Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Iedarbina Eiropas pretraķešu aizsardzību

Ar svinīgu pamatakmens ielikšanas ceremoniju piektdien netālu no Redzikovo ciemata Polijas ziemeļos sāks būvēt ASV finansētu sauszemes pretraķešu aizsardzības bāzi, kas būs pēdējais elements NATO pretraķešu aizsardzības vairogā Eiropā. Bāzei jāsāk darboties 2018. gadā. Ceturtdien Rumānijā tika atklāta pirmā no divām vairogā ietilpstošajām sauszemes pretraķešu aizsardzības bāzēm, no kurām nepieciešamības gadījumā varēs neitralizēt ienaidnieku ballistiskās raķetes.

Pretraķešu vairoga izveide Eiropā ir netīkama Krievijai, kas to uztver kā draudu savai nacionālajai drošībai.

Buša iniciatīva

Klātesot NATO ģenerālsekretāram Jensam Stoltenbergam, Deveselu ciemā Rumānijas dienvidos ceturtdien tika oficiāli paziņots, ka darbu var sākt pretraķešu aizsardzības bāze, kuras izveidē ASV ieguldījušas 800 miljonu dolāru (701 miljons eiro), vēsta Reuters.

Deveselu bāzē, ko kādreiz izmantoja Rumānijas gaisa spēki, bet pašlaik - ASV jūras spēki, ir izvietotas 24 pārtvērējraķetes SM-3 un pretraķešu aizsardzības sistēma Aegis, kas var tikt izmantotas, lai iznīcinātu tuva un vidēja darbības rādiusa ballistiskās raķetes. Paredzēts, ka jūlijā notiekošajā NATO samitā Varšavā bāze tiks oficiāli nodota alianses rīcībā.

Bāze ir daļa no Eiropas pretraķešu aizsardzības vairoga, par kura izveides plāniem jau 2002. gadā paziņoja toreizējais ASV prezidents Džordžs V. Bušs. Vairoga sākotnējais mērķis bija pasargāt Eiropu un tur esošās amerikāņu militārās bāzes no iespējamiem starpkontinentālo ballistisko raķešu uzbrukumiem.

Dž. V. Buša pēctecis Baraks Obama, vēloties uzlabot Vašingtonas attiecības ar Maskavu, paziņoja, ka pretraķešu aizsardzības vairogs būs domāts, lai neitralizētu tuva un vidēja darbības rādiusa ballistiskās raķetes, kuras varētu izšaut tādas Rietumiem naidīgas valstis kā Irāna un Ziemeļkoreja.

Bez sauszemes pretraķešu aizsardzības bāzēm Rumānijā un Polijā Eiropas pretraķešu aizsardzības vairogā ietilps arī radaru bāze Turcijā, četri Spānijas piekrastē dislocētie ASV jūras spēku vadāmo raķešu iznīcinātājkuģi un komandcentrs ASV gaisa spēku bāzē Ramšteinā.

Vairoga mugurkauls būs radari, kas konstatēs izplatījumā palaistās ballistiskās raķetes. Pēc tam sensori noteiks raķešu trajektoriju, un pārtvērējraķetes tās iznīcinās izplatījumā vēl pirms atgriešanās Zemes atmosfērā. Pārtvērējraķetes varēs palaist gan no kuģiem, gan sauszemes bāzēm.

Krievija gatavo atbildi

ASV un NATO regulāri ir atkārtojušas, ka pretraķešu aizsardzības vairogs Eiropā neapdraud Krieviju. «Šī bāze Rumānijā un vēl viena Polijā nav vērstas pret Krieviju,» Deveselu bāzes atklāšanā sacīja J. Stoltenbergs. «Pārtvērējraķešu skaits ir pārāk mazs, un tās atrodas pārāk tuvu Krievijai, lai spētu pārtvert Krievijas starpkontinentālās ballistiskās raķetes.»

ASV aizsardzības ministra vietnieks Roberts Vorks norādīja, ka pretraķešu aizsardzības vairoga vienīgais nolūks ir aizsargāt NATO sabiedrotos no jebkādiem ballistisko raķešu draudiem. «Nav runa par Krieviju. Runa ir par alianses kolektīvo pašaizsardzību,» augsto amatpersonu citē izdevums Stars and Stripes. «Gadījumā, ja mēs spersim soļus, lai atturētu Krieviju, mēs atklāsim, ka to darām, un paskaidrosim, kāpēc to darām.»

Tomēr Maskava paliek pie savas nostājas, ka pretraķešu aizsardzības vairogs Eiropā ir drauds Krievijai. «Tas nevis 100, bet 200, 300, 1000 procentu ir vērsts pret mums,» Krievijas Valsts domes aizsardzības komisijas vadītājs Vladimirs Komojedovs sacīja ziņu aģentūrai Interfax. «Runa nav par Irānu, bet par Krieviju un tās kodolspējām.»

Krievijas stratēģisko raķešu spēku komandieris Sergejs Karakajevs šonedēļ paziņoja, ka Krievija aktīvi strādājot pie jaunām stacionārajām un mobilajām starpkontinentālajām ballistiskajām raķetēm, kuras spēšot pārvarēt ASV pretraķešu aizsardzības sistēmu Eiropā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?