Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Ideju var pārvērst biznesā

Nereti dzirdēts, ka jaunos uzņēmējus neviens neatbalsta, ka grūti biznesu uzsākt, ja nav finansējuma. Tā kā pats pirmos soļus uzņēmējdarbībā esmu spēris tikai ar ideju, kas dažu gadu laikā attīstījusies līdz reālam produktam, mana pieredze rāda, ka viss izdarāms arī cilvēkam bez iepriekšējas pieredzes biznesā.

Pirms sava uzņēmuma dibināšanas strādāju algotu darbu. Sākot biznesu, protams, bija uztraukums, kā tas būs - attīstīt savu uzņēmējdarbību. Vai tas būs viegli, it sevišķi no formālās un birokrātiskās puses? Tomēr viss, par ko uztraucos, piemēram, uzņēmuma dibināšanas un grāmatvedības nianses, izrādījās salīdzinoši nesāpīgi risināmi jautājumi. Izrādījās arī, ka samērā viegli un ātri var attīstīt uzņēmumu, tam esot mikrouzņēmuma statusā.

Lielu lomu neapšaubāmi spēlē plašs pazīstamu cilvēku loks. Īpaši vērtīgi, ja ir kontakti attiecīgajā biznesa nozarē, tomēr jāsaprot, ka tikai komunikācijas dēļ neviens nevēlēsies iesaistīties neveiksmīga produkta attīstīšanā.

Manam biznesam pirmais atspēriena punkts bija dalība Garage48 - iesācējuzņēmumu pasākumā. Sekoja sešu nedēļu mācības Somijā, Ālto Universitātes biznesa inkubatorā Startup Sauna. Jāpiebilst, ka Somija ir slavena ar savu start-up kultūru, un Latvija, manuprāt, no tās varētu daudz ko mācīties. Tad, pirms trijiem gadiem, kad bijām biznesa attīstības sākuma stadijā, pieteicāmies Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) inovatīvo biznesa ideju konkursā Ideju kauss, kurā ieguvām ne tikai 2. vietu un naudas balvu, bet arī motivāciju sākt aktīvi strādāt, lai ieviestu savu ideju dzīvē. Patīkami, ka joprojām šādi konkursi ir aktuāli jauno uzņēmēju vidū, jo bieži dzirdēts, ka jaunie uzņēmēji baidās par savu ideju stāstīt publiski, raizējoties, ka to kāds varētu nozagt. Domāju, ka veiksmīgi projekti lielākoties izdodas, ja jau idejas stadijā cenšas jautāt dažādiem cilvēkiem un ekspertiem viedokļus, testēt viņu reakcijas un pilnveidot savu ieceri. Pieredze rāda, ka viena cilvēka intuīcija vai zināšanas par jaunu biznesa ideju nav universālas, jo viens cilvēks nevar zināt visas potenciālās mērķauditorijas vēlmes. Ir vajadzīga komanda, lai to noskaidrotu.

Savukārt piedaloties citās LIAA atbalsta programmās jaunajiem uzņēmējiem, guvām prasmes izskaidrot tehniskas problēmas vienkāršā, ikvienam saprotamā valodā, kas, nenoliedzami, palīdz darbā ar klientiem.

Uzskatu arī, ka tieši ar labu ideju var piesaistīt lielisku komandu. Ja ideja nevienam nešķiet aizraujoša, ne tikai būs problēmas ar komandas motivēšanu, bet, iespējams, nebūs arī potenciālo biznesa galaprodukta lietotāju, t. i., pircēju.

Daudzkārt esmu sastapies ar jautājumiem: «Kas ir veiksmīgas uzņēmējdarbības pamatā? Kam jānotiek, lai bizness attīstītos?» Mana uzņēmuma attīstībā vēl daudz jāizdara, lai es varētu apgalvot, ka bizness ir stabils. Taču ir divi būtiski priekšnosacījumi, kas palīdz attīstīt biznesu: uzsākšanas fāzē nepieciešams izrauties no ierastās ikdienas rutīnas, bet nākamais solis ir mērķtiecīgs darbs un iedziļināšanās problēmās. (Cilvēkiem tīk raudzīties uz lietām virspusēji, padarot darbus daļēji, nevis pamatīgi.) Ja ir šie divi komponenti - prasme izrauties no «komforta zonas» un neatlaidīgs darbs -, viss pārējais ir otršķirīgs.

*SIA Mightyfingers īpašnieks

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?