kā vienu no pašvaldības darbam traucējošiem faktoriem minēja C. Purgales raksturu. Vaicāts, vai S. Brālēna raksturs domes vadītāja amatam ir piemērotāks, R. Vaščenko Dienai teica: «Brālēnu es pazīstu personiski - zinu, ko viņš var izdarīt, ko nevar. Mums saskan viedokļi par struktūras izmaiņām.»

C. Purgale sarunā ar Dienu norāda, ka R. Vaščenko, kurš ir ne vien deputāts, bet arī domes darbinieks, Kauguru pagasta saimniecības vadītāja vietnieks, bijuši ilgstoši konflikti ar domes izpilddirektoru Aivaru Miruškinu, ar kura darbu nav bijusi apmierināta arī pati priekšsēdētāja.

Strādās četros virzienos

Jaunievēlētais Beverīnas novada domes priekšsēdētājs Sandris Brālēns Dienai min četrus virzienus, kuros plāno strādāt. Pirmkārt, jāveido ciešāka sadarbība ar blakus esošo Valmieru, meklējot, ko pozitīvu šāda sadarbība var dot abām pusēm. Nesen Ministru kabinets apstiprināja administratīvo robežu maiņu, septiņas Beverīnas novada zemes vienības ar kopējo platību 117,4 ha nododot Valmieras pilsētai industriālā parka izveidei. Šo lēmumu, cik saprotams, S. Brālēns atbalsta. Otrkārt, viņš uzskata, ka pašvaldībā bijusi «attīstību neveicinoša situācija», kad pārāk liela atbildība koncentrējusies vienās rokās. Varu paredzēts deleģēt vairākiem cilvēkiem. Trešais S. Brālēna darbības virziens būs vietējo pārvalžu darba stiprināšana, lai pagastos būtu sakārtotāka darba organizācija. Visbeidzot jaunais priekšsēdētājs sola meklēt iespējas, kā izmantot maksimāli daudz vietējo resursu, par piemēru minot iespēju kurinātājiem vasarā piedalīties malkas sagatavošanā nākamajai apkures sezonai. Savai priekšgājējai C. Purgalei domes struktūrās S. Brālēns vietu neredz, jo atšķiroties attīstības redzējums. S. Brālēns arī uzskata, ka domes deputātiem nevajadzētu būt pašvaldības algotiem darbiniekiem nevienā amatā. Savukārt neveiksmīgajam izpilddirektoram būšot jāizpilda trūkumu novēršanas plāns. Tāpat viņš visai skeptiski izturas pret ES fondu līdzekļu piesaisti, kas Beverīnai kā salīdzinoši mazam novadam gan nav īpaši dāsni pieejami.

C. Purgale Dienai neslēpj neizpratni par notikušo, jo divos šī sasaukuma gados tikai trīs lēmumi pieņemti, balsīm daloties 5:4, un tie bijuši lēmumi par domes priekšsēdētājas ievēlēšanu, izpilddirektora iecelšanu un 2014. gada budžetu. Toties no 223 lēmumiem 205 pieņemti vienbalsīgi. «Man nebija nekāda pamata domāt, ka es kaut ko daru nepareizi,» uzsver C. Purgale, gan piebilstot, ka ar izpilddirektora izvēli ir kļūdījusies, bet paši deputāti vienmēr pagarinājuši viņa nepaveikto darbu izpildes termiņus. Par novada nākotni C. Purgale neslēpj raizes, sakot, ka S. Brālēns «nav slikts cilvēks, bet ir teorētiķis. Viņš nāk no valsts pārvaldes un nesaprot, kā veidojas pašvaldības budžets. Šeit nevar pieļaut kļūdas, tā nav mūsu, bet nodokļu maksātāju nauda. Man ir ļoti lielas bažas, kas notiks ar darbiniekiem un iestādēm».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?