Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Ieairējam vasarā ar SUP!

Teikšu atklāti - ar ūdenssportu esmu uz «jūs». Gan tāpēc, ka, pirmkārt, pat vasarā pie mums visur, kur ir slapjš, agri vai vēlu kļūst arī auksts, otrkārt, peldēšana kopš nelāgiem pusaudžu gadu piedzīvojumiem nav mana stihija… Protams, laivā sēdēt cita lieta, laivot patīk! Pēdējos pāris gadu aizvien populārāks pārvietošanās līdzeklis kļūst par laivu manevrētspējīgākais airu dēlis jeb SUP (stand up paddle board - angļu val.

), manīts ne tikai burātāju iecienītajā Ķīšezerā, bet arī pilsētas centrā, Rīgas kanālā. Dagnis Bricis no Surf Pro ar SUP brauc pa viļņiem pat Kurzemes jūrmalā Pāvilostā, bet Dabas Diena dēli izmēģināja daudz mierīgākajā Juglas kanālā.

Pirms kāpšanas uz dēļa

Skaista, silta un saulaina diena… Juglas kanāla krastos tup laiski makšķernieki, un ūdens malā šķiet, ka vēja arī tikpat kā nav. Tas labi - mums, kā jau iesācējiem, labāk izmēģināt spēkus tā «lēnītēm uz pelītēm». Dagnis smejas, ka viņa pieredzē tikpat kā neviens neesot bijis tik neveikls uz dēļa, lai kristu ūdenī, tāpēc izlemjam hidrotērpu nevilkt. Vēsā laikā gan tā ir nepieciešamība, jo, kā liecinās turpmākie piedzīvojumi, tu nekad nezini, ar ko nāksies sastapties uz ūdens, un ne viss dzīvē ir atkarīgs tikai no tevis paša veiklības… Un izcila peldēšanas prasme ir viens, bet zemā temperatūrā ķermenis strauji atdziest, tāpēc, ja nav peldēšanas sezona vai neesi rūdīts ronis, uzvelc hidru un zābaciņus! Jāatceras arī, ka ar likumu noteikts - ja laivā vai uz dēļa, vai kā citādi pārvietojies publiskās ūdenstilpnēs, tev jāvelk glābšanas veste. Nav stilīgi, bet drošs paliek nedrošs… SUP dēļiem ir dažādi veidi atkarībā no tā, pa kādu ūdenstilpni pārvietojies un ko tur gribi darīt, - universālais, braucams gan pa viļņiem, gan mierīgos ūdeņos, īpaši viļņiem paredzētais un race jeb sacīkšu tipa - ar smailu purnu, līdzīgs smailīšu laivai. Mēs izmēģinām universālā dēļa piepūšamo variantu. Ērts, jo saloki un ir viegli pārvietot ceļojot. Ja brauc pa viļņiem vai ir šaubas par savu stabilitāti, pieejams arī īpašs stiprinājums - līša, ar ko dēli stiprina pie kājas, lai tad, ja ievelies ūdenī, tas neaizpeld nez kur prom. Visiem dēļiem iespējams piestiprināt arī vindsērfinga buru, bet tas jau ir nākamais līmenis (kas kādreiz jāsasniedz)…

Skaisti skati un negaidīti piedzīvojumi

Kopā ar mani ir draugi Liene un Ernests, kam arī šī ir pirmā SUP pieredze. Izrādās, lai vispār tiktu uz dēļa, galvenais ir spēja koncentrēties un turēties līdzsvarā. Kad uztraušos kājās, mēģinu atminēties savu jogas pieredzi līdzsvara vingrojumos, un tas nedaudz palīdz. Iemanāmies pareizi airēt un tad jau arī varam baudīt skatus, kas paveras krastos. Niedru klajums, pilsēta, dzelzceļa tilts un vecā laivu piestātne - industriālais mijas ar dabas romantiku. Tieši tāpēc SUP iecienīts kā pārvietošanās līdzeklis pa pilsētu kanāliem - ar to var izbraukt pa šaurām, līkumotām vietām, veikli manevrēt un vienlaikus vērot ainavu. Turklāt stāvēt uz dēļa ir interesantāk nekā sēdēt laivā! Protams, jārēķinās ar citiem satiksmes dalībniekiem, tāpēc iesācējiem labāk iemaņas gūt ūdenstilpnē, kur ir mierīgāk. Arī vējš dara savu - jāpierod, ka uz dēļa cilvēks pats ir kā bura, un jāsalāgo savas kustības ar vēja virzienu un spēku. Ja vējš pūš no muguras, ātrums palielinās. Dagnis stāsta, ka mēģinājis ar dēli tikt no Pāvilostas līdz Jūrkalnei, kur pa jūru jāpieveic apmēram 20 kilometru, kas prasa kādas četras stundas. Pie laivu piestātnes mūs pārsteidz piedzīvojums, kas ir par iemeslu vispirms sirdsklauvēm un pēcāk smieklu lēkmēm. Mums tuvojas laiva, un Dagnis iesaka turēties tuvāk krastam, jo motorlaivas radītā viļņošanās var izjaukt līdzsvaru. Taču redzam, ka tas nepalīdz, - laiva brauc mums tieši virsū! Plunkš, un Liene nenoturas, iekrīt ūdenī! Izrādās, mūs ieradušies strostēt policisti, kas uzrauga drošību uz ūdens, taču, paši neuzmanīgi mums tuvojoties, saceļ negaidītu jezgu! Ir karsta diena, un puiši izbraukuši bez vestēm, tāpēc saņemam brīdinājumu. Atpakaļ pie mūsu auto ceļu nākas mērot pa krastu, tāpēc, lai Liene sasildītos, noskrienam nelielu baskāju krosiņu gar Juglas mazdārziņiem. Paliek sajūta, ka gribas vēl uz ūdens, tāpēc labi, ka visa vasara priekšā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

SUP Latvijā

Kā jau daudzi ūdenssporta veidi, arī SUP pirmsākumi meklējami Havaju salu lielajos okeāna viļņos. To izmantoja instruktori, lai būtu lielāka pārredzamība un varētu sērfotājiem ziņot par haizivīm un citām briesmām, kas viņiem var uzglūnēt. Otrs SUP virziens, kas pasaulē kļuvis populārs, - braukt pa ūdenstilpnēm kā pilsētās, tā dabā. Latvijā SUP aktivitātes pieejamas jau četrus piecus gadus. SUP var izmēģināt nomā Pāvilostā, tur pērn tas bijis nomas pieprasītākais produkts, Rīgā izbraukt pa pilsētas kanālu un Juglas kanālu, Ķīšezeru, kur notiek arī sacensības, kā arī doties tūrē pa Gauju un citām vietām. Ir SUP sporta asociācija, lai aktīvisti varētu piedalīties starptautiskās sacensībās, tajās ar SUP dēļiem veic gan garas distances gludos ūdeņos uz ātrumu, gan sērfo lielajos viļņos. Pagājušajā gadā latvietis Normunds Barinovs piedalījās pasaules SUP čempionātā BIC One Design klasē Puertoriko pilsētā Sanhuanā un izcīnīja 3. vietu vīriešu konkurencē amatieru klasē.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?