Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Iedzīvotājiem visvairāk bail no narkomāniem

Visnedrošāk Rīgā jūtas Ziemeļu rajona un Latgales priekšpilsētas iedzīvotāji, savukārt lielākās bailes rīdziniekiem uz ielas izraisa narkomāni - to norāda aptuveni puse aptaujāto, teikts piektdien publiskotajā pētījumā Rīgas iedzīvotāju drošumspēja un tās paaugstināšanas iniciatīvas.

«Cilvēki saka, ka tie pirmām kārtām ir narkomāni, kas iet pāri līķiem, lai dabūtu devu. Acis viņiem ir tādas neprognozējamas, neviens nezina, kas viņiem var ienākt prātā,» stāsta viena no pētījuma autorēm socioloģe Brigita Zepa. Par otru lielāko grupu, kas rīdziniekiem rada bailes, aptuveni ceturtdaļa atzinusi jauniešu kompānijas. Krietni mazāk iedzīvotāju apdraudējumu izjūt no piedzērušiem cilvēkiem un krievu ekstrēmistiem, ko pieminējuši ap 5% latviešu.

Pētījums arī parāda, ka 20% cilvēku visdrošāk jūtas centrā, 30% - savos mikrorajonos, savukārt ap 11% aptaujāto pilsētā jūtas droši jebkurā vietā un laikā, bet 39% droši nejūtas nekad un nekur.

B.Zepa stāsta, ka galvenokārt sievietes ir tās, kuras visvairāk jūt apdraudējumu, tādēļ viņas vairāk par vīriešiem cenšas izstrādāt dažādas drošības stratēģijas, lai nekļūtu par noziedzīga nodarījuma upuri. Piemēram, somas un maka sargāšana publiskās vietās, izvairīšanās no bīstamām kompānijām, vērtīgu priekšmetu neturēšana kabatās, velosipēdu pieslēgšana u.c. Pētījuma autore norāda, ka velosipēdu zagšana ir viens no lielākajiem apdraudējumiem, ko šodien izjūt rīdzinieki: «Jauniešu grupā katrs varēja stāstīt, ka viņam ir nozagts velosipēds. Dažreiz tos pat atrod, bet nevar dabūt atpakaļ.»

Puse rīdzinieku piekrīt, ka drošību viņiem apkārt paaugstina policijas klātbūtne, tomēr ir arī tādi (aptuveni 4%), kas ir pārliecināti, ka policistu klātbūtne to mazina. Policijas tēlu negatīvi ietekmē drošībai atvēlētā finansējuma samazinājums. B.Zepa atklājusi, ka cietušie tādēļ sāk sevi uztvert kā vainīgos, jo viņi ar savu maznozīmīgo gadījumu ir apgrūtinājuši ar darbiem pārslogotos policistus: «Ja policists tiek uztverts kā upuris, saprotams, ka tas vairs nespēj cilvēkos izraisīt drošības sajūtu un uzticēšanos.»

Lai uzlabotu cilvēku drošību, pētījuma autori iesaka iedzīvotājiem, sabiedriskajām organizācijām un policijai vairāk apmainīties ar informāciju un pieredzi. Iedzīvotājiem būtu jāuzlabo attiecības ar kaimiņiem, jo pasaules pieredze rādot, ka tā dēvētā kaimiņu policija ir veiksmīgs risinājums drošības uzlabošanai dzīvesvietā. Savukārt paši rīdzinieki iesaka veidot informatīvas kampaņas par nedrošām vietām Rīgā, kā arī sabiedriskajā transportā brīdināt par kabatzagļiem.

Pētījumu Rīgas iedzīvotāju drošumspēja un tās paaugstināšanas iniciatīvas sadarbībā ar pašvaldības policiju un Sabiedriskās kārtības uzturēšanas fondu veica nodibinājums Baltic Institute of Social Sciences.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?